Privrednici tvrde da korupcija najviše šteti njima

Privrednici tvrde da korupcija najviše šteti njima

Ni korak napred ni korak nazad. Već 17 godina, pozicija Srbije u okviru Indeksa percepcije korupcije se mnogo ne menja. A ovogodišnje 72. od ukupno 176 mesta, nije nimalo ohrabrujuće, kaže Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbja.

“Onespokojavajući zaključak da od 2011. ka ovamo faktički tapkamo u mestu! Iznad 50, odnosno 42, korupcija se smatra endemskom u jednom društvu. Što i te kako utiče, naravno ne pozitivno, na investitore”, kaže Goati.

Netransparentnost u donošenju odluka, odbijanje vlasti da obelodani dokumente koje traže predstavnici javnosti i politizacija, neki su od glavnih problema u Srbiji.

“Nama je bila potrebna depolitizacija javnog sektora, da se otkloni i umanji koliko god se može, taj uticaj tamo gde mu nema mesta. Za početak kod imenovanja i postavljenja rukovodilaca, direktora škola, bolnica”, dodaje Nemanja Nenadić.

Foto: Nebojša Atanacković

Foto: Nebojša Atanacković

Više od trećine ispitanika u Srbiji smatra da je korupcija jedan od tri najveća problema u zemlji. Privrednici tvrde – korupcija zapravo najviše šteti njima.

“Državni organi i privreda, oni su uvek, osim kada se radi o tome da se korupcija vrši u odnosu na građane, ali u principu nikada jedno ministarstvo nema koruptivne poteze u odnosu na drugo ministarstvo. Ali zato pojedini pripadnici određenih ministarstava uvek su u situaciji da privredu izlože nekim koruptivnim radnjama”, kaže Nebojša Atanacković.

Privrednici traže i veće učešće u borbi protiv korupcije. Smatraju da bi to uticalo i na privredni rast, a kao dokaz nude primere ekonomija poput Danske.

Od zemalja u regionu iza Srbije se jedino nalaze Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.

Izvor: GdeInvestirati/Marija Komazec/N1
Previous Republika Srpska prodala obveznice vredne 25 miliona KM
Next Tsipras: Neće biti dodatnih mera štednje u Grčkoj

You might also like

Društvo 0 Comments

Zrenjanin: Pet osoba ubijeno, 20 ranjeno u pucnjavi u kafiću

Pet osoba je ubijeno a 20 je ranjeno noćas u mestu Žitište kod Zrenjanina kada je muškarac ušao u kafić i pucao na goste iz automatskog oružja.

Društvo 0 Comments

Bill Gates ulaže milijardu dolara za čistu energiju

Iz fondacije američkog milijardera i filantropa Billa Gatesa je saopšteno da je u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja okupio bogate donatore sa inicijativom da obezbedi investicije od više od jedne milijarde

Društvo 1Comments

Majkama poseban staž za obračun penzije tek od 2032.

Primena odredbe Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) kojom je predviđeno da se majkama sa jednim, dvoje ili troje dece prizna poseban staž za konačan obračun visine penzije, odložena je do 2032. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply