Srbija primljena u Eurotransplant

Srbija primljena u Eurotransplant

Srbija je jednoglasno izabrana da postane članica “Eurotransplanta”, što će omogućiti da na evropsku listu budu stavljeni svi pacijenti kojima je hitno potreban organ.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao u sredu za RTS da ta odluka mnogo znači za naše pacijente i naše zdravstvo. On je naveo da je to veliki uspeh za Srbiju i srpsko zdravstvo, pošto će naš zdravstveni sistem biti deo sistema EU, “kao i da bi tako zdravstvo prvo ušlo u EU”.

“Očekuje se da mi možemo za dva do tri meseca da uskladimo sve naše procedure, odnosno liste čekanja, pravne i duge stvari koje već postoje u Evrotrnspartu i da potpišemo ugovor na godinu dana”, rekao je Lončar.

Objasnio je da to znači da od momenta potpisivanja ugovora svaki naš pacijent kome je hitno potreban organ u roku od 48 sati do 72 sata – dobija prvi organ koji se pojavi u Evrotransplantu.

To je nešto što je bitno za naš sistem, koji će biti u sistemu EU. To znači da bi zdravstvo ušlo u EU, smatra Lončar.

“Na nama je veliki posao. Želim ovom prilikom da se zahvalim svim zaposlenima u zdravstvu, posebno onima koji učestvuju u procesu transplantacije”, rekao je Lončar.

Govoreći o narednim koracima, ministar zdravlja kaže da se moraju napraviti jedinstvene liste čekanja, da kriterijumi moraju da budu isti i da je potrebno da se zakonski akti usaglase sa onima koji važe u EU.

“Njihova procena je da to možemo da uradimo za dva do tri meseca, na osnovu analize našeg stanja i na osnovu onoga što smo sada uradili. To je veliki uspeh za Srbiju i srpsko zdravstvo”, zaključio je Lončar.

Srbija ima manje od tri donora na milion stanovnika

Članstvo u Evrotransplantu ubrzava mogućnost da pacijent dobije organ, a organi se raspoređuju među zemljama članicama na osnovu prioriteta i hitnosti.

Tim Ministarstva zdravlja Srbije, predvođen ministrom Lonačarem, predstavio je Bordu Evrotransplanta šta je do sada u Srbiji urađeno na polju transplantacije i koji su ciljevi za ovu godinu.

U prezentaciji je navedeno da je transplantacija u Srbiji obnovljena 2010. godine, a da trenutno na transplantaciju bubreda čeka 720 pacijenata, jetre 35, i da je presađeno 30 srca.

Novim zakonskim rešenjem o transplantaciji organa i tkiva, koja ove godine treba da bude usvojeno, predviđena je pretpostavljena saglasnost o donorstvu, ali će i dalje porodica imati poslednju reč davanjem saglasnosti.

Srbija trenutno ima manje od tri donora na milion stanovnika, a za punopravno članstvo u Evrotransplantu je potrebno deset donora na milion stanovnika. Hrvatska u ovom trenutku ima 40 donora na miliona stanovnika.

Donorsku karticu trenutno u našoj zemlji ima oko 150.000 ljudi.

Plan ministarstva je da se u 2017. godini poveća broj donora i to na pet do sedam ljudi na milion stanovnika.

Srbija je u tome skoro uspela 2013. godine, kada je imala skoro šest donora na milion stanovnika To se postiglo, između ostalog, i zato sto su transplantacioni timovi dobijali stimulaciju za svoj rad.

Ove godine je u budžetu ponovo predviđeno 35 miliona dinara za tu namenu, a osim toga, timovi će biti pojačani novim, mladim lekarima, biće uveden dvadesetčetvoročasovni kol-centar za transplantacije i biće određeni nacionalni koordinatori za transplantacije, koji će dežurati 24 sata.

Organizaciju Evrotransplant čini osam zemalja, a to su Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija. Za sve zemlje postoji jedinstvena lista čekanja.

U okviru zemalja koje čine Evtrotransplant, na listi čekanja je 15.000 pacijenata, a prošle godine je urađeno 7.000 transplantacija.

Evrotransplant postoji 50 godina, članice su osam zemalja EU, a obuhvata oko 130 miliona stanovnika.

Ugovor o članstvu će biti potpisan na godinu dana, a Srbija će u međuvremenu morati da ispuni određene zahteve.

Izvor:RTS/Tanjug
Previous Visoki spoljnotrgovinski deficit Crne Gore
Next Azijske berze porasle, dolar skočio

You might also like

Društvo 0 Comments

Zlatibor Lončar: Građani podignite knjižice do 15. septembra

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je građane da podignu zdravstvene kartice u svojim filijalama do 15. septembra.

Tema dana 0 Comments

Dolar oslabio u odnosu na vodeće svetske valute, evro blizu 1,12 dolara

Na međunarodnim valutnim tržištima američki dolar je prošle nedelje oslabio u odnosu na vodeće svetske valute usled slabijih podataka o rastu američke privrede u drugom kvartalu.

Društvo 0 Comments

Čak 2.000 građana ostalo bez stanova zbog kašnjenja u otplati kredita

U Srbiji do sada procenjuje se da je 2.000 raskinutih ugovora za stambene kredite, a najveći broj odnosi se na one koji su vezani za švajcarski franak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply