Američke Federalne rezerve zadržale postojeće kamate

Američke Federalne rezerve zadržale postojeće kamate

Američka centralna banka (Fed) zadržala je kamatne stope na postojećem nivou na svojoj prvoj sednici otkako je predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost.

Monetarne vlasti SAD su izrazile relativni optimizam u pogledu stanja ekonomije SAD, što nagoveštava da su na putu pooštravanja monetarne politike u ovoj godini.

Takođe je saopšteno da je poboljšanje na tržištu rada i dalje solidno, da je inflacija porasla, da ekonomsko poverenje jača, ali nije dala bilo kakve pouzdane signale o tajmingu svojih naredih poteza u vezi sa kamatnim stopama.

“U poslednje vreme su se popravili rezultati merenja potrošačkog i poslovnog raspoloženja”, navode Federalne rezerve u sinoćnom saopštenju posle dvodnevnog zasedanja o monetarnoj politici, na kom je jednoglasno odlučeno da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu od 0,50 do 0,75 posto.

Članovi borda direktora Fed-a takođe su istakli da je nezaposlenost i dalje blizu svog nedavnog minimuma. Stopa nezaposlenosti je trenutno 4,7 odsto, što je na ili blizu nivoa koji mnogi političari smatraju punom zaposlenošću.

Centralna banka je u decembru podigla cene zaduživanja tek drugi put u deset godina, predvidevši još tri povećanja kamata u 2017. Fed još čeka na jasnije znake mogućeg uticaja Trampove ekonomske politike, ocenjuje britanska agencija.

Yanet Jellen (Foto:www.huffingtonpost.com)

Yanet Jellen (Foto:www.huffingtonpost.com)

Ranije ovog meseca, predsednica Fed-a Dženet Jelen (Yanet Jellen) je naglasila da sa ekonomijom blizu pune zaposlenosti, Fed ipak reskira “neprijatno iznenadenje” u pogledu inflacije ukoliko ona bude kaskala za povećanjem kamatnih stopa.

Fed je dodao u saopštenju da i dalje očekuje da će inflacija porasti do ciljanog nivoa od 2,0 odsto u srednjem roku.

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je u ponedeljak da je godišnja inflacija porasla na 1,7 odsto.

Izvor:Tanjug
Previous Srbija izveze u Hrvatsku duplo više vina nego što uveze
Next Evropske berze: Slabi poslovni izveštaji pritisli berze

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Federalne rezerve povećale kamatne stope

Kako se i očekivalo, Federalne rezerve su na današnjem sastanku povećale kamatne stope za 0,25 odsto, po prvi put u ovoj godini.

Makroekonomija 0 Comments

Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Javni sektor i izvoz stranih kompanija koje rade u slobodnim zonama najviše su doprineli rastu privrede Makedonije u prošloj godini, smatraju analitičari Svetske banke.

Makroekonomija 0 Comments

NBS: Padu inflacije u maju doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata

Padu inflacije u maju za 0,5 odsto u odnosu na april najviše je doprinelo pojeftinjenje svežeg povrća i energenata, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply