Od 31. januara startovao novi servis APR-a za elektronsko plaćanje

Od 31. januara startovao novi servis APR-a za elektronsko plaćanje

Privredna društva, preduzetnici, ali i ostala pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre, ubuduće će naknadu za uslugu obrade i objavljivanja elektronskih finansijskih izveštaja moći da plate preko interneta platnom karticom (e-commerce).

U APR-u je danas startovao novi elektronski servis, a plaćanje se može izvršiti bilo kojom vrstom platne kartice (Mastercard/Maestro i Visa/Visa electron).

– Građani će na ovu uslugu plaćati proviziju u iznosu od 50 dinara za naknade do 2.500 dinara, a 2% za iznose veće od 2.500 dinara – rekao je direktor APR-a Zvonko Obradović.

Povodom uvođenja novog elektronskog servisa, Agenciju je posetila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, koja je tom prilikom izjavila da smo uvođenjem elektronskog plaćanja naknade za uslugu obrade finansijskih izveštaja dobili prvi pozitivan primer kako je jedna javna agencija, kao poseban oblik državnog organa, sa poslovnim računom u Upravi za trezor, uspela da uvede plaćanje platnim karticama, bez obaveze otvaranja računa u nekoj poslovnoj banci.

Ona je istakla da se preko portala e-Uprave usluge sada plaćaju elektronskim bankarstvom, ali da će biti razmotrene mogućnosti da se APR-ov model, primenjen na privredu, proširi i na druge državne organe.

Uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka koja je izabrana u postupku javne nabavke maja 2016. godine, na osnovu kriterijuma najniže provizije i najkraćeg vremena za transakciju uplate.

Prethodnih godina, naknade za obradu finansijskih izveštaja mogle su se plaćati e-bankarstvom ili preko uplatnica, ali je postojao problem povezivanja elektronski podnetih finansijskih izveštaja sa dokazom o uplaćenoj naknadi. Sa ovim rešenjem, uplaćene naknade biće automatski povezane sa konkretnim finansijskim izveštajem koji je predmet obrade.

foto: eKapija

foto: eKapija

Aplikaciji za elektronsko plaćanje pristupaće se preko Posebnog informacionog sistema Agencije, za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2016. godinu.

APR-ova aplikacija za potpisivanje kvalifikovanim elektronskim sertifikatima je ove godine unapređena uvođenjem jedinstvenog softvera usaglašenog sa eIDAS standardima (eIDAS Regulation) koji se primenjuju u Evropskoj uniji što bi trebalo da ukloni probleme na strani korisnika prouzrokovane nejednakim informacionim standardima kod izdatih sertifikata za e-potpisivanje.

Aplikacija za elektronsko plaćanje urađena je u saradnji sa Institutom Mihajlo Pupin, podsećaju iz APR-a.

Direktor APR-a Zvonko Obradović podsetio je da se do kraja februara dostavljaju statistički izveštaji (koji se ne naplaćuju), a do kraja juna konačni.

– Ipak, jedan broj preduzeća već u februaru kreće da priprema konačne finansijske izveštaje, pa će im novi servis APR-a biti od koristi.

Agencija za privredne registre je lani po prvi put primila sve finansijske izveštaje u elektronskom formatu. Istovremeno, u sistem za izdavanje e-građevinskih dozvola stiglo je oko 61.000 zahteva, a zahvaljujući reformi u ovoj oblasti Srbija je na Doing business listi Svetske banke ostvarila skok sa 152. na 36. mesto, među 189 država sveta. U saradnji sa Poreskom upravom, napredak je ostvaren i u pojednostavljenju procedura i skraćenju vremena potrebnog za registraciju firme, zaživeo je takozvani “registar privremenih ograničenja za loše direktore”. Zvonko Obradović tada je najavio i da bi sredinom 2017. trebalo da zaživi regionalni portal privrednih registara.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Novi Sad dobija 34 miliona evra za infrastrukturne projekte
Next Sastanak Kontakt grupe zbog pogoršane situacije na istoku Ukrajine

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Izraelski Danbar želi da ulaže u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Kladovu

Izraelska korporacija Danbar zainteresovana je za podizanje pogona u Kladovu, čija bi investicija za početak obezbedila posao za 30 radnika.

Tema dana 0 Comments

Srbija: Fiat Chrysler ostaje najveći izvoznik, Philip Morris ostvario veliki skok

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je da je kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija i dalje na prvom mestu na listi najvećih srpskih izvoznika sa izvozom vrednim 663,6 miliona evra ostvarenim u prvih

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo Bank: Digitalno rešenje za trgovinu obveznicama

O revoucionarnom rešenju na tržištu obveznica, koje je lansirala Saxo Banka, govori nam Simon Fasdal,  direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima ove kompanije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply