Matijević i Kostić odustaju od PKB-a: Arapi i Kinezi previše jaka konkurencija

Matijević i Kostić odustaju od PKB-a: Arapi i Kinezi previše jaka konkurencija

Vlasnik Industrije mesa Matijević, Petar Matijević potvrdio je danas da su on i vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić odustali od kupovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) iz Padinske Skele.

On je Tanjugu kazao da je razlog odustajanja od kupovine to što Kostić i on smatraju da su slabi i da ne bi mogli da se takmiče sa stranim firmama, “ozbiljnim igračima” koji su zainteresovani za PKB korporaciju.

Prema rečima Matijevića, kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) “Al Dahra”, i kineska Hen Čang grupa, koji su pokazali interesovanje za PKB su svetski giganti čiji se promet meri u milijardama dolara.

“Nije realno da u trci sa ovako velikim sistemima mi pobedimo, ali ako bi Arapi i Kinezi odustali, Kostić i ja bi rado kupili PKB”, kazao je on.

Matijević je naglasio da je PKB, koji je u neposrednoj blizini Beograda, jedna od retkih firmi koja je u Srbiji preostala, a koja vredi.

Prema njegovim ocenama, najbolje bi bilo da novi vlasnik PKB-a zadrži osnovnu delatnost i da nastavi sa ulaganjima u tu korporaciju.

Kompanije MK Group i Industrija mesa Matijević su u aprilu 2015.e saopštile da imaju nameru da udruže svoj kapital, znanja i iskustva i osnuju Konzorcijum ova dva privredna društva, kao zainteresovanog kupca za kupovinu PKB-a.

Kako je tada najavljeno ideja vodilja osnivanja Konzorcijuma je stvaranje respektabilnog domaćeg kupca u procesu privatizacije, koji će biti ravnopravan ponuđač sa drugim domaćim i stranim investitorima.

Ministarstvo privrede objavilo je 19. januara 2017.javni poziv za investitore da dostave pismo o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije PKB-a i zavisnih društava- Poljoprivredna avijacija, EKO – LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica, a rok za dostavljanje pisma o zainterosovanosti je 17. februar 2017.

Skupština grada Beograda odlučila je u septembru 2016. da se Republici Srbiju prenesu akcije u PKB-a koje su u vlasništvu grada, na osnovu postupka koji je 15. avgusta pokrenula Vlada Srbije.

Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama “MPC” i “Lidl” ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

Izvor:Tanjug
Previous Vojska Srbije prima još 500 profesionalnih vojnika
Next Etihad Airways nema udeo u irskoj avio-kompaniji Air Lingusu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Nastavljen postupak protiv Srbije zbog sporazuma s Rusijom o isporukama gasa

Sekretarijat Energetske zajednice saopštio je da je nastavio postupak protiv Srbije zbog sporazuma s Rusijom o isporukama prirodnog gasa kojim se narušava konkurencija i da Srbija ima dva meseca da

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Nastavljen pad broja putnika i u aprilu

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ nastavio je trend pada broja putnika i tokom aprila, pokazuju podaci o prometu saobraćaja koji je objavila ova kompanija.

Makroekonomija 0 Comments

Fiskalni savet: Javne finansije Srbije i dalje daleko od dobrog stanja

Fiskalna konsolidacija u poslednjih godinu dana je zadovoljavajuća, jer jer deficit države trajno smanjen za više od milijardu evra, ocenio je danas Fiskalni savet i poručio da su pred novom

1 Comment

  1. Mery
    January 25, 21:38 Reply
    Pa zar se takvi proizvođači hrane prodaju strancima. Pa mi nismo normalna zemlja.

Leave a Reply