RTS: Koridori Srbije, milionske štete na putu?

RTS: Koridori Srbije, milionske štete na putu?

Jesu li “Koridori Srbije” nepoštovanjem ugovora u izgradnji Koridora 10 oštetili državu Srbiju za milionske iznose? Lider Nove Srbije Velimir Ilić tvrdi – jesu, i objavljuje izveštaj radne grupe Ministarstva saobraćaja. Resorna ministarka Zorana Mihajlović tvrdi: izveštaj nije konačan već radni, i poziva Tužilaštvo da istraži kako je dospeo do Velimira Ilića, piše RTS.

“Koridori Srbije” su sa grčkom firmom “Aktor”, iako nije poštovala ugovor, više puta potpisivali anekse i uplaćivali joj novac unapred.

Firma„Aktor”, kojem je poverena gradnja četiri deonice istočnom kraku, napustila je gradilište, a račun im je godinu dana u blokodi za deset miliona evra, navedeno je u Izveštaju Radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Nisu kontrolisali radove niti iskoristili pravo da raskinu ugovor. To su zaključci radne grupe Ministarstva saobraćaja koja se bavila izgradnjom četiri deonice na Koridoru 10.

Taj izveštaj je prvi objavio Velimir Ilić. Utvrđeno je da su kompaniji “Aktor” na sve četiri deonice plaćani dodatni avansi, da je oslobođena garantnih depozita, odštetnih zahteva, materijala, u ukupnom iznosu od 23.357.250 evra.

U “Koridorima” odgovaraju: sve je rađeno u dogovoru sa kreditorima: Svetskom bankom, EBRD-em i Evropskom investicionom bankom. Pravdaju i probijanje rokova.

“Sva kašnjenja su nastala prvenstveno zbog nerešene eksproprijacije, koja je umesto do 2012. godine isplaćivana sukcesivno čak do 2016. godine. ‘Koridori Srbije’ vrše plaćanja i izmene ugovora u skladu sa pravilima međunarodnih kreditora, obavezama Stručnog nadzora i ulogom Skupštine ‘Koridora’ kao predstavnika osnivača tj. Vlade Srbije i nadležnih državnih organa”, navode “Koridori”.

Nadležni u Ministarstvu saobraćaja tvrde: izveštaj koji je Ilić objavio je radna verzija. Mada je pre godinu i po Zorana Mihajlović tvrdila da “Aktor” ima poseban tretman u “Koridorima” na štetu države, sada pita odakle izveštaj Velimiru Iliću. Demantuje da mu ga je sama dostavila, ali ne poriče da na Koridoru 10 ima problema.

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da neko bukvalno uzeo izveštaj iz Ministarstva i da ne zna ko.

“Zato sam tražila od Tužilaštva da utvrdi ko je i na koji način dao bivšem ministru Velimiru Iliću, nešto što je radna verzija. Ja ne mogu da govorim o radnom izveštaju, ja neću to da radim”, rekla je Mihajlovićeva.

O izveštaju nije govorio ni predsednik Vlade, ali uverava – Koridor 10 će biti gotov do kraja godine.

“Biće završen uprkos probemima koje imamo sa jednom stranom kompanijom, koja svoj posao radi na istočnom kraku Koridora 10, ali završićemo i to”, rekao je Aleksandar Vučić u Inđiji.

Izveštaj radne grupe, radni ili konačni, nije ni prvi ni poslednji – kažu u Transparentnosti Srbija. Problem je, kažu, to što ne iznenađuje ni praksa države da toleriše nepoštovanje ugovora.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti kaže da mora da postoji i volja da se naplati naknada štete, da se raskine ugovor sa firmom koja loše obavlja posao, a to ponekad naručioci izbegavaju jer će sebi stvoriti dodatni posao.

“To na kraju bude trošak građana Srbije, na ovaj ili na onaj način”, kaže Nenadić.

Hoće li i kako građani morati da plate – još se ne zna. Rok za objavljivanje konačnog izveštaja radne grupe ministarstva saobraćaja nije saopšten.

Izvor:RTS
Previous Brisel: Dogovorena serija dijaloga Beograda i Prištine, da se "spusti lopta"
Next Turska: Podigli kamatu da pomognu oslabljenoj liri, ona odmah pala

You might also like

Zlato na najnižem nivou od februara. Evro klizi prema paritetu?

Cena zlata u sredu je pala na najniži nivo od februara meseca nakon što je vrednost dolara dosegla novi 14-godišnji rekord.

Društvo 0 Comments

Ministar Nedimović: Oprez pri kupovini namirnica, nepravilnosti prijaviti veterinarskoj inspekciji

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je večeras jačanje rada inspekcijskih službi kao i nove zakonske propise o kvalitetu i ispravnosti namirnica.

Društvo 0 Comments

Radošević: EU za sanaciju posledica poplava dala 172 miliona evra

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević izjavio je danas u Nišu da je Evropska unija je do sada dala više od 172 miliona evra za otklanjanje posledica poplava u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply