Poslodavci: Najtraženija zanimanja u 2017 godini

Poslodavci: Najtraženija zanimanja u 2017 godini

Stručnjaci za razvoj softvera, od projektanata do analitičara, ali i mašinski inžinjeri, šivači tekstila, zavarivači i rezači plamenom, monteri, armirači, komercijalni i trgovinski zastupnici… samo su neka od zanimanja za kojima će tokom ove godine biti povećana tražnja.

Ovakve rezultate pokazala je aketa među poslodavcima koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), prema čijim procenama će u Srbiji ove godine zaposlenost biti povećana za oko četiri odsto.

Kada su u pitanju oblasti, očekivanja su da najviše zapošljavanja biti u oblasti trgovine i popravke motornih vozila (6,3 odsto), zatim u oblasti prerađivačke insutrije (5,3), građevinasrtvu (4,8), informisanju, komunikacijama i saobraćaju (3,1) i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (2,4). Sa druge strane, najmanje zaposlenja biće u oblasti finansijske delatnosti (-3,2 odsto).

Podaci pokazuju da su poslodavcima mnogo više potrebni radnici koji raspolažu tehničko-tehnološkim znanjima, i to ne samo oni sa visokom stručnom spremom. Tako, potražnja postoji za onima koji se bave razvojem softvera, informacionim tehnologijama, zatim mašinski inžinjeri, rukovaoci mašina za obradu metala, ali i armirači, monteri, zavarivači… Sa druge strane, u mnogo manjoj meri su im potrebni oni koji raspolažu društveno-humanističkim znanjima.

Jedan broj preduzeća, pokazala je anketa, navodi i da pri zapošljavanju novih radnika ima problem jer ne može da pronađe one koji imaju adekvatne kvalifikacije, bez obzira na stepen obrazovanja. To je najviše izraženo u oblastima prerađivačke industrije, u trgovini i građevinarstvu.

Prema procenama NZS, najveća planirana zaposlenost trebalo bi da bude u regionu južne i istočne Srbije (5,4 odsto), a najmanja za region KiM (1,8). Posla će, prema ovim podacima, najviše biti u malim preduzećima (oko 7,4 odso), zatim i u srednjim (4,3), dok se najmanji rast zaposlenosti planira za velika preduzeća (1,4).

Istraživanje NZS “Anketa poslodavaca 2016/2017“ rađeno je tokom novembra 2016. godine, na terenu, i u njoj je učestvovalo više od 3.770 preduzeća.

Najtraženija zanimanja

Stručnjaci za razvoj softvera (projektanti softvera i analitičari),
Vozači teških teretnih vozila i kamiona
Trgovački tehničari
Trgovci u maloprodaji
Mašinski inženjeri

Šta se traži od posebnih znanja

Poznavanje informaciono-komunikacione tehnologije
Posedovanje raznih vrsta dozvola (vozačka, za nošenje oružja, razne licence za planere, projektante, izvodjače radova, licence za računovođe, u oblasti saobraćaja…)
Poznavanje stranih jezika

Šta je poželjno od ličnih veština

Sklonost ka radu sa stvarima i proizvodima
Komunikativnost
Tačnost i preciznost
Sklonost ka iznalaženju praktičnih rešenja
Sklonost ka brzom tempu rada

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Ikea povlači stolice za plažu, vraća novac i bez računa
Next Coface podigao rejting Srbije iz visokog rizika "C" na stabilan rejting "B"

You might also like

Karijera 0 Comments

Hrvatska: Potreban lekar, obezbeđen smeštaj i plata od 1.350 evra

Jedna dubrovačka ambulanta ponovo mora da raspiše konkurs i pokuša da nađe lekara koji bi radio na ostrvu.

Karijera 0 Comments

Kritika, neuspeh, razočarenje: Kako se uspešni ljudi nose sa njima

Svaka karijera ima uspone i padove, a za karijeru sa više uspona morate naučiti da se nosite sa padovima. A od koga je bolje naučiti ove lekcije, nego od onih

Preduzetništvo 0 Comments

Loše preduzetničke navike

Kada je u pitanju privatno poslovanje, loše poslovne navike imaju mnogo ozbiljnije posledice.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply