Pilot-projekat: Prekvalifikacija za rad u IT

Pilot-projekat: Prekvalifikacija za rad u IT

Do aprila ove godine treba da započne pilot-projekat za prekvalifikaciju 100 polaznika za rad u IT sektoru, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave.

Svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobiće vaučer koji izdaje to ministarstvo, s kojim upisuje željeni kurs, a nakon kojeg bi trebalo da dobije posao.

foto: hipertextual.com

foto: hipertextual.com

“IT sektor jedan je od najvećih potencijala naše zemlje i Ministarski savet za IT je predlog projekta prekvalifikacija u neformalnom obrazovanju pripremio u saradnji s IT zajednicom, čiji je doprinos u izradi tog dokumenta zaista veliki. Planirano je da kroz program prekvalifikacija u 2017. godini prođe 1.000 ljudi”,rekla je resorna ministarka Ana Brnabić.

Zadovoljna što su država i Vlada prepoznale značaj IT sektora za razvoj Srbije, ministarka Brnabić posebno naglašava da će program prekvalifikacije talentovanih pojedinaca u „junior programere” otpočeti uskoro.

U pilot-fazi ceo koncept će biti testiran na četiri organizatora obuke u periodu od šest meseci, a u slučaju uspeha pilot-projekta, on će biti nastavljen uz učešće većeg broja organizatora i 900 polaznika.

Obuku pojedinca u najvećoj meri plaća država, uz podršku UNDP-a, tako što pojedinac plaća participaciju od 100 evra, a država finansira vaučer do 1.500 evra po polazniku.Vlada Srbije krajem decembra usvojila je Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji u prisustvu predstavnika IT zajednice, a jedna od prvih tačaka bila je sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Theresa May: Objavićemo plan za izlazak iz EU
Next Samsung prodao 90 miliona telefona u četvrtom tromesečju 2016. godine

You might also like

Društvo 0 Comments

Zlatibor Lončar: Posao za 200 do 300 zdravstvenih radnika do Nove godine

Do Nove godine će preko konkursa biti zaposleno 200 do 300 zdravstvenih radnika, uglavnom lekara, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Karijera 0 Comments

Najplaćenija zanimanja u Evropi

Ona stara izreka: „Trbuhom za kruhom“, nikada neće prestati da bude aktuelna, pa tako, u potrazi za boljim životom, sve više ljudi napušta matične države i traži posao na drugim mestima.

Karijera 1Comments

Koliko zaista zarađuju blogeri?

Česta tema u internet svetu jeste zarada od bloga. Koliko može da se zaradi, da li se uopšte zarađuje, da li se zbog toga piše blog… samo su neka od

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply