Nakon četiri decenije otvara se novi rudnik u Srbiji

Nakon četiri decenije otvara se novi rudnik u Srbiji

Pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada su u završnoj fazi. Zvanični početak rada tog rudnika može se očekivati za nekoliko meseci.

Kako je saopšteno iz britanske kompanije Mineco, u rudniku olova, cinka i bakra Bosil-Metal privodi se kraju priprema pilot postrojenja u sklopu testiranja tehnologije proizvodnje i u najkraćem roku se očekuju konačna odobrenja nadležnih organa. Dodaje se da je do sada u tom rudniku zaposleno oko 70 ljudi uglavnom iz okoline Bosilegrada, a očekuje se da će pri punoj proizvodnji u njemu raditi do 300 radnika.

“Kada bude spreman, ovo će biti prvi rudnik u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom koji je kompletno izgrađen i osposobljen za rad u poslednjih 40 godina”, piše u saopštenju i naglašava se da će funkcionisanje Bosil-Metala, biti u skladu sa najvišim standardima bezbednosti na radu, zaštite životne sredine i kontrole kvaliteta proizvodnje.

Mineco u Srbiji ima dva aktivna rudnika olova i cinka, Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije, gde radi više od 700 ljudi. U Republici Srpskoj, kod Srebrenice, takođe sa partnerima upravlja rudnikom Groš gde je zaposleno više od 500 ljudi, a priprema se i za otvaranje rudnika Olovo kod Olova u Bosni i Hercegovini.

Od 2004. ukupna ulaganja članica Mineco grupe u regionu premašuju 64 miliona dolara, od toga devet milliona u 2016. U Evropi Mineco sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih oko 1.400 radi u regionu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nove osnovice za PIO od februara
Next Slovenija: Peko na ime 40 godina starog ugovora dobio milion evra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

SAD uvode taksu od 25 odsto na uvoz kineske tehnologije

SAD su objavile da će uvesti taksu od 25 odsto na 50 milijardi dolara vrednu kinesku robu koja sadrži “značajnu industrijsku tehnologiju”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Uskoro oporezivanje onih koji izdaju “stan na dan”

Priprema se oporezivanje onih koji stanove iznajmljuju turistima “na dan”. 

Evro dosegao nivo 1,06 dolara, snažan rast juana

Evro je i danas ojačao na međunarodnim tržištima valuta prema američkoj valuti, a neki analitičari smatraju da će cena evropske valute još rasti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply