Coface podigao rejting Srbije iz visokog rizika “C” na stabilan rejting “B”

Coface podigao rejting Srbije iz visokog rizika “C” na stabilan rejting “B”

Osiguravajuća kuća Coface pomerila je posle 10 godina rejting Srbije i ekonomskog okruženja iz visokog rizika “C”, na stabilan rejting “B”.

“Popravljanje rejtinga poslovne klime u Srbiji posle 10 godina je izuzetno dobra vest za našu zemlju i snažan pozitivan signal za strane direktne investicije, te razvoj naše ekonomije”, ocenio je Đorđe Živanović, Country manager kompanije Coface za Srbiju i Crnu Goru.

Foto:www.fibre2fashion.com

Foto:www.fibre2fashion.com

Ekspertiza kompanije Coface, kako dodaje Živanović, zasniva se na globalnom prisustvu u više od 100 zemalja širom sveta i iskustvom preko 70 godina na polju procene rizika. U ovom trenutku više od 40.000 kompanija u svetu koristi uluge Coface-a i trenutno osiguravaju potraživanja u vrednosti preko 450 mlrd EUR.

Nakon Konferencije o riziku zemalja 2017, Coface je saopštio da će uprkos nedavnom ekonomskom oporavku, neizvesnost i ove godine biti dominantan element u globalnoj ekonomskoj klimi.

Politički rizici biće razlog za zabrinutost i u 2017. Među razvijenim ekonomijama, Evropa je ta koja se suočava sa najvećom političkom neizvesnošću, jer čeka ishod većeg broja odlučujućih izbornih bitaka, kao i detalje o tačnim uslovima Bregzita. Tokom prošle godine, evropski pokazatelj političkog rizika kompanije Coface porastao je u proseku za 13 poena za Nemačku, Francusku, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju. Ako bi se pojavio još jedan veliki politički problem, razmera sličnih britanskom referendumu, evropski rast bi se mogao usporiti u proseku za 0,5 bodova.

Politički rizici u zemljama u usponu veći su nego ikada, vođeni socijalnim nezadovoljstvom i povećanim bezbednosnim rizikom. CIS (zbog Rusije, sa rezultatom od 63% od 100% u 2016.) i regiona Severne Afrike / Bliskog istoka (sa Turskom i Saudijskom Arabijom, obe na 62%) pokazuju najveće rizike među velikim ekonomijama u usponu. Povećanje političkih i socijalnih frustracija u Južnoj Africi delimično je krivo za sniženje rejtinga na C, u atmosferi veoma lošeg rasta, dodaje se u saopštenju.

Kreditni rizici: visok nivo duga je pretnja za bankarski sektor u zemljama u usponu

Ovaj povećani kreditni rizik može se pojaviti u različitim oblicima, u zavisnosti od zemlje.

Kako je navedeno, nivo nesolventnosti kompanija trebalo bi da nastavi da opada u razvijenim ekonomijama. Negativan aspekt je, međutim, da je količina kreiranja kompanija često niža od nivoa pre krize (varijacija od -19,8% u Nemačkoj, -5,1% u Sjedinjenim Američkim Državama i -4,1% između 2015. i najvišeg nivoa pre krize). Krediti visoko zaduženih kompanija troše sredstva koja su na raspolaganju za brzo razvijajuće mlađe kompanije.

Prezaduženost kompanija je još jedan problem za zemlje u usponu. Kompanije u Kini imaju najviši nivo duga (ekvivalentno više od 160% BDP-a), a taj dug je porastao za 12 BDP poena između drugog kvartala 2015. i drugog kvartala 2016. godine. Stopa lošeg duga u bankarskom sektoru raste oštro u Rusiji, Indiji, Brazilu i Kini, a uslovi kreditiranja su sve strožiji.

Povećanje rejtinga u Evropi i podsaharskoj Africi

Ovo je prvi put od sredine 2015. godine da je Coface dodelio više povećanja od pogoršanja rejtinga u svojim procenama rizika zemlje.

Kako navode, Španija je unapređena na A3, dok su Island i Kipar (gde se rizici vezani za kapitalne kontrole smanjuju), sada dobili ocenu A2 i B. Zemlje centralne Evrope nastavljaju sa poboljšanjem u rangiranju, među 160 zemalja procenjenih od strane kompanije Coface. U Estoniji (A2), Srbiji (B) i Bosni i Hercegovini (C) došlo je do poboljšanja u poslovnim okruženjima i rast u ovim zemljama dostiže zadovoljavajući nivo. Bugarska (A4) je potvrdila svoj oporavak, zahvaljujući umerenom rastu i nastavku konsolidacije bankarskog sektora.

U podsaharskoj Africi, manje zemlje su odmakle dalje nego veće ekonomije. Dve najuspešnije zemlje u regionu su Gana (B), koji je položila test svoje demokratsku zrelosti u decembru, a sada ima dobar nivo upravljanja javnim finansijama, i Kenija (A4), kod koje se vidi podsticaj u turizmu i povećanju javnih investicija.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Poslodavci: Najtraženija zanimanja u 2017 godini
Next Prodaje se 99,34% udela Takovo osiguranja u Televiziji Kanal 9 iz Kragujevca

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Javni dug Srbije na kraju januara iznosio oko 22,91 milijardu evra

Javni dug Srbije na kraju januara ove godine iznosio je oko 22,91 milijardu evra, što je 57,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Makroekonomija 0 Comments

MAT: Mart slabiji nego prva dva meseca

Proizvodnja prerađivačke industrije u martu ove godine je na nivou proizvodnje u istom mesecu prošle godine.

Društvo 0 Comments

Penzije najverovatnije rastu linearno osam odsto

Svim penzionerima primanja će najverovatnije linearno biti uvećana za osam odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply