Pilot-projekat: Prekvalifikacija za rad u IT

Pilot-projekat: Prekvalifikacija za rad u IT

Do aprila ove godine treba da započne pilot-projekat za prekvalifikaciju 100 polaznika za rad u IT sektoru, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave.

Svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobiće vaučer koji izdaje to ministarstvo, s kojim upisuje željeni kurs, a nakon kojeg bi trebalo da dobije posao.

foto: hipertextual.com

foto: hipertextual.com

“IT sektor jedan je od najvećih potencijala naše zemlje i Ministarski savet za IT je predlog projekta prekvalifikacija u neformalnom obrazovanju pripremio u saradnji s IT zajednicom, čiji je doprinos u izradi tog dokumenta zaista veliki. Planirano je da kroz program prekvalifikacija u 2017. godini prođe 1.000 ljudi”,rekla je resorna ministarka Ana Brnabić.

Zadovoljna što su država i Vlada prepoznale značaj IT sektora za razvoj Srbije, ministarka Brnabić posebno naglašava da će program prekvalifikacije talentovanih pojedinaca u „junior programere” otpočeti uskoro.

U pilot-fazi ceo koncept će biti testiran na četiri organizatora obuke u periodu od šest meseci, a u slučaju uspeha pilot-projekta, on će biti nastavljen uz učešće većeg broja organizatora i 900 polaznika.

Obuku pojedinca u najvećoj meri plaća država, uz podršku UNDP-a, tako što pojedinac plaća participaciju od 100 evra, a država finansira vaučer do 1.500 evra po polazniku.Vlada Srbije krajem decembra usvojila je Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji u prisustvu predstavnika IT zajednice, a jedna od prvih tačaka bila je sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Theresa May: Objavićemo plan za izlazak iz EU
Next Samsung prodao 90 miliona telefona u četvrtom tromesečju 2016. godine

You might also like

Karijera 1Comments

Posao na Novom Zelandu, uz plaćene troškove puta i smeštaja

U nameri da privuče talente koji su im potrebni, Novi Zeland stručnjacima iz celog sveta koji apliciraju za posao nudi plaćene troškove prevoza i smeštaja.

Karijera 0 Comments

Generacija Y biće prva koja će zarađivati manje od prethodnika

Generacija Y na putu je da postane prva generacija koja će imati manju zaradu u svom radnom veku od svojih prethodnika, pokazalo je istraživanje čije su rezultate preneli svetski mediji.

Karijera 0 Comments

Šta o javnom nastupu možemo naučiti od najboljeg govornika na svetu?

27-godišnji advokat iz Singapura, Darren Tay osvojio je Svetski šampionat u besedništvu. Iz analize njegovog govora možemo naučiti dosta o javnom nastupu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply