Bloomberg: Evro najpotcenjeniji u Grupi 10 najvažnijih valuta u svetu

Bloomberg: Evro najpotcenjeniji u Grupi 10 najvažnijih valuta u svetu

Evrom se trguje znatno ispod njegove realne vrednosti, uzimajući u obzir najmanje četiri parametra, piše Bloomberg i dodaje da to daje validnost komentarima Trampovog savetnika za trgovinu Petera Navara da je evropska valuta “u velikoj meri potcenjena”.

Evro je potcenjen u rasponu od devet do 25 odsto, mereno OECD-ovim Paritetom kupovnih snaga (PPP vrednosti), koji pokazuje da je kupovna moć zajedničke valute najniža u odnosu na ostale valute iz Grupe 10 najznačajnijih u svetu.

Savetnik u Nacionalnom trgovinskom veću SAD, Peter Navarro je intervjuu za Financial Times rekao da je evro “prerušena nemačka marka” i da Nemačka “eksploatiše” zajedničku valutu. Njegov komentar podstakao je rast evra na blizu 1,08 dolara.

 

evroB

 

Izvor:Bloomberg

Previous BiH: Mikropreduzeća čine skoro 75 odsto firmi
Next Prošle godine u Srbiji boravilo 2.753.591 turista

You might also like

Pad cena nafte za jedan odsto

Na međunarodnim tržištima cene nafte u sredu su se spustile za jedan odsto zbog iznenađujućeg rasta američkih zaliha goriva te i  visoke ponude OPEC-a.

Tema dana 0 Comments

Analitičari: Prošlonedeljno kretanje kurseva samo privremene anomalije, dolar će jačati u odnosu na evro

Još uvek se nije slegla prašina nakon neuobičajeno velikih kretanja na finansijskim tržištima koje je u četvrtak prouzrokovala Evropska centralna banka, a investitori se već fokusiraju na nove važne događaje

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze poresle, evro nastalja sa padom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je evro i dalje pod pritiskom zbog napetosti nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply