Predsednik Belorusije: Za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo

Predsednik Belorusije: Za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas u Minsku da Belorusija nikada nije prekidala saradnju sa Srbijom niti namerava da to čini i da Srbija uvek može da računa na podršku te zemlje.

“Mi smo vas čak i u najteža vremena podržavali… Čak i ako nam to nije išlo u korist. Zauzimali smo principijelnu poziciju, uključujući i o pitanju jedinstva vaše države. Zato možete da računate na Belorusiju i treba da znate: za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo”, rekao je Lukašenko u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u poseti Beloursiji.

Kako je objavljeno na sajtu predsednika Belorusije, Lukašenko je rekao da Belorusija i Srbija “odavno razvijaju odnose” i da se danas nalaze u različitim situacijama, ali da Minsk nema ništa protiv da se Srbija razvija svojim putem.

“Mi ni u kom slučaju nećemo imati pretenzije prema Srbiji ako se bude razvijala svojim putem, jer verovatno i mi snosimo krivicu za to što se Srbija našla u takvoj situaciji. Ipak, posle raspada Sovjetskog Saveza trebalo je ozbiljno da razmislimo o izgradnji tešnje saradnje”, rekao je predsednik Belorusije.

Lukašenko je ocenio da “svet koji postaje sve globalniji” i da se “u komplikovanim savremenim okolnostima… treba ujedinjavati i sarađivati kako bi opstali i razvijali se”.

“Mi moramo da gradimo našu saradnju kako bismo u burnom svetu opstali i razvijali se u korist naših država i naroda”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je, kako se navodi, rekao da trgovinska razmena čini osnovu odnosa dve zemlje i skrenuo pažnju da je u poslednje vreme trgovinska razmena Belorusije i Srbije smanjena.

“Treba da uložimo maksimum napora kako bi dostigli makar prethodni nivo razmene. Na kraju 2015. godine iznosila je oko oko 250 miliona dolara. Na žalost, na kraju 2016. godine taj nivo se smanjio skoro duplo”, rekao je Lukašenko u razgovoru sa Vučićem.

Izvor:Beta
Previous Ništa od poskupljenja gasa, možda tek od juna
Next Kakva nas povećanja cena očekuju u narednom periodu?

You might also like

Politika 0 Comments

Potpisan protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu

Crna Gora od danas ima status posmatrača u NATO, pošto su šefovi diplomatije 28 članica Alijanse potpisali protokol o pristupanju ove države tom savezu.

Tema dana 0 Comments

Švajcarska UBS preporučuje investiranje u evro

U situaciji kada neki investitori sumnjaju u budućnost evra, najveći svetski menadžer za upravljanje imovinom bogataša savetuje svoje klijente da se klade na evropsku valutu.

Društvo 0 Comments

Napadnuti mladi srpski vaterpolisti u Zagrebu

Dvadesetak maskiranih osoba napalo je u petak u Zagrebu šestoricu mladih srpskih vaterpolista koji borave u glavnom gradu Hrvatske na kadetskom vaterpolo turniru, javio je RTS.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply