Centralna banka Rusije planira kupovati devize kako bi obuzdala rast rublje

Centralna banka Rusije planira kupovati devize kako bi obuzdala rast rublje

Centralna banka Rusije je odlučila da će obnoviti kupovinu stranih valuta na tržištu kako bi zaustavila rast rublje, potez koji je bilo teško zamisliti pre godinu dana.

Zbog pada cena nafte i sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, rublja je u januaru 2016. potonula na rekordno niskih 85 rublji za dolar.

Od tog vremena ruska rublja je porasla oko 40 odsto, nafta je poskupela a pomaljaju se prvi znakovi ekonomskog oporavka Rusije.

Dodatni podstrek ruskoj valuti pružaju nadanja u bolje odnose Moskve i Zapada nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD.

Iako, na prvi pogled, rast vrednosti rublje ima pozitivan eho za vlast, za činovnike ministarstva finansija to nije dobra vest, zbog straha da bi to moglo naštetiti novootkrivenoj konkurentnosti.

Umesto da podrže jaku rublju, ruske monetarne vlasti su u sredu najavile kako će višak deviza iz naftnih prihoda upotrebiti kako bi osnažili državni budžet.

Kako je saopšteno, na taj način će se ekonomija, koja zavisi od sirovina, odvojiti od nestabilnog tržišta nafte, budući da kurs rublje u velikoj meri zavisi od kretanja cena nafte.

I dok iz Centralne banke insistiraju da ovaj potez ne znači veštačko slabljenje rublje, ekonomisti nemaju sumnje po tom pitanju.

“Povratak centralne banke na tržište je važan psihološki faktor i ukazuje na nameru države da zadrži nisku cenu rublje”, napisali su analitičari Alfa Bank u zabelešci.

Iako su iz ruske centralne banke rekli da će sa planom započeti u februaru, uticaj saopštenja se već osetio. Rublja je pala sa 59,15 rubalja na 60,30 rubalja za dolar, smer koji je suprotan cenama nafte.

Oleg Kuzmin iz Renaissance Capital, koji procenjuje da će dnevna intervencija iznositi oko 80 miliona dolara, odluku vlasti smatra “racionalnom”

“Ovo bi moglo da ublaži uticaj cena nafte na ekonomiju, i učini budžet i trenutni budžetski suficit stabilnijim” mišljenja je on.

Iz ministarstva finansija su rekli da će kupovinom deviza ojačati osiromašene devizne rezerve zemlje.

Izvor: Agencije
Previous Dinar miruje prema evru, u ponedeljak 123,96 dinara za evro
Next Srbija, BiH i S.Arabija formirale komitet za povećanje trgovinske razmene tri zemlje

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ekonomija zabave, zanemarena grana turizma

U Srbiji je u poslednje dve godine zabeležen rast turizma od oko 15 odsto, ali je i jedna od retkih zemalja u Evropi koja nema sistem podsticaja za investicije u

Ove države će uskoro imati sopstvene kriptovalute

Da li je bolje trgovati nacionalnim ili privatnim kriptovalutama? Evo kakav je stav Nacionalne banke Švajcarske.

Wall Street: Stagnacija nakon dva dana snažnog rasta

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su se ulagači odlučili na predah nakon dva dana snažnog rasta cena akcija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply