Veliki pad cena obveznica Agrokora, kompanije u čijem su sastavu Dijamant i Frikom

Veliki pad cena obveznica Agrokora, kompanije u čijem su sastavu Dijamant i Frikom

Proteklih dana događa se oštar pad Agrokorovih obveznica na stranim tržištima. Obveznica s dospećem 2019. godine u nekoliko dana pala je oko 15% pa se prinos popeo na previsokih 16 odsto.

Razlog ovakvog potonuća je Agrokorovo otkazivanje sindiciranog zajma s dospećem u septembru 2019. godine, u koji su bile uključene banke BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan.

Kredit je bio deo šireg programa finansiranja u kojem je osigurano produženje dospeća kratkoročnog duga u iznosu od 500 miliona EUR za dve do tri godine.
Agencija Moody’s je početkom januara Agrokoru srušila kreditni rejting s dotadašnjih B2 na B3, a kao glavni razlozi spominjali su se slabiji operativni rezultati i visok nivo duga. Ukupan dug Agrokora u 2015. godini (poslednji dostupni podaci) povećan je za 2,1 milijardu kuna, dostigavši 45,3 milijarde kuna. Odnos kapitala i obaveza, koji ukazuje na visoku zaduženost Todorićevog koncerna, i dalje je vrlo nepovoljan. Krajem 2015. sopstvenim kapitalom bilo je pokriveno tek 14,2% ukupne imovine.

Glavnina Agrokorovih obaveza (24,4 milijarde kuna) odnosi se na kredite i obveznice. Uprkos delimičnom restrukturiranju duga i povoljnim okolnostima na finansijskim tržištima, finansijski troškovi nastavili su da rastu pa je za kamate isplaćeno 2,77 milijardi kuna, 10,7% više nego godinu ranije.

Ivica Todorić (foto: Jutarnji List)

Ivica Todorić (foto: Jutarnji List)

Bliži li se zaista krah Agrokora?

Snižena ocena rejtinga, otkazan zajam četir ugledne svetske banke, panika među ulagačima, snažan pad obveznica na stranim tržištima. Sve su to vesti koje su podigle buru u medijima. Postavlja se pitanje: da li se bliži krah Agrokora, najveće poslovne imperije u regionu, piše portal N1.

Uprkos nizu negativnih vesti, hrvatski ministar finansija Zdravko Marić svojoj bivšoj firmi predviđa uspešan nastavak poslovanja.

“Ne bih išao tako daleko. Agrokor je i dalje dobra kompanija, ne verujem da će doći do bankrota“, kaže Marić.

I ministar ali i premijer Andrej Plenković poručuju: situacija se prati i pratiće se i dalje. ”Verujem da će iznaći rešenja koja se tiču finansiranja kompanije i ne vidim kako bih ja kao premijer tome išta mogao dodati”, naveo je Plenković.

Prema njihovim rečima o pomoći Vlade još se ne razmatra. A nije ni potrebna, smatra finansijski stručnjak Hrvoje Japunčić.

“Prvi aspekt je da se postojeće banke i bankarske grupacije, ili neke nove bankarske grupacije priključe, i naprave neki novi kreditni aranžman ili aspekt dužničkih obveznica. Drugi aspekt je eventualna incijalna javna ponuda (IPO). S treće strane, uvek ostaje i aspekt prodaje jedne od kompanija ili prodaje dela biznisa“, objašnjava Japunčić.

Koji model će Agrokor upotrebiti zasad ostaje njihova poslovna tajna, ali iz Agrokora tvrde: “Možemo odgovoriti svim finansijskim obavezama“.

Ipak, pitanje likvidnosti i profitabilnosti jeste otvoreno, ali daleko od fatalnih prognoza, smatra novinar Ivan Hrstić.

”Oni kojii govore o krahu nastavljaju praksu histerisanja. Postoji problem… Kad Agrokor kine, Hrvatska će doboiti upalu pluća, nije to bilo koja firma”, ističe on.

Oni koji predviđaju krah – ostaće razočarani. Barem ove godine. Jer presudna godina, tvrde finansijski stručnajaci za Agrokor bi mogla biti tek – 2018.

Agrokor u Srbiji

Vlasnik kompanije Agrokor, Ivica Todorić, u regionu zapošljava 60.000 ljudi.

U Srbiji je vlasnik kompanija Dijamant i Frikom, koje se bave proizvodnjom ulja, margarina, majoneza, sladoleda i zamrznute hrane, zatim vlasnik trgovinskih lanaca Idea, Merkator i Roda, a vlasnik je i Super kartice, najvećeg programa lojalnosti na srpskom tržištu.

Izvor: Wisebroker/N1
Previous Meksička valuta u padu, predsednik Nijeto otkazao posetu Vašingtonu
Next Orban: Nijedan EU cilj od pre 20 godina nije ostvaren

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Stranci zbog neplaćenih kazni za parkiranje duguju milion evra

Beogradskom Parking servisu za neplaćeno parkiranje stranci duguju milione, pa su čak angažovali advokate da naplati potraživanja.

Xiaomi preuzeo prvo mesto na tržištu nosivih uređaja

Kompanija Strategy Analytics objavila je rezultate tržišta nosivih uređaja u drugom kvartalu ove godine.

Transport 0 Comments

“Ryanair” smanjuje cenae karata i do 9 odsto

Irski niskobudžetni avioprevoznik “Ryanair” poručio je, uz objavu poslovnih rezultata, da bi cene karata za letove na pojedine destinacije mogaoda smanji i do 9 odsto, s obzirom na pojačanu konkurenciju

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply