Azijske berze: Akcije pale, ulagači na oprezu

Azijske berze: Akcije pale, ulagači na oprezu

Na većini azijskih berzi cene su akcija u četvrtak pale, dok je dolar oslabio jer američka centralna banka nije nagovestila da namerava ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabile između 0,1 i 0,6 odsto.

U Kini se i dalje zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen, nakon što je koji sat pre dostigao najviši nivo u četiri meseca.

I dok dobri pokazatelji iz američkog i drugih velikih ekonomija podržavaju sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, berze stagniraju zbog nesigurnosti u to što će doneti politike američkog predsednika Donalda Trumpa.

“I dok mnogi članovi njegove vlade još nisu potvrđeni, Trumpove povremene najave i tweetovi jedine su smernice koje tržišta mogu dobiti od njegove vlade. Stoga će ih i dalje pokretati Trumpove poruke”, kaže Shuji Shirota, strateg u banci HSBC.

Jučerašnje poruke Feda, nakon dvodnevne sednice njegovih čelnika, o daljem jačanju tržišta rada i inflacije potvrđuju tezu o zamahu u američkoj ekonomiji.

Ulagači na tržištu kapitala zadovoljni su i zbog toga što američka centralna banka nije ni na koji način nagovestila da namerava ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini. Analitičari kažu da čelnici Feda verovatno čekaju kakve će fiskalne podsticaje uvesti predsednik Trump.

No, oprezan pristup Feda u vezi kamata dodatno je pritisnuo američku valutu, koja je ionako pod pritiskom zbog nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene Trumpove politike uticati na američku valutu.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 99,55 bodova, što je otprilike 4 odsto ispod najvišeg nivoa u 14 godina od 103,82 boda, koju je dostigao 3. januara.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,15 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,0790 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0780 dolara.

A nakon jučerašnjeg rasta za više od jednog dolara, jutros je cena nafte na londonskom tržištu skliznula 0,5 odsto, na 56,50 dolara. To je posledica podataka o snažnom rastu zaliha nafte i benzina u SAD-u prošle nedelje.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Skok Apple-ovih akcija podupro indekse
Next Facebook udvostručio prihode u poslednja tri meseca 2016. godine

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u minusu, evro ojačao, nafta iznad 47 dolara

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u sredu su zabeležili negativne pravce pritisnuti rastom vrednosti evropske valute i lošijim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su blago porasle, nadoknadivši deo jučerašnjih gubitaka, a trguje se oprezno uoči sednice čelnika američke centralne banke.

Dinar stabilan, kurs u ponedeljak 119,2081

Dinar će u ponedeljak, 4. decembra, zadržati približno istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs iznosiće 119,2081 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply