Prosečna decembarska plata u Srbiji 53.456 dinara

Prosečna decembarska plata u Srbiji 53.456 dinara

Prosečna neto zarada isplaćena u Srbiji u decembru 2016. godine iznosila je 53.456 dinara, što je u odnosu na prethodni mesec nominalno povećanje od 16,8 odsto, a realno više za 16,9 procenata.

Decembarska bruto zarada u proseku je iznosila 73.641 dinar, i bila takođe je bila nominalno veća za 16,8 a realno za 16,9 odsto na mesečnom nivou, prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

U odnosu na decembar prošle godine prosečna bruto plata je zabeležila nominalni rast od 4,1 odsto a realni za 2,5 odsto, dok je prosečna neto zarada na godišnjem nivou bila nominalno veća za 3,8 i realno za 2,2 procenta.

Rast decembarskih zarada u odnosu na novembar, rezultat je, pre svega, dinamike isplata, navode iz Republičkog zavoda za statisitku, i objašnjavaju da se tradicionalno krajem decembra, zbog novogodišnjih i božićnih praznika, isplaćuju zarade koje bi inače bile isplaćene početkom januara.

Usled toga, zarade u decembru su značajno veće od zarada isplaćenih u novembru. Pored toga, krajem godine se vrše i isplate zaostalih zarada, kao i godišnjih i kvartalnih bonusa, što je takođe uticalo na rast prosečnih zarada isplaćenih u decembru 2016.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dušan Bajatović: Srbija ima oko 300 miliona kubika gasa u zalihama
Next Srbija povećava standarde za bezbednost hrane

You might also like

Lifestyle 0 Comments

Top deset najskupljih gradova na svetu

Istraživanja agencije Economist Intelligence Unit (EIU) je u najnovijim rezultatima objavila da se polovina od deset najskupljih gradova u svetu za život nalazi u Aziji, a Singapur i Hongkong i

Društvo 0 Comments

Autobus sa vojnicima sleteo s puta kod Vladičinog Hana, više povređenih

Autobus koji je prevozio 40 pripadnika 4. brigade Kopnene vojske na relaciji Niš – Vranje, jutros je kod Vladičinog Hana sleteo s puta, a prema prvim informacijama više osoba je

Društvo 0 Comments

Crna Gora: Prosečna zarad u junu 511 evra

Prosečna zarada (bruto) u junu 2018. godine u Crnoj Gori iznosila je 767 evra, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 511 evra, saopšteno je iz MONSTAT-a.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply