Wall Street: S&P indeks pao četvrti dan zaredom

Wall Street: S&P indeks pao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks oslabio četvrti dan zaredom zbog slabih poslovnih izveštaja nekoliko kompanija, ali i zabrinutosti ulagača u vezi prioriteta američkog predsednika Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 107 bodova ili 0,54 odsto, na 19.864 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 odsto, na 2.278 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,02 odsto, na 5.614 bodova.

Juče su Dow Jones i S&P 500 indeks dodatno pali, nakon što su dan pre zabeležili najveći dnevni gubitak u ovoj godini, jer ulagači nisu sigurni u prioritete Donalda Trumpa.

Od kada je Trump izabran za predsednika cene su akcija snažno rasle i dostigle rekordne nivoe jer ulagači očekuju da će ispuniti obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija.

No, poslednjih dana ulagači se plaše da Trump nije fokusiran na ta najvažnija pitanja za tržišta, nego na imigraciju i protekcionizam, što bi moglo negativno uticati na trgovinu u svetu i finansijska tržišta.

“Ako počnete gubiti politički kapital povlačeći nepopularne poteze i izgubite većinu koju imate, to će dovesti u pitanje vaše ostale planove, na primer, o porezima”, kaže Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich Securities.

Ulagače su na oprez naveli i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Zbog toga je cena akcije poštanske kompanije UPS pala gotovo 7 odsto, dok je industrijski sektor bio najveći gubitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Ipak, većina kompanija, koje su dosad izvestile o rezultatima u poslednjem lanjskom tromesečju, ostvarila je veću dobit nego što se očekivalo.

Tako analitičari u anketi Reutersa sada očekuju da će zarade američkih kompanija u proteklom tromesečju u proseku porasti za 7,1 odsto na godišnjem nivou, što bi bio njihov najveći rast u zadnje dve godine. Na početku sezone objava poslovnih izveštaja analitičari su procenjivali da će zarade prosečno biti veće za 6,1 odsto.

Takođe, očekuju rast prihoda kompanija za 4,2 odsto na godišnjem nivou.

“Ekonomija je u zamahu, a situacija na tržištu rada dobra. Američko je ekonomija fundamentalno u dobroj situaciji, no postoji politička nesigurnost”, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu Voya Investment Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je juče počela dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke. Ne očekuju se promene u monetarnoj politici, no ulagači će pažljivo pratiti kako čelnici Feda ocenjuju situaciju u ekonomiji na početku Trumpovog mandata.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 odsto, na 7.099 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,25 odsto, na 11.535 bodova, a pariski CAC 0,75 odsto, na 4.748 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Airbnb - Do vrednosti od 30 milijardi dolara za manje od 10. godina
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu uprkos rastu akcija

You might also like

Wall Street: Najveći dnevni pad indeksa u dva meseca, investitore zabrinule najave ubrzanog tempa povećanja kamata u SAD

Cene akcija na američkim berzama u sredu su pale nakon što je Centralna banka SAD povećala kamatne stope i nagovestila da bi sledeće godine mogla ubrzati tempo povećanja cene novca.

Svetske berze: Wall Street u padu, evropski indeksi rastu

Na Wall Streetu su prošle nedelje cene akcija pale zbog rasta prinosa na američke obveznice i nesigurnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su na evropskim berzama

Azijske berze porasle, rast dolara zaustavljen

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, nastavljajući višednevni rast, jer su ulagače ohrabrili novi rekordi na Wall Streetu, dok je uspon dolara zaustavljen.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply