Airbnb – Do vrednosti od 30 milijardi dolara za manje od 10. godina

Airbnb – Do vrednosti od 30 milijardi dolara za manje od 10. godina

Priča sajta Inc.com o tome kako je startup za smeštaj eksponencijalno rastao u proteklih nekoliko godina.

Cimeri Brian Chesky i Joe Gebbia došli su na ideju da naprave Airbnb 2007. godine, kada su jedva plaćali stanarinu za smeštaj u San Francisku. Nate Blecharczyk došao je godinu dana kasnije kao osnivač.

Ideja je bila da se ugoste turisti ili gosti u San Francisku, dok traju konferencije, kada su hotelske sobe rasprodate. Osnivači su na tržište izašli sa kompanijom kao „Airbed & Breakfast“.
Tokom izbora 2008. godine, kreirali su i prodavali kutije „Obaminog“ povrća kako bi dobili novac za kompaniju. Napor se isplatio, dobili su oko 30.000 dolara. Kasnije su dobili još 20.000 dolara investicije.

„Airbnb“ je 2010. godine konačno „uzleteo“ i te godine je objavio 700.000 rezervacija, a nakon toga, Greylock Partners & Sequoia Capital finansirali su Airbnb sa 7.2 miliona dolara. Već do 2011. godine Airbnb je objavio da ima milion bukinga, i pridružio se startupima koji vrede više od milijardu dolara.

Nakon toga uspeh je samo rastao. Samo u 2013. godini, Airbnb imao je 6 miliona novih gostiju i 250.000 novih objekata. Dve godine kasnije, nakon novih investicija, njihova vrednost porasla je na 10 milijardi dolara, a u 2016. godini ta vrednost dostigla je cifru od 30 milijardi dolara.

Ova kompanija posluje u oko 190 zemalja, i njihova ponuda se širi, uključujući i „iskustva“, u kojima se turistima nude vodiči, lekcije kuvanja, itd.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife
Previous Sastanak Kontakt grupe zbog pogoršane situacije na istoku Ukrajine
Next Wall Street: S&P indeks pao četvrti dan zaredom

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Veliki broj poslodavaca ne daje finansijsku pomoć zaposlenim roditeljima

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović kazala je danas da je istraživanje Usklađivanje rada i roditeljstva pokazalo da veliki broj poslodavaca u Srbiji ne obezbeđuje

Kompanije 1Comments

Siniša Mali: Beograd kupuje 30 novih autobusa

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će grad Beograd nabaviti 30 novih autobusa za javni gradski prevoz od kompanije Ikarbus, prenosi Beoinfo.

Tema dana 0 Comments

Prodaje se proizvođač Bonžite

Fabrika konditorskih proizvoda “Ravanica” u Ćupriji, sa 100 odsto državnim kapitalom, biće na javnom nadmetanju 14. avgusta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply