Meksička valuta u padu, predsednik Nijeto otkazao posetu Vašingtonu

Meksička valuta u padu, predsednik Nijeto otkazao posetu Vašingtonu

Meksički pezos je u četvrtak oslabio dodatnih 1% nakon što je predsednik Enrike Penja Nijeto otkazao sastanak sa Donaldom Trampom.

Na međunarodnim tržištima meksičkom valutom se trguje po ceni 21,21 pezosa za dolar. Od početka godine meksički pezos je na gubitku prema dolaru već oko 2,5 odsto. Tokom 2016. godine meksička je valuta oslabila prema američkoj 19 odsto.

Tramp je juče potpisao izvršno naređenje o gradnji zida na granici dužine 3.200 kilometarta i izjavio da će Meksiko platiti “100 odsto” realizaciju projekta. “Meksički zid” će, po rečima lidera republikanaca u Senta Miča Mekonelija koštati 12 do 15 milijardi dolara.

 Mexican President Enrique Peña Nieto (Foto:NPR)

Mexican President Enrique Peña Nieto (Foto:NPR)

Meksički predsednik Enrike Penja Nijeto izjavio je da njegova zemlja neće platiti gradnju zida i da Meksiko “ne veruje u zidove”, obećavši i da će štitit Meksikance.

Tramp je potomo poručio svom meksičkom kolegi da treba da otkaže njihov predstojeći sastanak ukoliko Meksiko odbije da plati gradnju zida duž granice dve zemlje.

Penja Nijeto je trebao u sledeći utorak da se sastane sa Donaldom Trampom kako bi razgovarali o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) i problemu imigranata.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Nastavljen negativni niz, Belex u padu peti dan zaredom
Next Veliki pad cena obveznica Agrokora, kompanije u čijem su sastavu Dijamant i Frikom

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

U regionu Centralne i istočne Evrope kojem pripada i Srbija banke ostvaruju tri puta veće profitne stope nego u Zapadnoj Evropi – 1,3 odsto prema 0,4.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Katalonska kriza zabrinula ulagače

Na evropskim berzama u sredu se trguje oprezno, pri čemu su zbog katalonske krize pod najvećim pritiskom španske i akcije banaka.

Svetske berze 0 Comments

Ova je valuta nadmašila zlato, srebro i 150 drugih valuta u svetu

Od treće najgore valute po učinku prošle godine, nacionalna valuta Zambije, kvača, u 2016. je postala najprofitabilnija roba, nadmašivši zlato, srebro i još 150 drugih valuta u svetu, izračunali su

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply