Uzgajanje japanskih prepelica mu od hobija donosi 400 evra mesečno

Uzgajanje japanskih prepelica mu od hobija donosi 400 evra mesečno

U Srbiji nema mnogo farmi japanskih prepelica, koje posle 45 dana počinju da nose jaja, a za mesec dana može da se zaradi oko 400 evra.

Stefan Nešić je ove prepelice u početku gajio samo iz zadovoljstva i kao izvor dodatne zarade. A onda je ostao bez posla. Stavio je na papir sve troškove i uvideo da se, uz mala početna ulaganja i mali utrošak hrane, ovaj hobi isplati i da od njega može da živi. Od 2015. obezbedio je i uselio prvo matično jato od 120 prepelica.

Prepelice jedu koncentrat za koke nosilje, i to im je glavna hrana, ali osim toga se u ishranu ubacuje sveže voće, povrće, a leti i sveža detelina.

Izuzetno su plodne i nakon 45 dana počinju da nose jaja. Posebno je važno da u kavezu bude i muških i ženskih jedinki. Ako nisu oplođena, jaja gube svoje lekovito svojstvo, pa se više ne koriste kao lek.

A koja je računica i zarada?

Ulaganje u farmu, opremu, kaveze i prostoriju su mala, a kako kaže Nešić, i to je samo jednom, u startu.

Što se hrane tiče, prepelica pojede 30 grama dnevno, a 200 prepelica – 6 kilograma dnevno. Na 200 jaja dnevno – 6.000 jaja mesečno – kada se oduzmu troškovi bude plata od 400 evra, objašnjava on.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Apple prodao više telefona od svog najvećeg konkurenta Samsunga
Next Apple u poslednjem tromesečju 2016. godine zaradio 78,4 milijardi dolara

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Poreska uprava: Preduzetnici koji su kasnili sa podnošenjem prijava neće biti kažnjeni

Preduzetnici koji su kasnili jedan dan sa predajom svoje godišnje poreske prijave za poreze i doprinose, i podneli su je zaključno sa 16. martom, neće snositi kaznene posledice piše na

Preduzetništvo 0 Comments

Evo koje programe koriste najuspešniji preduzetnici

U savremenom poslovnom svetu, preduzetnik mora da poznaje i koristi online alate, aplikacije, programe i sisteme za povećanje produktivnosti i efikasnosti.

Preduzetništvo 0 Comments

Gašenje firme može da košta i do 150.000 evra

Dobrovoljna likvidacija uspešnog preduzeća traje najkraće pet meseci, dok u slučaju većih kompanija, sa mnogo zaposlenih i imovine, može da se oduži i do tri godine.  

3 Comments

 1. Ljiljana
  February 01, 18:03 Reply
  Dok vlada donese odgovarajuce mere za stimulisanje malog i mikro biznisa, Stefan Nesic je krenuo l radi nesto. Za svaku pohvalu.. Verovarno ima jos dosta mogucnosti za samozaposljavanje. Ideja je kljuc uspeha.
 2. Бошко
  January 10, 11:54 Reply
  Да ли је неко узео оловку да провери изнет податак о заради? Испада да по јајету које се продаје (у просеку) по 10 динара трошкови учествују са 2 динара а зарада је 8??? Где је ту маржа трговца, где пдв, где трошкови производње ван исхране? Дефинитивно овакве приче треба поставити на реалан ниво и дати људима праву информацију – нећете се обогатити ако се окренете некој области пољопривреде али ћете зарађивати. Ових 400 евра на 200 птица могу да протумачим само као наиван мамац (или мамац за наивне).... А реалну зараду, од 50-100 евра на тај број птица никако не би требало потценити и од ње одустати. Дакле, не обећавајте људима "брда и долине" већ им ставите до знања да ће радом стећи зараду (не баснословну, не лаку, али – њихову).
  • Farma "Nešić"
   March 11, 18:25 Reply
   200 prepelica - 200 jaja je samo primer da bi ljudi lakše razumeli zaradu.Trenutno imam 360 prepelica.Imam više od 200 jaja dnevno.Kad se oduzme trošak hrane,na prosečnu cenu od 8 dinara po jajetu dobija se zarada od 400+ evra mesečno.Uzmi olovku i proveri.Ovo nije mamac ovo je moj biznis.Pozdrav

Leave a Reply