Profesor Ted Maloh: Evro je u problemima, mogao bi doživeti slom

Profesor Ted Maloh: Evro je u problemima, mogao bi doživeti slom

Ekonomista, bivši diplomata pri UN i glavni kandidat Donalda Trampa za ambasadora u EU, profesor Ted Maloh smatra da bi jedinstvena valuta evrozone mogla da doživi slom u narednih 18 meseci.

Maloh (Theodore Roosevelt Malloch) je u intervjuu za britanski javni servis BBC rekao da bi zauzeo “kratku poziciju” na berzi u trgovanju s evrom, što znači da bi se kladio na pad vrednosti jedinstvene valute.

evrozona (Foto:CBS News)

evrozona (Foto:CBS News)

“Jedna od stvari koje bih uradio u 2017. jeste zauzimanje kratke pozicije prema evru. Mislim da je to valuta koja je ne samo na izdisaju, već ima stvarni problem i mogla bi da doživi slom u narednih godinu do godinu i po dana”, kazao je on.

“Nisam jedina osoba ili ekonomista sa takvim pogledom na stvari. Neko priznat kao DŽozef Stiglic, čuveni ekonomista Svetske banke, napisao je celu knjigu na tu temu”, dodao je Maloh.

Osvrćući se na perspektive britansko-američke privredne saradnje, ocenio je da bi Britanija mogla da dogovori “uzajamno koristan” sprazum o slobodnoj trgovini sa Amerikom za samo 90 dana.

Uprkos preprekama, kako je naveo, Britanija će dobiti sporazum o slobodnoj trgovini pre drugih u EU, a izbori u Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj bi, smatra, mogli da dovedu do fundamentalne reorganizacije unije.

“Lično nisam siguran da će biti Evropske unije sa kojom bi se pregovaralo o slobodnoj trgovini”, rekao je Maloh.

Na pitanje da li će potencijalno biti više bilateralnih sporazuma sa različitim zemljama, odgovorio je da smatra da su “izgledi za to, u izmenjenoj političkoj stvarnosti, veći”.

“Mislim da se Donald Tramp jako protivi nadnacionalnim organizacijama, on veruje u nacionalne države, u bilateralne odnose, i mislim da on smatra da je EU promašila svoj cilj. Čini mi se takođe da Tramp smatra da se EU u poslednjih nekoliko decenija jako izokrenula, najviše pogodujući Nemačkoj”, naveo je Maloh.

Dodao je da su sadašnji pregovori o slobodnoj trgovini između SAD i EU, pod nazivom Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i inesticije (TTIP) – “mrtvi”, te da je za Sjedinjene Države najbolje ako Britanija sprovede “čist” Bregzit.

Kada jednom bude izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije, Velika Britanija može da zaobiđe “birokrate u Briselu” i da “napravi sporazum o slobodnoj trgovini”, rekao je.

Maloh je ocenio da bi bilo kakav pokušaj EU da blokira Britaniju da započne pregovore sa SAD-om bio “apsurdan” i bio bi nalik “mužu koji pokušava da spreči ženu da počini preljubu”, preneo je BBC.

Izvor:Tanjug

Previous Trgovinska razmena Srbije i Slovenije u 2016. premašila milijardu evra
Next Royal Bank of Scotland u SAD-u plaća još 3,6 milijardi evra kazne

You might also like

Politika 0 Comments

Vučić: Skupština krajem naredne sedmice, Vlada do 16. juna

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić najavio je da će 3. ili 4. juna biti konstitutivna sednica Skupštine Srbije, a da će vlada Srbije biti formirana do 16. juna.

Najvažnije vesti 0 Comments

Evro porastao iznad nivoa 1,06 dolara

Cena zajedničke evropske valute u ponedeljak je porasla na međunarodnim tržištima, podstaknuta snažnim ekonomskim podacima iz evrozone. Evro je u popodnevnim satima na dobitku 0,60% prema američkoj valuti i trguje

Najvažnije vesti 0 Comments

Ministar privrede: Preduzeća koja dobijaju novac iz državnog budžeta ne mogu biti sponzori

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je, za današnju “Politiku”, da javna preduzeća mogu mnogo bolje da rade nego što su radila u prvih devet meseci ove godine i da ona

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply