Nakon četiri decenije otvara se novi rudnik u Srbiji

Nakon četiri decenije otvara se novi rudnik u Srbiji

Pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada su u završnoj fazi. Zvanični početak rada tog rudnika može se očekivati za nekoliko meseci.

Kako je saopšteno iz britanske kompanije Mineco, u rudniku olova, cinka i bakra Bosil-Metal privodi se kraju priprema pilot postrojenja u sklopu testiranja tehnologije proizvodnje i u najkraćem roku se očekuju konačna odobrenja nadležnih organa. Dodaje se da je do sada u tom rudniku zaposleno oko 70 ljudi uglavnom iz okoline Bosilegrada, a očekuje se da će pri punoj proizvodnji u njemu raditi do 300 radnika.

“Kada bude spreman, ovo će biti prvi rudnik u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom koji je kompletno izgrađen i osposobljen za rad u poslednjih 40 godina”, piše u saopštenju i naglašava se da će funkcionisanje Bosil-Metala, biti u skladu sa najvišim standardima bezbednosti na radu, zaštite životne sredine i kontrole kvaliteta proizvodnje.

Mineco u Srbiji ima dva aktivna rudnika olova i cinka, Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije, gde radi više od 700 ljudi. U Republici Srpskoj, kod Srebrenice, takođe sa partnerima upravlja rudnikom Groš gde je zaposleno više od 500 ljudi, a priprema se i za otvaranje rudnika Olovo kod Olova u Bosni i Hercegovini.

Od 2004. ukupna ulaganja članica Mineco grupe u regionu premašuju 64 miliona dolara, od toga devet milliona u 2016. U Evropi Mineco sa partnerima zapošljava oko 2.000 ljudi, od kojih oko 1.400 radi u regionu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nove osnovice za PIO od februara
Next Slovenija: Peko na ime 40 godina starog ugovora dobio milion evra

You might also like

Transport 0 Comments

Građanima od danas isplata dividendi od akcije Aerodroma

Građani koji su na dan 31. decembra 2015. posedovali besplatne akcije Aerodroma Nikola Tesla dobiće danas i dividendu u iznosu od 18,61 dinar po akciji.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

NIS objavljuje polugodišnje rezultate u sredu

Naftna industrija Srbije (NIS) će u sredu, 10. avgusta, objaviti polugodišnje rezultate poslovanja, saopštila je ova kompanija.

Najvažnije vesti 0 Comments

VKS: Ukinuta presuda o raskidu kredita u švajcarcima

Vrhovni kasacioni sud (VKS) usvojio je zahtev jedne banke u Srbiji za reviziju i ukinuo pravosnažnu presudu kojom je zbog promenjenih okolnosti 2016. godine bio raskinut ugovor između te banke

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply