Pilot-projekat: Prekvalifikacija za rad u IT

Pilot-projekat: Prekvalifikacija za rad u IT

Do aprila ove godine treba da započne pilot-projekat za prekvalifikaciju 100 polaznika za rad u IT sektoru, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave.

Svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobiće vaučer koji izdaje to ministarstvo, s kojim upisuje željeni kurs, a nakon kojeg bi trebalo da dobije posao.

foto: hipertextual.com

foto: hipertextual.com

“IT sektor jedan je od najvećih potencijala naše zemlje i Ministarski savet za IT je predlog projekta prekvalifikacija u neformalnom obrazovanju pripremio u saradnji s IT zajednicom, čiji je doprinos u izradi tog dokumenta zaista veliki. Planirano je da kroz program prekvalifikacija u 2017. godini prođe 1.000 ljudi”,rekla je resorna ministarka Ana Brnabić.

Zadovoljna što su država i Vlada prepoznale značaj IT sektora za razvoj Srbije, ministarka Brnabić posebno naglašava da će program prekvalifikacije talentovanih pojedinaca u „junior programere” otpočeti uskoro.

U pilot-fazi ceo koncept će biti testiran na četiri organizatora obuke u periodu od šest meseci, a u slučaju uspeha pilot-projekta, on će biti nastavljen uz učešće većeg broja organizatora i 900 polaznika.

Obuku pojedinca u najvećoj meri plaća država, uz podršku UNDP-a, tako što pojedinac plaća participaciju od 100 evra, a država finansira vaučer do 1.500 evra po polazniku.Vlada Srbije krajem decembra usvojila je Predlog za unapređenje IT sektora u Srbiji u prisustvu predstavnika IT zajednice, a jedna od prvih tačaka bila je sprovođenje programa prekvalifikacija pojedinaca talentovanih za IT u junior programere.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Theresa May: Objavićemo plan za izlazak iz EU
Next Samsung prodao 90 miliona telefona u četvrtom tromesečju 2016. godine

You might also like

Karijera 0 Comments

Ovih šest reči ne bi trebalo da korisite u CV-ju

Zlatno pravilo konkurisanja za posao jeste da CV treba „prilagođavati“ za svaki posao za koji se prijavljuje.

Karijera 0 Comments

“Isključivanje” od posla u slobodno vreme obaveza ili lični izbor?

Prema istraživanju sindikata skoro svaki treći zaposleni u Francuskoj nikada se ne isključuje sa službene elektronske pošte i drugih sistema komunikacije, a pokazalo se da neki od tih radnika ne

Karijera 0 Comments

Francuzi traže radnike na Arktiku i Antarktiku

Jeste li za posao na Severnom ili Južnom polu? Francuski naučni institut možda traži baš vas.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply