Vrednost evra naglo porasla nakon komentara iz SAD da je evropska valuta “potcenjena”

Vrednost evra naglo porasla nakon komentara iz SAD da je evropska valuta “potcenjena”

Vrednost evropske valute u utorak je naglo porasla nakon izjave šefa Trampovog Nacionalnog trgovinskog veća Petera Navara, da je evro “potcenjen” i da Nemačka “eksploatiše” zajedničku valutu.

Evrom se na međunarodnim tržištima valuta u prepodnevnim satima trgovalo za 1,0755 dolara, što je za 0,56 odsto veća cena u odnosu na kasno sinoć.Evro je snažno ojačao i prema britanskoj valuti, 0,58%, na 1,1613 EUR/GBP.

U odnosu na japanski jen, evro je u plusu 0,12% a prema švajcarskom franku 0,19 odsto.

U intervjuu za Financial Times, Navarro je rekao da se stiče utisak da je evro “prerušena nemačka marka”, koji svojom niskom cenom daje Nemačkoj prednost u odnosu na glavne trgovinske partnere.

Osvrćući se na raniju američku politiku, Navaro je rekao da je Nemačka bila glavna prepreka za trgovinski sporazum EU i SAD (TTIP). Tramp je protiv multilateralnih dogovora i zalaže se za pojedinačne trgovinske sporazume.

Njegovi izjave pokazuju da će se nova administracija u svom pristupu trgovinskim vezama fokusirati na valute, smatraju analitičari.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je odbacila navode Trampovog savetnika, naglasivši da Nemačka ne može uticati na cenu evra i da se njezina zemlja uvek zalagala za nezavisnu politiku Evropske centralne banke.

Podršku evro pružaju i podaci o skoku inflacije u evrozoni na 1,8 odsto u januaru, što je podstaklo spekulacije da bi Evropska centralna banka mogla u ovoj godini ukiniti program otkupa obveznica.

Izvor:Agencije
Previous Nemačka: Stopa nezaposlenosti opala u januaru
Next Beogradska berza: Energoprojekt dominirao u prometu, uz rast cena akcija

You might also like

Evropske berze: Poslovni rezultati kompanija razočarali ulagače

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi su  pali jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, uključujući nemačku Lufthansu i švedski Ericsson.

Dinar stabilan, u ponedeljak 123,89 dinara za evro

Vrednost dinara prema evru je neznatno promenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,8924 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Gujaničić: Da bi Beogradska berza zaživela potreban je podsticaj države

Srpsko finansijsko tržište je bankocentrično, kredit je glavni finansijski proizvod, drugi finansijski instrumenti poput akcija ne postoje.

1 Comment

Leave a Reply