Novi Sad dobija 34 miliona evra za infrastrukturne projekte

Novi Sad dobija 34 miliona evra za infrastrukturne projekte

Već na samom početku godine nadležni su ozbiljno prionuli na posao kako bi na vreme i kvalitetno sproveli u delo sve infrastrukturne projekte, koji bi trebalo da budu završeni do 2021. godine, kada će Novi Sad zvanično biti Evropska prestonica kulture.

Ranije je bilo najavljeno da se predviđa izgradnja nekoliko većih objekata, poput Kreativnog polisa za mlade, muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom, mosta ka Ribarskom ostrvu i više kulturnih centara u mesnim zajednicama. Samo u ovoj godini trebalo bi da se uloži 11 miliona evra, od kojih 9 miliona evra investira Grad, a ostatak Republika i Pokrajina. Ukupno će za realizaciju izgradnje svih objektata biti izdvojeno 34 miliona evra,

– Od dana kada je Novi Sad proglašen za EPK 2021, počela su nagađanja šta će sve biti izgrađeno i obnovljeno. I to se provlači kao glavno pitanje – kaže za Novosti Nemanja Milenković, direktor Fondacije NS EPK 2021 i napominje da je na osnovu iskustava drugih prestoničkih gradova kulture i preporuka evropskih eksperata, ova “nulta godina” rezervisana za unapređenje kapaciteta za realizovanje svih planiranih programa do te ključne 2021.

– Ne sedimo skrštenih ruku, tako da je već počela realizacija i nekih infrastrukturnih projekata, koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa EPK. Nastavlja se izgradnja muzičke i baletske škole sa koncertnom dvoranom, započeta krajem prošle godine, a u toku ove godine još kreće priprema dokumentacije za Omladinski kreativni polis, na mestu nekadašnje fabrike Petar Drapšin na Limanu – navodi Milenković.

– Na tom prostoru, koji obuhvata nešto manje od tri hektara, planirana je obnova starih industrijskih objekata i izgradnja novih, koji će biti namenjeni kulturi, kreativnim industrijama i omladinskom aktivizmu.

Sagovornik Novosti dodaje da će biti izabrano i 46 manjih javnih prostora na području grada, koji će biti pretvoreni u svojevrsne kulturne centre. U narednih pet godina u gradu i okolnim mestima biće izgrađeno više kulturnih centara-stanica u Novom naselju, Klisi i Sremskim Karlovcima, u “urbanim džepovima”.

– Svakako najveća vrednost celog projekta EPK 2021 jeste da Novi Sad i Novosađani u godinama pred nama učine pomak u kulturi življenja i suživota. To je ono nematerijalno što ostaje, a neprocenjivo je za budućnost – naglašava Milenković.

Većinu troškova u realizaciji planiranih projekata pokriće Gradska uprava, ali odlukama Vlade Srbije i AP Vojvodine opredeljena su i značajna finansijska sredstva, koja će biti transferisana u gradski budžet.

Fondacija EPK 2021 apliciraće i za tri međunarodna projekta, koji će se finansirati iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, kao i programa Građani za Evropu.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Kurs dinara: U sredu 124 dinara za evro
Next Od 31. januara startovao novi servis APR-a za elektronsko plaćanje

You might also like

Društvo 0 Comments

Terorizam: Bombaški napad u Ankari – 34 mrtvih, 125 ranjenih

Najmanje 34 osobe poginule su u nedjelju kada je autobomba eksplodirala na prepunom prometnom i trgovačkom čvorištu u srcu glavnog turskog grada Ankare, objavio je turski ministar zdravstva.

Društvo 0 Comments

Akcija: Stari papir za sadnice cveća i drveća

U okviru manifestacije “Novosadsko proleće”, koja počinje danas u prostoru JP SPC “Vojvodina” u Novom Sadu, udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine” organizuje akciju zamene starog papira za sadnice cveća i

Politika 0 Comments

Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Šešelju

Haški tribunal danas će četiri godine od završetka suđenja izreći prvostepenu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju povodom optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply