Ozbiljno ugrožen opstanak japanske Tošibe

Ozbiljno ugrožen opstanak japanske Tošibe

Japanski mediji javljaju da će uzdrmana korporacija “Tošiba” (Toshiba) na kraju fiskalne 2016, koja se završava 31. marta ove kalendarske godine, verovatno ponovo zabeležiti gubitak i prestati da bude platežno sposobna, piše dopisnik RTS-a iz Tokija, Ilija Musulin.

Osnovni uzrok za loš bilans korporacije biće gubitak od šest milijardi dolara koji je zabeležila “Tošibina” podružnica u SAD koja se bavi projektovanjem i izgradnjom nuklearnih centrala.

Generalni direktor Šigenori Šiga, koji je pre stupanja na tu najvišu dužnost upravo bio šef “Vestinghausa”, američkog proizvođača nuklearnih centrala koji je pre oko deceniju prešao u vlasništvo “Tošibe”, najavio je da će podneti ostavku.

Rukovodstvo “Tošibe”, čije deonice već imaju status “smeća”, grozničavo radi na tome da rasproda što više imovine kako bi pokrilo gubitak koji se ispostavio većim nego što se očekivalo i tako izbeglo pad u nesolventnost.

Međutim, do kraja fiskalne godine za tako nešto nema dovoljno vremena, smatraju stručnjaci.

Klizanje “Tošibe” počelo je kada je 2015. godine izašlo na videlo da je preduzeće, ne bi li održalo visoku cenu deonica, falsifikovalo svoje poslovne rezultate u periodu od 2008. do 2014. godine, “naduvavši” profit za blizu dve milijarde dolara.

Te godine kompletno rukovodstvo je bilo prisiljeno na ostavku, a pod lupom tužilaštva su se našla i tri prethodna menadžerska tima.

Jedan od stubova srednjoročnog plana za restrukturiranje i oporavak nakon tog skandala je upravo bilo oživljavanje nuklearne komponente u poslovanju “Tošibe”, koja je posle nesreće u Fukušimi 2011. godine pretrpela nokaut udarac – korporacija je verovala da će joj sadašnje, naprednije tehnologije i podrška japanske vlade, koja je poslednjih godina usmerila snage na reklamiranje i prodaju reaktora koje prave japanske kompanije u inostranstvu, omogućiti da do 2030. godine u svetu proda oko 45 energetskih postrojenja tog tipa.

Od toga, međutim, neće biti ništa, jer je korporacija u petak saopštila da se u potpunosti povlači iz biznisa izgradnje nuklearnih centrala.

Razlog je, čini se, to što joj, umesto bitke da ponovo ostvari rast, predstoji gorka borba za opstanak.

foto: urbanit.com.au

foto: urbanit.com.au

Borba za goli opstanak

“Tošiba” je formirana pre osam decenija spajanjem dva preduzeća koja su osnovana još krajem 19. veka, tako da se njena istorija može, praktično, pratiti oko 140 godina unazad.

Sadašnje ime je formalno usvojila 1978. godine, a do početka dezintegracije pre nešto više od godinu i po dana na svom platnom spisku je imala oko 210.000 stalno zaposlenih radnika, te se pored proizvodnje kompjutera i električnih aparata za domaćinstvo, bolnice i vojsku, bavila i izradom hemikalija i konstrukcijom liftova, turbina i nuklearnih reaktora.

“Tošiba” je decenijama bila jedan od lidera elektronske industrije u Japanu, i kada su u pitanju inovacije i obim prodaje. Ona je prva u Zemlji izlazećeg sunca proizvela frižider, veš-mašinu i mikrotalasnu peć i, kao takva, uživa i posebnu naklonost građana.

Međutim, od početka ovog veka, kao i drugi proizvođači tehnike u Zemlji izlazećeg sunca, “Tošiba” se suočava sa žestokom konkurencijom kompanija iz Južne Koreje, Tajvana i Kine, koje su u znatnoj meri smanjile, a u nekim slučajevima i prevazišle dotadašnji tehnološki zaostatak u odnosu na Japan, a električne uređaje proizvode po manjim cenama od svojih japanskih konkurenata.

Naročito pogubnim po japanske elektronske gigante pokazalo se ogromno ulaganje u skupi razvoj TV ekrana visoke rezolucije, koji su u Japanu u potpunosti izneverili očekivanja vezana za profitabilnost i u protekloj deceniji konstantno proizvodili gubitke, uvlačeći kompanije koje ih prave dublje u blato.

“Tošibu” je teško pogodila i nesreća u Fukušimi, koja je dovela do zatvaranja nuklearnih centrala širom zemlje i moratorijuma na izgradnju novih nuklearnih postrojenja, jer je ona najveći japanski proizvođač reaktora i opreme za nuklearne centrale i čak poseduje udeo u nekoliko rudnika uranijuma u Aziji i Africi.

Zbog svega toga, “Tošiba” je u poslednjoj deceniji počela da beleži ogromne gubitke, što je njeno rukovodstvo navelo na nezakonito prekrajanje poslovnih knjiga.

A kada je taj skandal otkriven, korporacija je prisiljena na prestrukturiranje i prodaju više fabrika i brendova: svoju kompaniju za proizvodnju medicinskih uređaja u Japanu prodala je “Kanonu”, fabriku kristalnih displeja u Singapuru ustupila tajvanskoj kompaniji “AU Optroniks”, a licencu za proizvodnju televizora za potrebe američkog tržišta predala je takođe tajvanskoj kompaniji “Kompal”.

Sada iz “Tošibe”, koja ima drugi najveći udeo na svetskom tržištu memorijskih čipova, najavljuju prodaju velikog dela proizvodnje tih važnih komponenti, ali i deljenje preduzeća za razvoj i proizvodnju poluprovodnika, koje je skupa sa segmentom koji radi na razvoju nuklearne tehnologije, trebalo da bude okosnica korporacije nakon procesa prestruktuiranja koji je počeo 2015.

Najavljuje se i prodaja nekretnina, uključujući tu i bolnicu u Tokiju.

Osim toga, kao što je pomenuto, “Tošiba” će se povući i iz izgradnje nuklearnih centrala i fokusirati na njihovo projektovanje, što predstavlja dalje teško urušavanje jezgra te korporacije, zbog čega u Japanu neki ekonomski komentatori već govore o tome da je njen opstanak ozbiljno ugrožen.

Izvor:RTS
Previous Intel prošle godine ostvario prihode od 59,4 milijarde dolara
Next Ministarstvo privrede i lokalna samouprava obnavljaju vrtiće, škole, zdravstvene ustanove...

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Rejting agencije zadržale stabilne izglede za Srbiju

Rejting agencije Fitch Ratings i Standard & Poor’s ocenile su da je Srbija zadržala stabilne izglede za poboljšаnje kreditnog rejtingа zа dugoročno zаduživаnje u domаćoj i strаnoj vаluti nа nivou

Kompanije 0 Comments

Toshibi preuzimanjem u SAD-u preti veliki gubitak

Japanska korporacija Toshiba je saopštila danas da bi mogla uknjižiti jednokratni gubitak od više milijardi dolara zbog preuzimanja kompanije iz sektora nuklearne energije u SAD.

Fidelity Investments: Spuštena procenjena vrednost startupova

Sve veća nepoverljivost investitora u nove kompanije iz Silicijumske doline.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply