Wall Street: Akcije pale, ulagači na oprezu

Wall Street: Akcije pale, ulagači na oprezu

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija pale jer su ulagači oprezni nakon protekcionističkih najava novog američkog predsednika Donalda Trumpa.

Dow Jones oslabio je 0,14 odsto, na 19.799 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 odsto, na 2.265 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 odsto, na 5.552 bod.

Ulagači su oprezni jer je Donald Trump prvih dana u Beloj kući potpisao uredbu o povlačenju SAD-a iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), sporazuma 12 zemalja o trgovini, koji su, među ostalim, potpisali Japan i Australija.

Isto tako, Trump je najavio da će uskoro razgovarati s liderima Kanade i Meksika o početku novih pregovora o NAFTA-i, Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini.

“Investitori pokušavaju dokučiti kakav će biti uticaj Trumpovog pristupa trgovini, ekonomiji, porezima i regulacijama”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

Od 8. novembra, kada je Trump pobedio na izborima, tržišta su rasla zahvaljujući njegovim najavama da će smanjiti poreze i povećati fiskalnu potrošnju, što bi trebalo ubrzati rast američke ekonomije.

No, poslednjih nedelja tržišta su izgubila na zamahu, među ostalim, zbog toga što Trump još nije objavio detalje svojih podsticajnih planova, ali najavljuje protekcionističku politiku, što bi moglo loše uticati na globalnu trgovinu.

Najviše su juče, 1,1 odsto, pale cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte.

Doduše, u nedelju su članice OPEC-a i neke nečlanice tog kartela zaključile da se dogovoreno smanjenje proizvodnje uspešno sprovodi, što bi trebalo dovesti do ravnoteže između ponude i potražnje i podržati cene. No, s druge strane, proizvodnje u SAD-u raste, pa se ulagači plaše da će to umanjiti ili poništiti uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,66 odsto, na 7.151 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,73 odsto, na 11.545 bodova, a pariski CAC 0,60 odsto, na 4.821 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Povraćaj PDV-a će ići kroz roditeljski dodatak
Next Hugo Barra odlazi iz kompanije Xiaomi, sledi povratak u Silikonsku dolinu

You might also like

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu energetski sektor

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi dostigli nove rekordne nivoe, nakon blagog pada dan pre, a najviše je skočio energetski sektor jer su cene nafte dostigle najviše nivoe u

Beogradska berza: Akcije Goša FSO porasle 50 odsto, NIS najprometniji

Kraj trgovačke sedmice na Beogradskoj berzi obeležio je izuzetno skroman promet od 10,3 miliona RSD (83 hiljada EUR).

Epidemija globalnih razmera: Kopaju kriptovalute na naš račun

Iz Brazila stižu vesti o novom načinu rudarenja kriptovaluta ali za tuđi profit bez znanja korisnika čiji se uređaj iskorišćava u tu svrhu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply