Prihodi Microsofta skočili zahvaljujući cloud poslovanju

Prihodi Microsofta skočili zahvaljujući cloud poslovanju

Microsoft je u proteklom tromesečju ostvario čistu dobit od 5,2 milijarde dolara, što je 3,6 posto više nego godinu dana pre, a kako su porasli i prihodi tog tehnološkog diva, cena akcija dostigle su rekordne nivoe.

Prema izveštaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, prihodi su u proteklom tromesečju dostigli 24,09 milijardi dolara, 1,2 odsto više nego u istom kvartalu godinu dana pre. Prema prilogođenim podacima, prihodi su iznosili 26,07 milijardi dolara, što je takođe više na godišnjem nivou.
Kako su rezultati bolji od očekivanja analitičara, cena akcije tog softverskog diva porasla je u četvrtak na Wall Streetu oko 1 odsto, pa je dostigla rekordni nivo od 64,30 dolara.

Rast prihoda Microsofta zahvaljuje se uspešnosti njegovog ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.
Prihodi u tom segmentu porasli su za 8 odsto na godišnjem nivou, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 93 odsto. Međutim, pritom je blago pala bruto marža, na 48 odsto, jer je u tom području velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

S druge strane, prihodi najvećeg svetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje ličnih računra (PC), što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sistemom.

Prema podacima IDC-a, prodaja PC-a u svetu pala je u poslednjem lanjskom tromesečju za 1,5 odsto na godišnjem nivou. Stoga su prihodi Microsofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromesečju pali za 5 odsto, na 11,8 milijardi dolara.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije. Među ostalim, Nadella je vodio i najveće preuzimanje u istoriji Microsofta, postigavši lani dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara.
U proteklom tromesečju LinkedIn je ostvario prihod od 228 miliona dolara, pri čemu je zabeležio čisti gubitak od 100 miliona dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prihodi kompanije Alphabet porasli, akcije pale
Next EU uvela nove antidamping carine za uvoz čelika iz Kine

You might also like

Kompanije 0 Comments

Saudijska Arabija će zamrznuti proizvodnju bez učešća Irana

Saudijska Arabija je spremna da zamrzne nivo proizvodnje nafte narednog meseca bez obzira na učešće Irana u dogovoru, kazao je neimenovani predstavnik OPEC-a, prenose svetski mediji.

Transport 0 Comments

Flydubai uvodi letove za Podgoricu preko Sarajeva

Aviokompanija “FlyDubai” objavila je da od 1. novembra otvara liniju Sarajevo – Podgorica – Dubai.

Transport 1Comments

Škoda do rekordne prodaje uz pomoć SUV modela

U prvoj polovini 2018. češki proizvođač prodao je širom sveta preko 650.000 automobila, uz rast od 11,6% na godišnjem nivou.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply