Francuska emitovala svoje prve “zelene” obveznice

Francuska emitovala svoje prve “zelene” obveznice

Francuska je danas emitovala prve “zelene obveznice”, sa rokom dospeća 22 godine, za rekordnih 7 milijardi evra.

Prihodi od današnje prodaje obveznica koristiće se za finansiranje obnovljive energije i projekata energetske efikasnosti.

Nominalna kamata na obveznicu iznosi 1,75 odsto i uporediva je s kamatnom stopom konvencionalnih dužničkih hartija od vrednosti sa odgovarajućim rokom dospeća.

Emisija je bila rezervisana za institucionalne investitore poput banaka i penzionih fondova a ukupna je potražnja bila veća od 23 milijarde evra.

Emitovanje obveznica pokazuje da Francuska može finansirati potrošnju na ‘zelene’ projekte po istoj ceni po kojoj izdaje i tradicionalne obveznice, kazao je novinarima ministar financija Michel Sapin.

Inicijativu je u aprilu 2016. godine najavio predsednik Francois Hollande, glavni zagovornik vodeće uloge Francuske u energetskoj tranziciji.

Poljska je bila prva država koja je izašla na tržište “zelenih” obveznica, sa skromnih 750 milona evra u decembru prošle godine.

Takve su obveznice ranije izdavale samo kompanije i finansijske institucije poput Svjetske banke, napominje novinska agencija AFP.

“Ali zbog obima i roka dospeća, francuska emisija obveznica, označila je ulazak država na tržište “zelenih obveznica”, naglasio je izvršni direktor francuske državne agencije za upravljanje javnim dugom (Agence France Tresor, AFT) Anthony Requin

“Francuska je prva država koja je izdala referentnu državnu ‘zelenu’ obveznicu i time je potvrdila svoju ulogu pokretačke snage u procesu realizacije ciljeva Pariškog sporazuma o klimi iz decembra 2015. godine”, navodi se u saopštenju AFT-a.

investicije (Foto:Environmental Finance)

investicije (Foto:Environmental Finance)

Tržište koje raste

Tržište “zelenih obveznica” datira od 2007, kada su institucije poput Evropske investicione banke i Svetske banke emitovale obveznice za finansiranje, pored ostalog, obnovljive energije i projekata energetske efikasnosti.

Kasnije su na tržište izašle kompanije poput EDF, Er likid (Air Liquide), Endži (Engie) i Šnajder elektrik (Schneider Electric) sa ciljem da finansiraju svoju energetsku tranziciju i diversifikuju investitore.

Priključile su se i lokalne vlasti i nekoliko francuskih regiona emitovalo je “zelene obveznice” za finansiranje projekata javnog prevoza i unapređenje energetske efikasnosti.

Prema podacima francuske vlade, globalno tržište “zelenih obveznica” naraslo je sa samo 13 milijardi dolara u 2013. na 48 milijardi u 2015. i procenjuje se da je u 2016. dostiglo 100 milijardi.

Međutim, veliki rast tržišta “zelenih obveznica” nije skrenuo pažnju sa nedovoljne transparentnosti mnogih projekata koji je njima trebalo da budu finansirani.

Previous Alexis Tsipras u Beogradu 31. januara
Next Vojska Srbije prima još 500 profesionalnih vojnika

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, zahvaljujući jačanju energetskog i bankarskog sektora, dok je Nasdaq pao jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.

Beogradska berza: Indeksi u padu, Aerodrom najprometniji

Poslednji dan u sedmici doneo je skroman promet od 28,1 milion RSD (0,2 miliona EUR), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,33% na 726,1 poen.

Društvo 0 Comments

Porast online kupovine u Srbiji

U Srbiji je u 2017. godini više od 1,6 miliona ljudi kupovalo online, a elektronska trgovina u poslednjih pet godina beleži stalni rast, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply