Vučić i Cipras: Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Grčke ojačati boljim ekonomskim odnosima

Vučić i Cipras: Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Grčke ojačati boljim ekonomskim odnosima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Grčkoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i što nije priznala Kosovo, ali je naglasio da prijateljstvo treba ojačati boljim ekonomskim odnosima, te najavio održavanje zajedničke sednice vlada dve zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Beogradu, rekao da su Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose, ali da u poslednjih sedam godina nije bilo sastanka na nivou premijera što treba promeniti.

“Dogovorili smo zajedničku sednicu vlada u Solunu, na proleće, gde će se pripremiti konkretne mere o zajedničkoj saradnji i formirati timove da urade mnogo toga i pokažemo građanima šta je to što možemo da uradimo da bude na korist i jednog i drugog narode”, rekao je Vučić.

On je ocenio da je neophodno produbljivanje ekonomske saradnje, ukazujući da je trgovinska razmene nedovoljna i da je prošle godine iznosila oko 337 miliona evra.

Po njegovim rečima, u budućnosti se može povećati izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a neophodno je izgrađivanje bolje pruge koja bi spajala Beograd i Solun i omogućila da teretni saobraćaj na toj deonici bude “ispod 30 sati”. “Mislim da bi time naše železnice imale više stotina miliona zarade i pospešili bismo trgovinsku razmenu”, dodao je Vučić. On je kazao i da je cilj da putnički železnički saobraćaj poveže Solun i Beograd za šest sati.

Vučić je kazao da je turizam takođe važan i to ne samo za odlazak građana Srbije u Grčku, koja im je prva destinacija, već naglasio da postoji velik rast grčkih turista u Srbiji.

Premijer je rekao da će Srbija i Grčka sarađivati i po pitanju migrantske krize, a zahvalio je i na brojnim investicijama Grčke u Srbiju.

Po rečima Vučića, Srbija podržava učešće Grčke u Berlinskom procesu.

“Potpuno sam uveren da ćemo uspeti i umeti da donesemo novim sastancima da naše dve zemlje još čvršće i snažnije krenu u zajedničku budućnost”, rekao je Vučić.

Aleksis Cipras (Foto:Skai)

Aleksis Cipras (Foto:Skai)

Cipras: Mir i stabilnost u regionu cilj i Srbije i Grčke

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da se budućnost Balkana gradi saradnjom i uzajamnim poštovanjem i da Srbija ima ključnu ulogu za mir i stabilnost u regionu, izmedju ostalog, kroz dijalog s Prištinom.

Cipras je na konferenciji za novinare posle razgovora s premijerom Vučićem izrazio zabrinutost zbog “zvukova nasilja” koji se javljaju na “osetljivom” području Balkana i rekao da su mir i stabilnost u regionu cilj i Srbije i Grčke.

“Zajedno smo istakli da budućnost Balkana može biti izgrađena na osnovu međunarodnog prava, uzajamnog poštovanja, dijaloga i saradnje, a ne izazivanjem i nerazumnim radnjama vezanim za nepoštovanje međunarodnih ugovora. Verujem da na Balkanu nema više mesta za takve stvari i da to ne pomaže evropskom putu regiona”, izjavio je Cipras.

Atina, dodao je Cipras, aktivno će podržavati nastojanje Srbije da postane članica Evropske unije i ostaće pri svom stavu po pitanju Kosova.

Cipras je danas izjavio i da je preduslov za rešavanje spora Grčke i Makedonije oko imena želja obe strane da se nađe rešenje.

“Mi smo tokom poslednjih godina pokazali strpljenje vredno pažnje i želimo da rešimo problem, ali teško je doći do rešenja ako neko insistira na neprijateljskim stavovima i pokazuje nacionalističku težnju koja se ne slaže sa našim stavovima”, kazao je Cipras u Beogradu.

Upitan da li bi Srbija mogla da pomogne u rešavanju spora Grčke i Makedonije oko imena te države, Vučić je kazao da je Srbija mala zemlja da bi rešavala svetska pitanja, ali da bi u slučaju kada bi je neko pitao bila spremna da učestvuje u tim razgovorima.

“Mala smo mi zemlja da bismo preuzimali na sebe ulogu da rešavamo velika pitanja… Ako nas budu pitali da pomognemo spremni smo, ali se nećemo gurati”, rekao je Vučić.

Izvor:Beta
Previous Oppo smenio iPhone sa trona najprodavanijeg Kini
Next Miodrag Kostić kupio Alpha banku

You might also like

Industrija 1Comments

Država spremila plan B za Galeniku

Država je, u slučaju da prodaja Galenike ne uspe, spremila i plan B za dalju sudbinu te beogradske farmaceutske fabrike, piše današnji Blic.

Društvo 0 Comments

Poslodavci dužni da plate rad za praznike, inspektori u pojačanoj kontroli

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika Sretenje − Dan državnosti Srbije, poslodavci isplatili uvećanu zaradu, saopštilo je danas Ministarstva

Berza metala: Aluminijum pod pritiskom prekomerne ponude

Cena aluminijuma je u prošloj godini porasla 12 odsto, međutim ovaj metal bi se u 2017. godini mogao naći pod pritiskom povećane proizvodnje u Kini, smatraju analitičari.

1 Comment

  1. Dimitrije
    January 31, 21:45 Reply
    Grcka je u velikoj duznickoj krizi a to pritiska i nas. Liberalni kapitalizam na delu. Bivsi Ciprasov monistar finansoja je nubio rsenje, ali kreditori ne odustaju od beskrajne dobiti. Da li je to bila tema? Stvara li se antiglobalni blok?

Leave a Reply