Vrednost evra naglo porasla nakon komentara iz SAD da je evropska valuta “potcenjena”

Vrednost evra naglo porasla nakon komentara iz SAD da je evropska valuta “potcenjena”

Vrednost evropske valute u utorak je naglo porasla nakon izjave šefa Trampovog Nacionalnog trgovinskog veća Petera Navara, da je evro “potcenjen” i da Nemačka “eksploatiše” zajedničku valutu.

Evrom se na međunarodnim tržištima valuta u prepodnevnim satima trgovalo za 1,0755 dolara, što je za 0,56 odsto veća cena u odnosu na kasno sinoć.Evro je snažno ojačao i prema britanskoj valuti, 0,58%, na 1,1613 EUR/GBP.

U odnosu na japanski jen, evro je u plusu 0,12% a prema švajcarskom franku 0,19 odsto.

U intervjuu za Financial Times, Navarro je rekao da se stiče utisak da je evro “prerušena nemačka marka”, koji svojom niskom cenom daje Nemačkoj prednost u odnosu na glavne trgovinske partnere.

Osvrćući se na raniju američku politiku, Navaro je rekao da je Nemačka bila glavna prepreka za trgovinski sporazum EU i SAD (TTIP). Tramp je protiv multilateralnih dogovora i zalaže se za pojedinačne trgovinske sporazume.

Njegovi izjave pokazuju da će se nova administracija u svom pristupu trgovinskim vezama fokusirati na valute, smatraju analitičari.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je odbacila navode Trampovog savetnika, naglasivši da Nemačka ne može uticati na cenu evra i da se njezina zemlja uvek zalagala za nezavisnu politiku Evropske centralne banke.

Podršku evro pružaju i podaci o skoku inflacije u evrozoni na 1,8 odsto u januaru, što je podstaklo spekulacije da bi Evropska centralna banka mogla u ovoj godini ukiniti program otkupa obveznica.

Izvor:Agencije
Previous Nemačka: Stopa nezaposlenosti opala u januaru
Next Beogradska berza: Energoprojekt dominirao u prometu, uz rast cena akcija

You might also like

Politika 0 Comments

Aleksandar Vučić danas sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se odvojeno sastati sa ambasadorima Francuske i Velike Britanije.

Svetske berze 0 Comments

Indeksi na Wall Streetu bez promene

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija banaka dodatno porasle, dok je tehnološki sektor bio pod pritiskom.

Evropske berze: Početak nedelje obeležio rast akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, najviše zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je cena akcije Unilevera oštro pala jer je Kraft povukao ponudu za

1 Comment

Leave a Reply