Nakon četiri decenije otvara se novi rudnik u Srbiji

Nakon četiri decenije otvara se novi rudnik u Srbiji

Pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada su u završnoj fazi. Zvanični početak rada tog rudnika može se očekivati za nekoliko meseci.

Kako je saopšteno iz britanske kompanije Mineco, u rudniku olova, cinka i bakra Bosil-Metal privodi se kraju priprema pilot postrojenja u sklopu testiranja tehnologije proizvodnje i u najkraćem roku se očekuju konačna odobrenja nadležnih organa. Dodaje se da je do sada u tom rudniku zaposleno oko 70 ljudi uglavnom iz okoline Bosilegrada, a očekuje se da će pri punoj proizvodnji u njemu raditi do 300 radnika.

“Kada bude spreman, ovo će biti prvi rudnik u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom koji je kompletno izgrađen i osposobljen za rad u poslednjih 40 godina”, piše u saopštenju i naglašava se da će funkcionisanje Bosil-Metala, biti u skladu sa najvišim standardima bezbednosti na radu, zaštite životne sredine i kontrole kvaliteta proizvodnje.

Mineco u Srbiji ima dva aktivna rudnika olova i cinka, Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije, gde radi više od 700 ljudi. U Republici Srpskoj, kod Srebrenice, takođe sa partnerima upravlja rudnikom Groš gde je zaposleno više od 500 ljudi, a priprema se i za otvaranje rudnika Olovo kod Olova u Bosni i Hercegovini.

Od 2004. ukupna ulaganja članica Mineco grupe u regionu premašuju 64 miliona dolara, od toga devet milliona u 2016. U Evropi Mineco sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih oko 1.400 radi u regionu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nove osnovice za PIO od februara
Next Slovenija: Peko na ime 40 godina starog ugovora dobio milion evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Berza nije rulet: U koje akcije uložiti novac?

Ukoliko ne želite da vaš novac “skuplja prašinu” u banci, za šta ćete dobiti minornu naknadu, ili čak ni to, i ne želite previše da rizikujete, pročitajte u koje akcije

Svetske berze 1Comments

Neočekivan rast američkih zaliha spustio cene nafte

Nakon izveštaja o rastu zaliha nafte u SAD, cene ove sirovine su danas zabeležile pad na međunarodnim tržištima.

Najvažnije vesti 0 Comments

Vučić napustio Brisel u znak protesta

Premijer Aleksandar Vučić u znak protesta što je Hrvatska blokirala poglavlje 26 napustio je Brisel, saznaje RTS.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply