Cene nekretnine u Republici Srpskoj miruju: Prijedor najjeftiniji, Trebinje najskuplje

Cene nekretnine u Republici Srpskoj miruju: Prijedor najjeftiniji, Trebinje najskuplje

Najjeftiniji krov nad glavom u Republici Srpskoj trenutno se može obezbediti u Prijedoru, dok će najviše novca za nekretninu morati da izdvoje oni koji žele da kupe u Trebinju.

Oni koji odluče da stan kupe u gradu na Sani, moraće da izdvoje od 900 do 1.300 KM po kvadratu, dok u Trebinju neće moći da nađu jeftiniji kvadrat od 1.555 KM.

Uprkos cenama koje se nisu značajno promenile u odnosu na prošlu godinu, u agencijama za prodaju nekretnina su nezadovoljni obimom posla i kažu da je kupaca sve manje.

Vlasnik agencije za nekretnine “VHS trade” iz Prijedora Leonard Samardžija kaže da je prošla godina, sve do septembra, bila izuzetno loša kada je reč o prodaji nekretnina.

“Stanovi manje kvadrature su uvijek traženiji, a nije retkost da penzioneri prodaju velike stanove i kupuju manje kako bi uštedeli na režijama”, dodao je Samardžija.

Vlasnik trebinjske agencije “Tviko” Vaso Milić ističe da je cena stanova nešto niža nego lani, ali da je od početka ove godine prodaja znatno slabija.

“Ponuda je veoma dobra, ali je potražnja opala. Najviše kupuju stanovnici RS, a ima i kupaca iz Dubrovnika, kojima su ove cene veoma pristupačne”, rekao je Milić i dodao da su najtraženiji stanovi do 50 kvadrata.

Prodaja ne cveta ni u najvećem gradu RS. Vlasnik banjalučke agencije “Euroagent” Senka Gatarić-Vasilić ističe da je od 2008. godine sve manje posla za prodavce nekretnina.

foto: banjaluka.hpage.co.in

foto: banjaluka.hpage.co.in

“Prodajemo polovne stanove, čija je cena po kvadratu od 1.300 do 2.000 KM. Trenutno je veliko zatišje, nema kupaca”, rekla je Gatarić-Vasilić.

U Agenciji za nekretnine “Fakom” u Banjaluci kažu da među zainteresovanim za kupovinu stanova ima i stanovnika Norveške i Kanade, koji su poreklom sa ovih prostora.

“U zavisnosti od lokacije i cene su različite. Tako za kvadrat u naselju Lazarevo treba izdvojiti oko 1.800 maraka, dok je cena na lokacijama bližim centru oko 2.300 KM po kvadratu”, rekli su u agenciji “Fakom”.

U bijeljinskoj Agenciji za nekretnine “Alfa” kažu da na smanjenje potražnje utiče konkurencija, jer zgrade “niču” iz dana u dan, a u dobojskom preduzeću za građevinarstvo, trgovinu i usluge “Proda-Mont” takođe kažu da je prodaja opala u odnosu na prethodne dve godine, a najviše se traže stanovi od 35 do 65 kvadrata.

Zemljište

Vlasnik agencije “Tviko” u Trebinju Vaso Milić kaže da raste interesovanje za kupovinu građevinskog zemljišta.

“Najskuplje parcele su u naselju Bregovi, gdje kvadrat košta 300 KM, dok su odnedavno zbog izgrađene infrastrukture na ceni i placevi u naselju Hrupjela, gde je za kvadrat potrebno izdvojiti 150 KM”, rekao je Milić.

Prosečne cene najjeftinijih kvadrata

Februar 2016. godine Februar 2017. godine
Trebinje 1.650 Trebinje 1.555
Banjaluka 1.300 Banjaluka 1.300
Prijedor 900 Prijedor 900
Bijeljina 1.100 Bijeljina 1.100
Doboj 1.500 Doboj 1.400

Izvor: GdeInvestirati/Capital
Previous Sajam turizma od 23. februara u Beogradu
Next Nenad Gujaničić: Mogući su novi igrači na srpskom bankarskom tržištu

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Crna Gora: Cena kvadrata u Budvi pada, u Baru skočila 500 evra

U Crnoj Gori su cene stanova pale za 2,2 % u odnosu na 2015. godinu i u proseku kvadratni metar stana košta 1.057 evra.

Nekretnine 0 Comments

Poljaci zamenili Ruse na ukrajinskom tržištu nekretnina

Povlačenje ruskih investitora, ekonomska i politička kriza u zemlji te nedostatak hipotekarnih kredita “melju” tržište nekretnina u Ukrajini.

Nekretnine 0 Comments

Sve teže iznajmiti nekretninu u Nemačkoj, cene najma podigle se u nebo

U Nemačkoj je danas jako teško iznajmiti nekretninu. Na jedan stan ponekad se javi i stotine kandidata što je cene najma diglo u nebo.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply