Uzgajanje japanskih prepelica mu od hobija donosi 400 evra mesečno

Uzgajanje japanskih prepelica mu od hobija donosi 400 evra mesečno

U Srbiji nema mnogo farmi japanskih prepelica, koje posle 45 dana počinju da nose jaja, a za mesec dana može da se zaradi oko 400 evra.

Stefan Nešić je ove prepelice u početku gajio samo iz zadovoljstva i kao izvor dodatne zarade. A onda je ostao bez posla. Stavio je na papir sve troškove i uvideo da se, uz mala početna ulaganja i mali utrošak hrane, ovaj hobi isplati i da od njega može da živi. Od 2015. obezbedio je i uselio prvo matično jato od 120 prepelica.

Prepelice jedu koncentrat za koke nosilje, i to im je glavna hrana, ali osim toga se u ishranu ubacuje sveže voće, povrće, a leti i sveža detelina.

Izuzetno su plodne i nakon 45 dana počinju da nose jaja. Posebno je važno da u kavezu bude i muških i ženskih jedinki. Ako nisu oplođena, jaja gube svoje lekovito svojstvo, pa se više ne koriste kao lek.

A koja je računica i zarada?

Ulaganje u farmu, opremu, kaveze i prostoriju su mala, a kako kaže Nešić, i to je samo jednom, u startu.

Što se hrane tiče, prepelica pojede 30 grama dnevno, a 200 prepelica – 6 kilograma dnevno. Na 200 jaja dnevno – 6.000 jaja mesečno – kada se oduzmu troškovi bude plata od 400 evra, objašnjava on.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Apple prodao više telefona od svog najvećeg konkurenta Samsunga
Next Apple u poslednjem tromesečju 2016. godine zaradio 78,4 milijardi dolara

You might also like

Preduzetništvo 1Comments

Pomoć mladima sa juga da pokrenu sopstveni posao

Mladi starosti od 18 do 30 godina, koji su “na birou” najmanje tri meseca i imaju ideju za pokretanje spostvenog posla, mogu da se prijave na konkurs Evropskog progresa za

Primeri iz prakse 1Comments

Amancio Ortega: Dobra ideja i inovativni koncept poslovanja – garancija uspeha

Amancio Ortega je čovek skromnog porekla, koji nikada nije stekao formalno obrazovanje, ali je, i pored toga, uspeo da postane jedan od najuspešnijih i najimućnijih ljudi na svetu.

Preduzetništvo 0 Comments

Richard Branson: Naučite ovu važnu životnu lekciju

Da biste napredovali, morate izaći iz svoje zone komfora, savetuje uspešni britanski preduzetnik Richard Branson.

2 Comments

  1. Ljiljana
    February 01, 18:03 Reply
    Dok vlada donese odgovarajuce mere za stimulisanje malog i mikro biznisa, Stefan Nesic je krenuo l radi nesto. Za svaku pohvalu.. Verovarno ima jos dosta mogucnosti za samozaposljavanje. Ideja je kljuc uspeha.
  2. Бошко
    January 10, 11:54 Reply
    Да ли је неко узео оловку да провери изнет податак о заради? Испада да по јајету које се продаје (у просеку) по 10 динара трошкови учествују са 2 динара а зарада је 8??? Где је ту маржа трговца, где пдв, где трошкови производње ван исхране? Дефинитивно овакве приче треба поставити на реалан ниво и дати људима праву информацију – нећете се обогатити ако се окренете некој области пољопривреде али ћете зарађивати. Ових 400 евра на 200 птица могу да протумачим само као наиван мамац (или мамац за наивне).... А реалну зараду, од 50-100 евра на тај број птица никако не би требало потценити и од ње одустати. Дакле, не обећавајте људима "брда и долине" већ им ставите до знања да ће радом стећи зараду (не баснословну, не лаку, али – њихову).

Leave a Reply