Beogradska berza u prošloj nedelji zabeležila najmanji promet u poslednjih nekoliko meseci

Beogradska berza u prošloj nedelji zabeležila najmanji promet u poslednjih nekoliko meseci

Svih pet trgovačkih dana protekle sedmice beogradsko tržište akcija beležilo je pad vrednosti, uz prilično slabu investicionu aktivnost koja je donela najmanji sedmični promet u poslednjih nekoliko meseci.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 461,3 miliona RSD (3,7 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio dodatnih 0,7% na 696,4 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži pad od skoro 3%.

komercijalna-banka3Najprometnija akcija na tržištu bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 52,9 miliona RSD, uglavnom u cenovnom rasponu 1.680-1.690 RSD. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom nedelju su okončale u plusu od 1,4% na 1.724 RSD. Prioritetne akcije Komercijalne (KMBNPB) oslabile su 11,8% na 803 RSD uz neveliki promet od 0,2 miliona RSD. Protekle sedmice se ova druga po veličini banka na tržištu našla u centru pažnje javnosti nakon optužnice koju je Privredni sud u Beogradu pokrenuo protiv bivšeg rukovodstva zbog propusta u primeni zakona o sprečavanju pranja novca. Komercijalna je takođe izvestila da je održala i skupštinu akcionara na kojoj je između ostalog odlučeno da se rasprodaju manjinski vlasnički udeli koje banka ima u nekoliko drugih kompanija.

aerodrom-nikola-tesla1Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je protekle sedmice bio među najprometnijim papirima sa realizacijom od 21,1 milion RSD po nepromenjenoj ceni od 1.100 RSD. Još uvek nema zvaničnih informacija u vezi sa rokovima za privatizaciju ove kompanije, ali se u skorije vreme može očekivati obelodanjivanje odluke o modelu pronalaženja strateškog partnera. Nedavno je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu kompanija Al Dahra izrazila interes za izgradnju logističke cargo baze na Aerodromu. Protekle godine ova kompanija je, osim najvećeg broja putnika u istoriji, zabeležila i rekordan cargo promet od 13.939 tona, što predstavlja rast od 6,7 procenata u odnosu na godinu ranije.

Foto: ocdn.eu

Foto: ocdn.eu

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) nastavio je silazni trend i protekle sedmice. Akcije ove kompanije oslabile su 3% na 1.262 RSD uz promet od 12,5 miliona RSD. Energoprojekt je od početka godine izgubio na vrednosti 11,8%, a trenutna tržišna kapitalizacija kompanije iznosio oko 111 miliona EUR. Naftna industrija Srbije (NIIS) je ostavila iza sebe skromnu trgovačku sedmicu, oslabivši pola procenta na 741 RSD uz realizaciju od 9,9 miliona RSD, dok se Messer Tehnogas (TGAS) neznatno spustio na 12.999 RSD uz promet od 6,7 miliona RSD.

Izvor: Wisebroker
Previous NSZ ove godine izdvaja 3,3 milijarde dinara za podsticaje pri zapošljavanju
Next Starbucks će zaposliti 10.000 izbeglica uprkos Trumpovim merama

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Dow Jones na rekordnom nivou

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones indeks dostigao novi najviši nivou istoriji jer su dobri makroekonomski pokazatelji potvrdili da američka ekonomija stabilno raste.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan

Na azijskim berzama su u sredu trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka američke i japanske centralne banke, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

Svetske berze 0 Comments

Blagi pad cena sirove nafte

Cene nafte u četvrtak su skliznule na međunarodnim tržištima nakon što je Forties na Severnom moru objavio da očekuje novo pokretanje sistema snabdevanja početkom januara. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply