Prosečna decembarska plata u Srbiji 53.456 dinara

Prosečna decembarska plata u Srbiji 53.456 dinara

Prosečna neto zarada isplaćena u Srbiji u decembru 2016. godine iznosila je 53.456 dinara, što je u odnosu na prethodni mesec nominalno povećanje od 16,8 odsto, a realno više za 16,9 procenata.

Decembarska bruto zarada u proseku je iznosila 73.641 dinar, i bila takođe je bila nominalno veća za 16,8 a realno za 16,9 odsto na mesečnom nivou, prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

U odnosu na decembar prošle godine prosečna bruto plata je zabeležila nominalni rast od 4,1 odsto a realni za 2,5 odsto, dok je prosečna neto zarada na godišnjem nivou bila nominalno veća za 3,8 i realno za 2,2 procenta.

Rast decembarskih zarada u odnosu na novembar, rezultat je, pre svega, dinamike isplata, navode iz Republičkog zavoda za statisitku, i objašnjavaju da se tradicionalno krajem decembra, zbog novogodišnjih i božićnih praznika, isplaćuju zarade koje bi inače bile isplaćene početkom januara.

Usled toga, zarade u decembru su značajno veće od zarada isplaćenih u novembru. Pored toga, krajem godine se vrše i isplate zaostalih zarada, kao i godišnjih i kvartalnih bonusa, što je takođe uticalo na rast prosečnih zarada isplaćenih u decembru 2016.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dušan Bajatović: Srbija ima oko 300 miliona kubika gasa u zalihama
Next Srbija povećava standarde za bezbednost hrane

You might also like

Društvo 0 Comments

Forum u Pekingu: Vučić sa Sijem, Putinom, Orbanom i Lukašenkom

U Kini je počeo forum “Pojas i put”, koji se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa “Jedan pojas – jedan put”.

Društvo 0 Comments

Venecueli vraćeno članstvo u organizaciji proizvođača dijamanata

Međunarodna organizacija za sprečavanje prodaje konfliktnih dijamanata (“krvavi dijamanati”) dozvolila je Venecueli povratak u svoje članstvo.

Društvo 0 Comments

Beograd dobio laboratoriju za otkrivanje urođenih bolesti kod beba već u prvim danima

U GAK Višegradska danas je otvorena Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je ovo važan dan za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply