Predsednik Belorusije: Za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo

Predsednik Belorusije: Za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas u Minsku da Belorusija nikada nije prekidala saradnju sa Srbijom niti namerava da to čini i da Srbija uvek može da računa na podršku te zemlje.

“Mi smo vas čak i u najteža vremena podržavali… Čak i ako nam to nije išlo u korist. Zauzimali smo principijelnu poziciju, uključujući i o pitanju jedinstva vaše države. Zato možete da računate na Belorusiju i treba da znate: za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo”, rekao je Lukašenko u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u poseti Beloursiji.

Kako je objavljeno na sajtu predsednika Belorusije, Lukašenko je rekao da Belorusija i Srbija “odavno razvijaju odnose” i da se danas nalaze u različitim situacijama, ali da Minsk nema ništa protiv da se Srbija razvija svojim putem.

“Mi ni u kom slučaju nećemo imati pretenzije prema Srbiji ako se bude razvijala svojim putem, jer verovatno i mi snosimo krivicu za to što se Srbija našla u takvoj situaciji. Ipak, posle raspada Sovjetskog Saveza trebalo je ozbiljno da razmislimo o izgradnji tešnje saradnje”, rekao je predsednik Belorusije.

Lukašenko je ocenio da “svet koji postaje sve globalniji” i da se “u komplikovanim savremenim okolnostima… treba ujedinjavati i sarađivati kako bi opstali i razvijali se”.

“Mi moramo da gradimo našu saradnju kako bismo u burnom svetu opstali i razvijali se u korist naših država i naroda”, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je, kako se navodi, rekao da trgovinska razmena čini osnovu odnosa dve zemlje i skrenuo pažnju da je u poslednje vreme trgovinska razmena Belorusije i Srbije smanjena.

“Treba da uložimo maksimum napora kako bi dostigli makar prethodni nivo razmene. Na kraju 2015. godine iznosila je oko oko 250 miliona dolara. Na žalost, na kraju 2016. godine taj nivo se smanjio skoro duplo”, rekao je Lukašenko u razgovoru sa Vučićem.

Izvor:Beta
Previous Ništa od poskupljenja gasa, možda tek od juna
Next Kakva nas povećanja cena očekuju u narednom periodu?

You might also like

Kompanije 0 Comments

Objavljen poziv zainteresovanim investitorima za MSK, Azotaru i Petrohemiju

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je danas javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije tri fabrike petrohemijskog kompleksa: “Metanolsko-sirćetnog kombinata” (MSK) iz Kikinde, pančevačke “Azotare” i

Kompanije 0 Comments

Izvoz u Indiju razvojna šansa za srpske kompanije

Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Mumbaju sa glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom, sa kojim je razgovarao o boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prerade semena i drugim tehnologijama za preradu

Politika 0 Comments

Evropska komisija ne komentariše Jutarnji list

Predstavnici Evropske komisije su saopštili da Komisija u Briselu očekuje i angažovana je na što bržem otvaranju ključnih poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali da, po pravilu, ne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply