Bloomberg: Evro najpotcenjeniji u Grupi 10 najvažnijih valuta u svetu

Bloomberg: Evro najpotcenjeniji u Grupi 10 najvažnijih valuta u svetu

Evrom se trguje znatno ispod njegove realne vrednosti, uzimajući u obzir najmanje četiri parametra, piše Bloomberg i dodaje da to daje validnost komentarima Trampovog savetnika za trgovinu Petera Navara da je evropska valuta “u velikoj meri potcenjena”.

Evro je potcenjen u rasponu od devet do 25 odsto, mereno OECD-ovim Paritetom kupovnih snaga (PPP vrednosti), koji pokazuje da je kupovna moć zajedničke valute najniža u odnosu na ostale valute iz Grupe 10 najznačajnijih u svetu.

Savetnik u Nacionalnom trgovinskom veću SAD, Peter Navarro je intervjuu za Financial Times rekao da je evro “prerušena nemačka marka” i da Nemačka “eksploatiše” zajedničku valutu. Njegov komentar podstakao je rast evra na blizu 1,08 dolara.

 

evroB

 

Izvor:Bloomberg

Previous BiH: Mikropreduzeća čine skoro 75 odsto firmi
Next Prošle godine u Srbiji boravilo 2.753.591 turista

You might also like

Dinar oslabio prema evru, kurs u četvrtak 123,37

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,3656 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Indeksi u padu, investitori čekaju vesti o Brexitu

Na evropskim akcionarskim tržištima u utorak ujutro najvažniji indeksi bili su u minusu zbog opreza investitora koji čekaju objavu planova britanske premijerke Therese May o njenim planovima vezanim uz Brexit.

Kompanije 0 Comments

Ludi za kriptovalutama: Za pet minuta – 10 miliona dolara

Slovenački startap “Viberate” je u inicijalnoj ponudi vlastite kriptovalute vibe u manje od pet minuta prikupio 10 miliona dolara. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply