Tramp potpisao dekrete o realizaciji dva sporna naftovoda, uz uslov da se koristi američki materijal

Tramp potpisao dekrete o realizaciji dva sporna naftovoda, uz uslov da se koristi američki materijal

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je uredbe o nastavku realizacije projekata izgradnje dva naftovoda u srcu Amerike, u okviru najnovijih poteza da ukine mere koje je uveo njegov prethodnik Barak Obama. Takođe je potpisao uredbu kojom se zahtijeva da se materijal za naftovod proizvede u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Donald Tramp podržao je kontroverzne naftovode “Keystone XL” i “Dakota Access”, pod uslovom da se prilikom izgradnje koristi američki čelik.

“Ponovo ćemo da pregovaramo o pojedinim uslovima i ako im se to svidi vidjećemo da li možemo da izgradimo Keystone. To bi donelo mnogo poslova, 28 hiljada izvanrednih poslova u građevinarstvu. Naftovod Dakota Access takođe zavisi od uslova o kojima ćemo mi da pregovaramo. Insistiram na tome da ako ćemo da gradimo naftovode u Sjedinjenim Državama, cevi moraju da budu proizvedene ovde”.

Obamina administracija je 2015. godine zaustavila realizaciju projekta Keystone, kojim bi se nafta transportovala od Kanade do Teksasa, navodeći da bi to ugrozilo američke napore da postigne globalni sporazum o klimatskim promenama.

Vojska je prošle godine odlučila da istraži alternativne rute za naftovod Dakota, nakon velikih protesta pripadnika plemena Sijuksa i njihovih pristalica, koji su isticali da bi taj projekat mogao da zagadi izvore vode i oskrnavi teritoriju, koju lokalna indijanska plemena smatraju svetom.

Tramp je prethodno, na sastanku u Beloj kući, pozvao direktore najvećih američkih proizvođača automobila General Motorsa, Forda i Fiat Chryslera, da prošire proizvodnju u Sjedinjenim Državama.

“Vraćamo proizvodnju u Sjedinjene Države u velikoj meri, značajno smanjujemo poreze i nepotrebne propise. Želimo propise, ali one koji nešto znače”.

Novi predsednik je uoči inauguracije kritikovao automobilske kompanije zbog širenja operacija u Meksiku i pretio im velikim carinama ako pokušaju da prodaju svoje proizvode u Americi.

Međutim, Trampove ekonomske poruke moglo bi da zaseni njegovo ponovno iznošenje netačne i više puta odbačene tvrdnje o 3 do 5 miliona nelegalnih glasača na izborima zbog kojih je, kako je ponovio na jučerašnjem sastanku sa kongresnim liderima, Hilari Klinton osvojila ukupno veći broj glasova.

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan (Paul Ryan) nije bio spreman da podrži Trampove navode o izbornoj prevari.

“Nisam vidio dokaze za to i to sam jasno stavio do znanja”.

Tramp je danas najavio i će naredne nedelje saopštiti ime kandidata za mjesto u Vrhovnom sudu, upražnjeno posle smrti sudije Antonina Scalie.

U međuvremenu je zatražio od direktora FBI Džejmsa Komija ( James B. Comey) da ostane na tom položaju.

“Postao je poznatiji od mene”, rekao je Tramp za Komija.

Komi je trenutno, uz ostale zvaničnike, pod istragom Sekretarijata za pravosuđe, zbog načina na koji se bavio slučajem imejlova Hilari Klinton, te mogućeg uticaja na izbore. Direktor FBI-a pak istražuje veze predstavnika Trampove kampanje sa Rusijom.

Izvor:VoA
Previous Dijalog Beograda i Prištine: Vučić i Nikolić sa Mogerini
Next Brisel: Dogovorena serija dijaloga Beograda i Prištine, da se "spusti lopta"

You might also like

Snapchat gubi milione korisnika

Društvena mreža Snapchat izgubila je 3 miliona aktivnih korisnika u zadnjih nekoliko meseci, otkrili su u utorak objavom kvartalnog finansijskog izveštaja iz krovne kompanije Snap.

Kompanije 0 Comments

Šest turističkih agencija ostaje bez licence

Turističke agencije u Srbiji, od početka godine pa do kraja aprila, bile su pod lupom turističkih inspektora.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Skuplja struja od 1. januara

Novi cenovnik koji je EPS dostavio kupcima prikazan je u evrima, iako je zvanična valuta Srbije dinar. 

1 Comment

Leave a Reply