Poslodavci: Najtraženija zanimanja u 2017 godini

Poslodavci: Najtraženija zanimanja u 2017 godini

Stručnjaci za razvoj softvera, od projektanata do analitičara, ali i mašinski inžinjeri, šivači tekstila, zavarivači i rezači plamenom, monteri, armirači, komercijalni i trgovinski zastupnici… samo su neka od zanimanja za kojima će tokom ove godine biti povećana tražnja.

Ovakve rezultate pokazala je aketa među poslodavcima koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), prema čijim procenama će u Srbiji ove godine zaposlenost biti povećana za oko četiri odsto.

Kada su u pitanju oblasti, očekivanja su da najviše zapošljavanja biti u oblasti trgovine i popravke motornih vozila (6,3 odsto), zatim u oblasti prerađivačke insutrije (5,3), građevinasrtvu (4,8), informisanju, komunikacijama i saobraćaju (3,1) i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (2,4). Sa druge strane, najmanje zaposlenja biće u oblasti finansijske delatnosti (-3,2 odsto).

Podaci pokazuju da su poslodavcima mnogo više potrebni radnici koji raspolažu tehničko-tehnološkim znanjima, i to ne samo oni sa visokom stručnom spremom. Tako, potražnja postoji za onima koji se bave razvojem softvera, informacionim tehnologijama, zatim mašinski inžinjeri, rukovaoci mašina za obradu metala, ali i armirači, monteri, zavarivači… Sa druge strane, u mnogo manjoj meri su im potrebni oni koji raspolažu društveno-humanističkim znanjima.

Jedan broj preduzeća, pokazala je anketa, navodi i da pri zapošljavanju novih radnika ima problem jer ne može da pronađe one koji imaju adekvatne kvalifikacije, bez obzira na stepen obrazovanja. To je najviše izraženo u oblastima prerađivačke industrije, u trgovini i građevinarstvu.

Prema procenama NZS, najveća planirana zaposlenost trebalo bi da bude u regionu južne i istočne Srbije (5,4 odsto), a najmanja za region KiM (1,8). Posla će, prema ovim podacima, najviše biti u malim preduzećima (oko 7,4 odso), zatim i u srednjim (4,3), dok se najmanji rast zaposlenosti planira za velika preduzeća (1,4).

Istraživanje NZS “Anketa poslodavaca 2016/2017“ rađeno je tokom novembra 2016. godine, na terenu, i u njoj je učestvovalo više od 3.770 preduzeća.

Najtraženija zanimanja

Stručnjaci za razvoj softvera (projektanti softvera i analitičari),
Vozači teških teretnih vozila i kamiona
Trgovački tehničari
Trgovci u maloprodaji
Mašinski inženjeri

Šta se traži od posebnih znanja

Poznavanje informaciono-komunikacione tehnologije
Posedovanje raznih vrsta dozvola (vozačka, za nošenje oružja, razne licence za planere, projektante, izvodjače radova, licence za računovođe, u oblasti saobraćaja…)
Poznavanje stranih jezika

Šta je poželjno od ličnih veština

Sklonost ka radu sa stvarima i proizvodima
Komunikativnost
Tačnost i preciznost
Sklonost ka iznalaženju praktičnih rešenja
Sklonost ka brzom tempu rada

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Ikea povlači stolice za plažu, vraća novac i bez računa
Next Coface podigao rejting Srbije iz visokog rizika "C" na stabilan rejting "B"

You might also like

Karijera 0 Comments

Virtuelni asistent – posao budućnosti

Savremeni trendovi poslovanja iznedrili su nova zanimanja među kojima je i posao virtuelnog asistenta  koji u Srbiji i dalje predstavlja pravu misteriju.

Karijera 0 Comments

Hotel Hilton otvara svoja vrata za one koji žele posao

Jedan od većih hotela u Beogradu, već u prvoj polovini ove godine počeće sa radom.

Karijera 0 Comments

Sve manje zainteresovanih za posao preko omladinskih zadruga

Iako dnevnice dostižu do 2.500 dinara, studenti i srednjoškolci sve teže se odlučuju na posao preko omladinske zadruge kako bi zaradili za predstojeća letovanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply