Premijer Vučić u Belorusiji, potpisano više međudržavnih sporazuma

Premijer Vučić u Belorusiji, potpisano više međudržavnih sporazuma

Prvog dana posete delegacije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić, predstavnici Srbije i Belorusije potpisali su više sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, zdravlja, turizma, sporta i odbrane.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zdravlja trebalo bi da poboljša saradnju u oblasti zdravlja, prometa lekova, obrazovanja i nauke i pružanju zdravstvene zaštite državljanima Srbije i Belorusije.

Potpisan je i sporazum u oblasti turizma koji bi trebalo da doprinese kreiranju posebnih programa za turiste iz Belorusije, organizovanje kratkih gradskih odmora, poseta beloruskih sportista planinskim centrima, banjskim mestima i programe koji se odnose na verski turizam.

Predviđeno je učešće beloruskih tur-operatora na Sajmu turizma u Beogradu, kao i zajedničko učešće na sajmovima turizma, razmena stručnjaka i predstavnika medija i dogovori o liberalizaciji viznog režima.

Dve države su potpisale i Plan aktivnosti za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje, saradnje u oblasti industrije, nauke i tehnike, poljoprivrede, korišćenja prirodnih resursa, petrohemije, zdravstva, sporta i turizma, visokog obrazovanja, saradnje između regiona, saradnje u drugim oblastima, kao i saradnje na komercijalnoj osnovi.

Potpisan je i Program saradnje u oblasti sporta koji sadrži kalendar konkretnih sportskih događaja i takmičenja koja će se tokom ove i 2018. godine organizovati u Srbiji i Belorusiji, a na kojima je očekivano učešće sportista i timova obe strane.

Pored toga, ovim dvogodišnjim dokumentom predviđeni su i drugi vidovi ostvarivanja bilateralne saradnje u oblasti sporta kroz razmenu iskustava, znanja i informacija, sportskih, naučnih i istraživačkih centara, antidoping agencija i drugih relevantnih sportskih subjekata.

Sporazumom o vojnotehničkoj saradnji, koji je takođe potpisan, stvara se pravni osnov za vojnotehničku saradnju dve države koja može da obuhvati proizvodnju, modernizaciju, remont i isporuku naoružanja i vojne opreme, razmenu stručnjaka, školovanje, usavršavanje i obuku pripadnika oružanih snaga i stručnjaka, kao i razmenu informacija i iskustava.

Potpisani su i sporazumi o saradnji grada Smedereva sa beloruskim gradom Žlobin, Valjeva sa beloruskim gradom Molodečno, kao i sporazum o saradnji Sremske Mitrovice sa Polackom.

U srpskoj delegaciji koja je u poseti Belorusiji su ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji su potpisali sporazume o bratimljenju.

Izvor:RTS
Previous Slobodan Ružić: Savremeni uređaji rešavaju probleme visokih računa za struju
Next Trgovinska razmena Srbije i Slovenije u 2016. premašila milijardu evra

You might also like

Politika 0 Comments

Postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU

Na sastanku ambasadora zemlja članica EU u Briselu, kasno popodne postignuta je saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Makroekonomija 0 Comments

Švajcarci udvostručili investicije u Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Švajcarskoj u četvrtak 8. decembra, izjavio je da su u poslednje dve godine švajcarske investicije u Srbiji gotovo udvostručene i iznose približno

Makroekonomija 0 Comments

Mladen Šarčević: Prosvetarima veće plate od oktobra

Prosvetari će prvo povećanje plate dobiti u oktobru, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply