Amazon ulaže u vazdušni prevoz tereta 1,5 milijardi dolara

Amazon ulaže u vazdušni prevoz tereta 1,5 milijardi dolara

Američki div za internet prodaju Amazon najavio je jačanje distributivnog segmenta poslovanja i otvaranje novih radnih mesta u SAD-u kroz planirano ulaganje gotovo 1,5 milijardi dolara u prvu bazu za vazdušni prevoz tereta.

Baza za Amazonovu flotu teretnih letelica Prime Air biće izgrađena u vazdušnoj luci u severnom Kentuckyju a rezultirat će povećanjem broja zaposlenih kompanije u toj američkoj saveznoj države za dve hiljade, na ukupno oko 10.000.

U Amazonu nisu naveli iznos ulaganja ali su iz lokalne razvojne agencije objavili da je reč o 1,49 milijardi dolara. Baza je odabrana između ostalog i zbog centralnog položaja za isporuku robe, pojasnio je u utorak čelnik Amazonovog međunarodnog poslovanja Dave Clark.

Kako bi smanjili zavisnost od logističkih firmi kao što su UPS i FedEx, Amazon je prošle godine sklopio ugovor s dve vazduhoplovne kompanije o najmu teretnih letelica za potrebe brže isporuke pošiljki. Time žele stvoriti uslove za brzu i besplatnu isporuku pošiljki kupcima pretplaćenima na posebne usluge.

Na temelju tih sporazuma trenutno za isporuku koriste 16 letelica a u narednom periodu bi ih trebalo biti još i više. Baza u Kentuckyju služiće za utovar, istovar i sortiranje robe. Amazon pokazuje sve veće ambicije u segmentu prevoza tereta, u sklopu nastojanja da poboljša kontrolu nad lancem nabavke i nad troškovima.

Firma je tako nabavila kamionske prikolice za transport robe između skladišta u SAD-u a unazad više od godinu dana registrovali su i filijalu za isporuku robe pomorskim rutama iz Kine u američke luke.

Izvor: Agencije
Previous Vlada Srbije utvrdila nove akcize na gorivo, alkohol i kafu
Next Siemens podigao procenu godišnje dobiti

You might also like

Banke i finansije

Dolazak Bank of China u Srbiju povećaće kineske investicije

Za desetak dana u Beogradu će svečano biti otvorena Bank of China, prva kineska banka u Srbiji.

IT

Kompanija Amazon otvorila prvu prodavnicu bez redova i kasi

Čuvena kompanija za online kupovinu nedavno je predstavila “pametnu” prodavnicu Amazon Go.

IT

Apple razvija softver za upravljanje autonomnim vozilima

Nakon određenog razvoja svog Car Play sistema za upravljanje funkcijama automobila, kompanija Apple je fokus prebacila na nove mogućnosti koje imaju za cilj da u budućnosti pokreću autonomna vozila.