Škole u Srbiji uvode uniforme za đake?

Škole u Srbiji uvode uniforme za đake?

U školama u Srbiji najverovatnije će biti uvedene uniforme za đake, izjavila je danas savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.

“Počeli su da stižu odgovori na ankete koje su davale školske uprave i kako stvari za sada stoje, deluje da hoće. Samo ćemo videti u kom modelu i kada”, rekla je Milovanović.

Ona je na RTS-u rekla da se priprema više novih zakona koji će uskoro biti u skupštinskoj proceduri.

“Danas bi trebalo da bude gotova platforma za krovni Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja. Takođe, danas će biti gotov Nacrt zakona o dualnom obrazovanju, a već je gotov i Nacrt zakona o visokom obrazovanju. Privodi se kraju i Nacrt zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju”, rekla je Milovanović.

Ona je kazala da će u drugom polugodištu biti uvedene novine za osnovce, koje će tek biti predstavljene.

“A, sledeće školske godine u peti razred osnove škole, ako sve procedure budu ispoštovane, a nadamo se da hoće, ulazi se u novi obrazovni ciklus u kome će deca imati informatiku kao redovan predmet. Takođe, imaće i elemente preduzetničkog vaspitanja i obrazovanja kroz neke druge predmete”, rekla je Milovanović.

Ona je kazala da će se na drugačiji način tretirati i problem fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odnosno da će biti ojačana ta komponenta.

“Pojačaće se broj izbornih aktivnosti u školama”, dodala je Milovanović.

Izvor:Tanjug/RTS
Previous Šta nas čeka u eri autonomnih vozila?
Next Pet osobina koje karijeru mogu da odvedu u pogrešnom pravcu

You might also like

Društvo 0 Comments

Uskoro Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je najavio u petak da će do kraja godine biti pripremljen Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji će zaštititi, pre svega,

Društvo 0 Comments

Forum mladih lidera od 26. do 28. maja na Zlatiboru

Forum mladih lidera Srbije “YES” biće održan ove godine na Zlatiboru od 26. do 28. maja.

Društvo 0 Comments

PIO Fond: Povezano 17.493 godine, pet meseci i 10 dana staža za 6.725 radnika

Od juna 2015. do sada u Srbiji je povezan je staž za 6.725 radnika, za 17.493 godine, pet meseci i 10 dana staža, u iznosu od 1,1 milijarda dinara, pokazuju

2 Comments

  1. Jovanjjj
    January 27, 19:13 Reply
    O ovome treba da struka da mišljenje. Al ne prosvetarska, već psiholozi. Postoji tri razloga za nošenje uniformi. Jedan je ako postoji rad kojim se prlja odeća i to mi je ok, mada je malo takvih škola, drugi je statusni simbol škole, sa upitom koja sad škola u obezvređenom školstvu može da ima poseban status, a i zašto bi podvajali decu i mislim da to nije dovoljan razlog. Treći razlog je sakrivanje statusnih razloga međ decom, što je licimerje. Otvara se pitanje koje su sankcije za decu, roditelje koja ne budu donosila, tj nosila uniformu??? Ne možete novčano da ih gaznite, a i ne treba, ne možete da ih ispišete iz škole, premestite, dajete manju ocenu, istučete, pošaljete u ćošak itd, a i ne treba. Kako će onda da nametnete kao obavezu????? Zamislite celo odeljenje dođe bez uniforme i kažu da neće više ni da ih oblače...i ???
  2. Sidni Poatje
    April 15, 23:13 Reply
    Statusni simbol skole je jedi smisleni razlog. Dakle, skole treba da lnsistiraju na statusu, ugledu i prestizu pa ce uniforme uspesne skole biti radonosene. Socijelne razlike medju decom unutar skole nece biti. Nema licemerja. Bogati ce ici u dobre skole i nositi uniforme a siromasni u lose i nece nositi uniforme. Nema mudrosti. Samo treba pogledati u razvijeni zapad.

Leave a Reply