SAD zabranile ulazak građanima “zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost”

SAD zabranile ulazak građanima “zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost”

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak dekret kojim se zabranjuje ulazak svim sirijskim izbeglicama u SAD na neodređeno vreme, a na listu se po potrebi mogu dodati i druge zemlje.

Izvršna uredba nazvana “Zaštita nacije od ulaska stranih terorista u SAD” poziva na suspenziju viza i svih imigracionih povlastica građanima “zemalja koje izazivaju posebnu zabrinutost”.

Kao razlog za uredbu, u dokumentu se navode teroristički napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, koje je izvršilo 19 stranih državljana koji su bez teškoća dobili vize za ulazak u SAD. U njoj se pominju i drugi zločini povezani sa terorizmom koje su u proteklih 15 godina počinili strani državljani koji su ušli u SAD bilo sa kratkoročnim vizama – kao turisti, studenti i privremeni radnici – ili kao izbeglice koje traže smeštaj u SAD.

“Pogoršani uslovi u određenim zemljama zbog rata, sukoba, katastrofa i građanskih nereda povećavaju verovatnoću da će teroristi iskoristiti sva moguća sredstva da uđu u SAD”, navodi se u uredbi kojom se zvaničnici američkih konzulata pozivaju na veću budnost i oprez prilikom izdavanja viza. U uredbi se ne precizira koje zemlje “izazivaju posebnu zabrinutost” iako se Sekretar za unutrašnju bezbednost ovlašćuje da prati ponašanje nacija koje ne pružaju adekvatne podatke o svojim građanima. Zvaničnici Bele kuće su ranije ove nedelje najavili da bi Iran, Irak, Sirija, Sudan, Libija, Jemen i Somalija bili na inicijalnoj listi tih zemalja ali se u uredbi ističe da druge zemlje mogu da se dodaju spisku u svakom trenutku.

U zvaničnom tekstu se zabranjuje ulazak u SAD svim sirijskim izbeglicama na neodređeni period, dok američki predsednik ne zaključi da su izvršene “dovoljne promene” da se osigura da je prijem sirijskih izbeglica u skladu sa nacionalnim interesom.

“Želimo da primamo u ovu zemlju samo one koji će podržati našu zemlju i duboko vole naš narod”, rekao je Tramp dodajući da SAD nikada neće zaboraviti pouke 11. septembra 2001, kada su izvršeni teroristički napadi na SAD, među kojima je bio i napad na Pentagon, u kome je 184 ljudi izgubilo život.

Odluka već izazvala haos

Udruženja za zaštitu ljudskih prava navode da je ta mera diskriminatorska i da će uništiti ugled SAD kao zemlje koja prihvata izbeglice.

Iz Američko-arapskog antidiskriminatorskog odbora tvrde da je mera već izazvala “haos” za arapsko-američke porodice koje imaju članove koji su već na putu prema SAD, prenosi Reuters.

Dodaje se da bi mera mogla da pogodi studente, osobe koje imaju “zelene karte” i ljude koji dolaze na lečenje u SAD.

Među kritičarima izvršne uredbe je organizacija “No One Left Behind” koja nastoji da prevodioce sa ratnih područja smesti unutar SAD. Grupa je u petak objavila saopštenje u kojem se upozorava da se izvršnom uredbom “zatvaraju vrata” za strane prevodioce koji su služili zajedno sa vojnicima a sada traže utočište u SAD.

Foto>www.globalresearch.ca

Foto>www.globalresearch.ca

Dekret o jačanju američke vojske

Donald Tramp je svoj drugi dekret opisao kao “veliku obnovu” oružanih snaga, koja će obuhvatiti nove avione, brodove i druga “sredstva” za vojsku.

Tokom posete Pentagonu, potpredsednik Majk Pens i savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin sastali su se sa najvišim vojnim liderima uključujući sekretara za odbranu i članove združenog generalštaba oružanih snaga.

Jedan zvaničnik Pentagona izjavio je da je predsednik na sastanku u petak zatražio od lidera nove opcije za poraz Islamske države. Američki zvaničnik je izjavio za Glas Amerike uoči sastanka da će predsednik tražiti mere protiv Islamske države koje su “skinute sa dnevnog reda” za vreme prethodne administracije.

Na drugoj strani, očekivalo se da će najviši zvaničnici zatražiti jasne prioritete u usmeravanju borbe protiv Islamske države. Na primer, jedan odbrambeni zvaničnik izjavio je za Glas Amerike u petak da je Obamina administracija imala dvostruke prioritete u nastojanju da zadovolji svog saveznika Tursku i ujedno porazi Islamsku državu.

“Kada je sve prioritet, ništa nije prioritet”, izjavio je zvaničnik za Glas Amerike. “Samo nam recite šta je osnovni prioritet”.

Jedna mera protiv Islamske države koja bi mogla da se predloži Trampu je naoružavanje ili drugačije pojačavanje kapaciteta grupe sirijskih Kurda – Jedinice za zaštitu naroda (YPG).

Izvor:Glas Amerike/Agencije
Previous Nepovoljne prognoze za zlato, dobri izgledi za industrijske metale
Next Japanska kompanija preti Samsungovom OLED "monopolu"

You might also like

Politika 0 Comments

Zlatko Dizdarević sumnja u pozadinu dešavanja u Turskoj, sve nekako ide Erdoganu u prilog

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, nekadašnji urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji izveštač sa Bliskog istoka, izrazio je danas veliku sumnju u pozadinu sinoćnjih događanja u Turskoj, istakavši da je cela

Svetske berze 0 Comments

Saudijska Arabija i Rusija dogovorile produženje zamrzavanja proizvodnje, cene nafte porasle

Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle su blizu 3% tokom današnjeg trgovanja nakon zajedničkog saopštenja Saudijske Arabije i Rusije u kojem se najavljuje produženje zamrzavanja proizvodnje nafte za još devet

Društvo 0 Comments

Poreska uprava pozvala građane da prijave prihode od izdavanja nepokretnosti u zakup

Poreska uprava Srbije poručila je danas da je cilj te institucije da obveznike, pre svega preventivnim a ne represivnim merama, podstakne da plate pripadajući porez, kao što je u slučaju

2 Comments

Leave a Reply