Bloomberg: Evro najpotcenjeniji u Grupi 10 najvažnijih valuta u svetu

Bloomberg: Evro najpotcenjeniji u Grupi 10 najvažnijih valuta u svetu

Evrom se trguje znatno ispod njegove realne vrednosti, uzimajući u obzir najmanje četiri parametra, piše Bloomberg i dodaje da to daje validnost komentarima Trampovog savetnika za trgovinu Petera Navara da je evropska valuta “u velikoj meri potcenjena”.

Evro je potcenjen u rasponu od devet do 25 odsto, mereno OECD-ovim Paritetom kupovnih snaga (PPP vrednosti), koji pokazuje da je kupovna moć zajedničke valute najniža u odnosu na ostale valute iz Grupe 10 najznačajnijih u svetu.

Savetnik u Nacionalnom trgovinskom veću SAD, Peter Navarro je intervjuu za Financial Times rekao da je evro “prerušena nemačka marka” i da Nemačka “eksploatiše” zajedničku valutu. Njegov komentar podstakao je rast evra na blizu 1,08 dolara.

 

evroB

 

Izvor:Bloomberg

Previous BiH: Mikropreduzeća čine skoro 75 odsto firmi
Next Prošle godine u Srbiji boravilo 2.753.591 turista

You might also like

Beogradska berza: Komercijalna banka oborila indekse

Današnji trgovački dan obeležio je solidan promet i veliki pad repernog indeksa usled korekcije vrednosti akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 85 miliona RSD (0,7 miliona

Beogradska berza: NIS u fokusu invesitora

Na domaćem tržistu akcija je prvog trgovačkog dana u nedelji samo naftna industrija Srbije zabeležila značajniji promet.

Svetske berze 0 Comments

Katar smanjuje prodaju sirovina SAD-u, cene nafte u padu

Američka “laka” nafta WTI zaključena je danas na trgovanju u Njujorku u padu, blizu nivoa od 51 dolar po barelu, nakon što je Kuvajt najavio veće smanjenje isporuka SAD-u i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply