Unicredit: Očekivan gubitak od 11,8 milijardi evra u 2016.

Unicredit: Očekivan gubitak od 11,8 milijardi evra u 2016.

Italijanska banka UniCredit procenjuje da je zbog otpisa i dodatnih jednokratnih troškova prošlu godinu zaključila s neto gubitkom od oko 11,8 milijardi evra i stopom adekvatnosti kapitala ispod regulatornog minimuma.

U četvrtom tromesečju 2016. banka je u sklopu čišćenja bilansa od rizičnih plasmana jednokratno otpisala ukupno 12,2 milijarde evra, uključujući 8,1 milijardu evra rezervacija za gubitke po kreditima u matičnoj Italiji i neto troškove restrukturiranja od 1,7 milijardi evra.

Kako bi ojačali kapitalne pozicije, pripremaju i izdanje prava u vrednosti 13 milijardi evra, pri čemu je Reuters juče objavio, ne navodeći izvor te informacije, da bi ga mogli sprovesti već početkom iduće nedelje.

Foto:www.wisegeek.com

Foto:www.wisegeek.com

U preliminarnim dokumentima za potrebe tog izdanja UniCredit je juče naveo da im je zbog navedenog otpisa stopa adekvatnosti kapitala na kraju 2016. godine iznosila 8 %, čime je kliznula ispod regulatornog minimuma od 10 %.

U naknadno objavljenom saopštenju izvestili su takođe da su zbog spomenutog otpisa i dodatnih jednokratnih troškova u ukupnom iznosu milijardu evra prošlu godinu zaključili s neto gubitkom od otprilike 11,8 milijardi evra.

Dodatni troškovi uključuju otpis ulaganja u fond za dokapitalizaciju banaka Atlante i doprinose u državni fond za sanaciju banaka.

Kada bi se isključile te jednokratne stavke, grupa bi 2016. godinu zaključila s “pozitivnim” neto rezultatom, navodi se u saopštenju. Godišnji poslovni izveštaj najavljen je za 9. februar.

Vodeće italijanske banke osnovale su fond Atlante u aprilu prošle godine kako bi pomogle slabijim zajmodavcima u prikupljanju kapitala i prodaji nenaplativih kredita.

Fond je prema početnim planovima trebao prikupiti četiri do šest milijardi evra kapitala a prikupljeno je 4,25 milijardi evra.

UniCredit je u juče objavljenom dokumentu naveo i da im je Evropska centralna banka (ECB) u analizi utvrdila nekoliko slabosti, uključujući niske stope adekvatnosti kapitala, slabu profitabilnost, visoki nivo nenaplativih kredita u Italiji, velike troškove u Nemačkoj i Austriji i rizike povezane s izloženošću Turskoj i Rusiji.

U Unicreditu napominju i da ECB trenutno provodi četiri inspekcije, dodajući da bi njihov plan o prodaji ukupno 17,7 milijardi evra nenaplativih kredita trebao otkloniti primedbe evropskog bankarskog supervizora. Upozoravaju ipak da to možda neće biti dovoljno.

UniCredit spada u grupu banaka koje ECB-u moraju do 28. februara dostaviti plan za rešavanje problema nenaplativih kredita.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Direktna Banka kupila Findomestic banku u Srbiji
Next Krajnji rok za prijavu godišnjeg poreza na dohodak 15. maj

You might also like

Kompanije 0 Comments

Za RTB Bor zainteresovani Rusi i Kinezi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor zainteresovane ruske i kineske kompanije, ali da ova kompanija ne mora hitno da se proda s

Kompanije 2 Comments

Skupština AIK banke odobrila prinudan otkup akcija

Vanredna skupština akcionara AIK banke, održana u petak, 25. marta, usvojila je tačku dnevnog reda koja se odnosi na prinudan otkup akcija od manjinskih akcionara.

Kompanije 0 Comments

Rekordni izvoz Plive

Pliva će ove godine ostvariti najbolje izvozne rezultate do sada, s više od milijardu kuna, a i drugi pokazatelji su dobri, izjavio je u četvrtak predsednik Uprave Plive Mihael Furjan.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply