Gašenje firme može da košta i do 150.000 evra

Gašenje firme može da košta i do 150.000 evra

Dobrovoljna likvidacija uspešnog preduzeća traje najkraće pet meseci, dok u slučaju većih kompanija, sa mnogo zaposlenih i imovine, može da se oduži i do tri godine.  

Ukoliko odluče da stave ključ u bravu iz nekog ličnog razloga, recimo bolesti ili promene karijere, što se neretko dešava, privrednici moraju da računaju i na dodatne troškove, koji mogu da iznose od 150 do čak 150.000 evra, u zavisnosti od veličine firme.

“Ako firma nema imovinu i poverioce, onda su troškovi zatvaranja firme minimalni i mogu da budu od 150 do 200 evra. To su troškovi za takse u APR, održavanje računa u banci, oglašavanje u Službenom glasniku, koje košta od 8.000 do 15.000 dinara. Ako se radi o većoj firmi, sa mnogo imovine, gašenje može da traje od dve do tri godine. Samo na poreskog inspektora, koji treba da pregleda papire, čeka se mesecima”, kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Foto:Frankfurter Neue Presse

Foto:Frankfurter Neue Presse

Sve vreme dok traje likvidacija firma mora da plaća različite dažbine, koje se gomilaju.

Gomila papirologije

“Dok god prodajete preostalu robu, potrebni su vam radnici kojima isplaćujete zarade, plaćate knjigovodstvene i bankarske usluge, troškove likvidacionog upravnika, prevoza… Veća firma ima gomilu papirologije i mora da angažuje i advokate dok se ne reši pitanje imovine, a njihova usluga mesečno košta oko 1.000 evra. Ima firmi kojima su se troškovi likvidacije nagomilali između 100.000 i 150.000 evra”, ističe Rajić i dodaje da u Evropi gašenje firme traje najviše tri meseca.

Sam svoj likvidator

Šćepan Šofranac iz Saveza računovođa i revizora Srbije objašnjava da ne postoje zakonske prepreke da likvidacioni upravnik bude vlasnik firme.

“Najvažnija stvar je da firma ima dovoljno sredstava da izmiri sve obaveze da ne bi u međuvremenu, dok traje likvidacija, otišla u stečaj”, kaže Šofranac.

APR: Sve gotovo za pet dana

U Agenciji za privredne registre tvrde da likvidaciju sprovodi samo privredno društvo:
– Likvidacioni upravnik  ima obavezu da APR prijavi podatak o početku i završetku likvidacionog postupka, kao i likvidacioni izveštaj, a APR ove podatke registruje u zakonskom roku od pet dana. Između ta dva koraka, a pre brisanja iz APR, postoji čitav niz postupaka koje sprovodi likvidacioni upravnik.

Procedura za likvidaciju:

-Firma donosi odluku o prestanku rada
-Imenuje se likvidacioni upravnik
-Obaveštavaju se poverioci i pozivaju da prijave potraživanja
-Objavljuje se oglas u Službenom glasniku da se firma gasi
-Obaveštava se APR o odluci o pokretanju likvidacije firme
-Dostavlja se u APR finansijski izveštaj i početni likvidacioni izveštaj
Poreskoj upravi se daje finansijski izveštaj radi plaćanja porez na imovinu i kapitalni dobitak
-Nakon izmirenja obaveza, donosi se odluka o raspodeli likvidacionog ostatka
-Overa kod notara odluke o prenosu imovine firme na vlasnika
-Vlasnik u katastru uknjižava nepokretnosti firme na svoje ime
APR briše firmu iz registra

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Azijske berze porasle, dolar skočio
Next Prošlogodišnja trgovinska razmena Srbije i Portugala iznosila 36,4 miliona evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Investitori u fondove za upravljanje nekretninama u strahu od novog Lehman Brothersa

U poslebrexitovskoj atmosferi mogu se čuti komentari stručnih ljudi koji kažu da je ovo zapravo početak još jedne krize iz 2008. godine. Sve je počelo u sektoru nekretnina, a tamo

Kompanije 0 Comments

Sertić: Tender za Galeniku za nekoliko dana

Objavljivanje tendera za Galeniku može da se očekuje za nekoliko dana, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da je cilj da ova farmaceutska kompanija dobije strateškog partnera.

Alphabet Inc uskoro pokreće YouTube TV

Kompanija Alphabet Inc. tokom narednih nekoliko meseci će na svojoj platformi YouTube pokrenuti novu uslugu koja će nuditi prenos sadržaja četiri vodeće američke televizijske mreže kao i kablovskih programa, najavila je u utorak

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply