Privrednici tvrde da korupcija najviše šteti njima

Privrednici tvrde da korupcija najviše šteti njima

Ni korak napred ni korak nazad. Već 17 godina, pozicija Srbije u okviru Indeksa percepcije korupcije se mnogo ne menja. A ovogodišnje 72. od ukupno 176 mesta, nije nimalo ohrabrujuće, kaže Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbja.

“Onespokojavajući zaključak da od 2011. ka ovamo faktički tapkamo u mestu! Iznad 50, odnosno 42, korupcija se smatra endemskom u jednom društvu. Što i te kako utiče, naravno ne pozitivno, na investitore”, kaže Goati.

Netransparentnost u donošenju odluka, odbijanje vlasti da obelodani dokumente koje traže predstavnici javnosti i politizacija, neki su od glavnih problema u Srbiji.

“Nama je bila potrebna depolitizacija javnog sektora, da se otkloni i umanji koliko god se može, taj uticaj tamo gde mu nema mesta. Za početak kod imenovanja i postavljenja rukovodilaca, direktora škola, bolnica”, dodaje Nemanja Nenadić.

Foto: Nebojša Atanacković

Foto: Nebojša Atanacković

Više od trećine ispitanika u Srbiji smatra da je korupcija jedan od tri najveća problema u zemlji. Privrednici tvrde – korupcija zapravo najviše šteti njima.

“Državni organi i privreda, oni su uvek, osim kada se radi o tome da se korupcija vrši u odnosu na građane, ali u principu nikada jedno ministarstvo nema koruptivne poteze u odnosu na drugo ministarstvo. Ali zato pojedini pripadnici određenih ministarstava uvek su u situaciji da privredu izlože nekim koruptivnim radnjama”, kaže Nebojša Atanacković.

Privrednici traže i veće učešće u borbi protiv korupcije. Smatraju da bi to uticalo i na privredni rast, a kao dokaz nude primere ekonomija poput Danske.

Od zemalja u regionu iza Srbije se jedino nalaze Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.

Izvor: GdeInvestirati/Marija Komazec/N1
Previous Republika Srpska prodala obveznice vredne 25 miliona KM
Next Tsipras: Neće biti dodatnih mera štednje u Grčkoj

You might also like

Društvo 0 Comments

Protest taksista zbog uslova poslovanja: Vladi Srbije i Grada Beograda predato 14 zahteva

Taksisti iz Beograda i 15 drugig gradova organizovani u Ugovornoj privrednoj taksi komori danas su organizovali protestnu vožnju beogradskim ulicama želeći tim da ukažu na, po njima, narušene uslove poslovanja.

Društvo 1Comments

Obaveštenje za poreske obveznike koji poreski dug izmiruju na rate

Poreska uprava Srbije objavila je da se za plaćanje poreskog duga na rate obračunava kamatna stopa jednaka godišnjoj referentoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije.

Preduzetništvo 0 Comments

Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Svaki pravi poslodavac vodi računa o svojim zaposlenima, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply