Zlato na putu najvećeg mesečnog dobitka od juna prošle godine

Zlato na putu najvećeg mesečnog dobitka od juna prošle godine

Zlato je na putu da postigne svoj najbolji mesečni učinak u više od pola godine usled straha i neizvesnosti na tržištima koje su poslednjih dana posejale uredbe američkog predsednika.

Danas su fjučersi zlata u azijskom trgovanju porasli 0,6 odsto, na 1.203,15 dolara.

Od početka januara cena zlata je porasla skoro 5 odsto, najviše od juna 2016., smanjivši tako gubitke nastale u poslednjem kvartalu prošle godine. kada se plemeniti metal našao pod pritiskom najavljenih smanjenja poreza i veće fiskalne potrošnje, što bi ubrzalo privredni rast u SAD, i podstaklo američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

Zlato je osetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na rast dolara i oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Foto:Yahoo

Foto:Yahoo

Dolaskom u Belu kuću, 20 januara, Donald Tramp je povukao nekoliko poteza koji su primorali investitore da potraže bezbednije utočište za kapital.

Dekretima koje je potpisao u ovih deset dana, SAD su se, između ostalog, povukle iz Transpacifički sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP), koji uključuje 12 država, najavile izgradnju zida duž granice sa Meksikom i zabranile ulazak državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije što je izazvalo masovne proteste i otpor u SAD i ostatku sveta.

Dodatnu zabrinutost izazvala je jučerašnja smena državnog tužioca Seli Jejts (Sally Yates), koja se usprotivila njegovoj uredbi o zabrani ulaska u SAD državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja i dovela u pitanje legalnost te naredbe.

Seli Jejts, visoka zvaničnica iz bivše administracije Baraka Obame koji je obavljala dužnost v.d. saveznog javnog tužioca (ministra pravde), naložila je tužiocima da ne podržavaju Trampov dekret.

Na njezino mesto Tramp je imenovao Dejnu Boente (Dana Boente) koji je obećao da će primeniti Trampovu uredbu o imigraciji.

Uz prethodno povučene protekcionističke poteze u području trgovine, najnoviji potezi su umanjili apetit stranih investitora za američkom imovinom, zbog čega je dolar u ovom mesecu oslabio više od 2 odsto, što je najveći mesečni gubitak od marta prošle godine.

Izvor:Agencije
Previous Selo u Švajcarskoj pokrenulo svoju valutu
Next Koliko su velike šanse da dobijete stan u Beogradu?

You might also like

Beogradska berza: Belex15 ojačao 0,9 odsto, Messer Tehnogas predvodio dobitnike

Ukupan promet na Beogradskoj berzi u četvrtak je dostigao 30,4 mililona RSD (0,25 miliona EUR), zahvaljujući aukcijskom tržištu.

Politika 0 Comments

Ivica Dačić napustio skup u Varšavi zbog uvreda Envera Hodžaja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je napustio skup u Varšavi zbog toga što Federika Mogerini i drugi domaćini nisu reagovali na izjave ministra spoljnih poslova

Centralna banka Češke ukinula politiku slabe krune, blaga reakcija tržišta

Centralna banka Češke u četvrtak je ukinula politiku slabe krune, omogućivši domaćoj valuti jačanje prema evru prvi put od 2013. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply