Srbija povećava standarde za bezbednost hrane

Srbija povećava standarde za bezbednost hrane

Na konferenciji za novinare održanoj u Beogradu povodom završetka projekta izgradnje kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane, rečeno je da Srbija mora da sprovede odgovarajuće mere da bi mogla da na tržištu Evropske unije (EU) trguje proizvodima od mesa i mleka, hranom za kućne ljubimce i životinjskim kožama.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije rekao je da će to ministarstvo učiniti sve što je neophodno da se potrošačima nudi samo bezbedna i konkurentna hrana dodajući da bi u septembru trebalo da se raspišu prvi pozivi za novac iz evropskih IPARD fondova.

Trogodišnjim projektom je obuhvaćena i obuka za upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla, finansirala ga je EU sa dva miliona evra, a sprovele su ga uprave za hranu Holandije, Danske i Letonije.

Obuku o proceduri za unapređenje objekata za proizvodnju hrane, kako bi se sprečile zarazne bolesti životinja i bolesti koje se prenose na ljude, prošlo je 155 veterinarskih inspektora, a 38 za poboljšanje upravljanja sporednim proizvodima životinjskog porekla.

To je samo deo šire finansijske pomoći EU da Srbija podigne nivo usaglašenosti u oblasti bezbednosti hrane i veterinarske politike u vrednosti od 28 miliona evra.

Stručnjaci EU pružili su podršku Vladi Srbije u pripremi Nacionalne strategije za unapređenje objekata za hranu životinjskog porekla koja je usvojena pre desetak dana.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović rekao je da će to ministarstvo učiniti sve što je neophodno da se potrošačima nudi samo bezbedna i konkurentna hrana.

On je istakao da bi u septembru trebalo da se raspišu prvi pozivi za novac iz evropskih IPARD fondova.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da Srbija da bi se “pridružila EU i imala pristup tom tržištu, mora da dostigne standarde u proizvodnji hrane”.

“Nije lako postići standarde, ali imate ljude, političku podršku i ako se usredsredite, rezultati su izvesni”, rekao je Benedikt.

Dodao je da EU sprovodi više projekata u ovoj oblasti u Srbiji, među kojima je i iskorenjivanje besnila, a dalja podrška odvijaće se preko IPARD fondova.

Ambasador Holandije Hendrik van den Dool istakao je da su “standardi u proizvodnji hrane ključni” i da Srbiji jedan od stubova izvoza treba da bude poljoprivreda.

“Holandija je mala zemlja s dobrim geografskim položajem i infrastrukturom i 2016. je izvezla pojoprivrednih proizvoda u vrednosti 84 milijarde evra i na drugom mestu je iza SAD po vrednosti izvoza, zahvaljujući između ostalog i standardima za bezbednost i kvalitet hrane”, rekao je Van den Dol.

Otpravnik poslova ambasade Danske Morten Skovgaard Hansen istakao je da je ta zemlja spremna da podeli sa Srbijom dobra iskustva u sanitarno-veterinarskoj kontroli hrane, zahvaljujući kojoj su obezbeđeni bezbednost hrane, zaštita potrošača i konkurentnost.

Izvor: Beta
Previous Prosečna decembarska plata u Srbiji 53.456 dinara
Next Štrajkovi izazvali pad kvartalne dobiti kompanije Hyundai

You might also like

Kompanije 0 Comments

Povučeno 35.137 Juvitaninih kašica iz prodaje, prijava i za prodavca

Ukupno 35137 komada proizvoda Juvitana povučeno je iz magacina maloprodajnih subjekata širom Srbije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ljajić danas sa rukovodstvom “Agrokorovih firmi” u Srbiji, sudbina 10.000 radnika glavna tema

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastaće se danas sa rukovodstvom “Agrokorovih” firmi u Srbiji, a jedna od tema razgovora biće sudbina 10.000 radnika, koliko taj koncern zapošljava u

Društvo 0 Comments

Saveti kako da najbolje iskoristite prednosti i izbegnete nedostatke upoznavanja preko interneta

Upoznavanje preko interneta je svakako drugačije od tradicionalnog načina upoznavanja, i kao takvo ima i prednosti i nedostatke u odnosu na tradicionalno upoznavanje. Prenosimo vam savete na osnovu iskustva ljudi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply