Savills: Stokholm prvi na listi najpovoljnijih gradova za investiranje u tržne centre, Varšava na drugom mestu

Savills: Stokholm prvi na listi najpovoljnijih gradova za investiranje u tržne centre, Varšava na drugom mestu

Za one koji žele investirati u tržne centre, Stokholm je, zbog statusa “bezbedne luke” i svojih relativno bogatih građana, trenutno najpovoljniji evropski grad, mišljenje je međunarodne konsalting kompanije “Savills”.

Stokholm prednjači po čvrstim ekonomskim temeljima u odnosu na sve druge gradove u Evropi, dok je odmah iza njega Varšava, zatim London, Amsterdam i Pariz, navodi se u najnovijem izveštaju o investicijama u evropske tržne centre u 2016. godini.

“Stokholm je najizbalansiranije tržište u pogledu veličine, stabilnosti, napretka i povraćaja, što ga čini bezbednim utočištem i metom za širok spektar investitora koji žele ulagati u tržne centre. Uzimajući u obzir sve faktore koje smo koristili u analizi, Stokholm ima najbolje performanse. Takođe, prinosi su veći nego u ostala dva grada, London i Pariz, koja slove kao “sigurna luka””, objašnjava Lydia Brissy, direktor Analitičkog odeljenja za Evropu.

Sa BDP-om od 59.000 evra po glavi stanovnika, Stokholm je mali ali bogat grad, i što je još važnije maloprodaja iznosi 10.080 evra po stanovniku, što je četvrta najveća cifra, nakon Dizeldorfa, Londona i Pariza. Osim toga, kako napominju u Savillsu, očekuje se da u narednih pet godina maloprodaja ubrzano raste, do 2,6% godišnje, u proseku.

Varšava (Foto:UM Warszawa)

Varšava (Foto:UM Warszawa)

Po izveštaju Savills-a Varšava je po pogodnostima veoma blizu Stokholmu. “Najčešći profil koji investitori traže na varšavskom tržištu su maloprodajni izgledi i potencijalni povraćaj”, kaže Lydia Brissy. “Godišnji obim maloprodaje u Varšavi je relativno mali u poređenju sa drugim gradovima. Ipak građani glavnog grada Poljske imaju visoku potrošnju, što je, kako ističu u Agenciji, posebno značajno ako se uzme u obzir da je njihov BDP po stanovniku (31.730 EUR) relativno skroman u odnosu na većinu evropskih gradova. Po izveštaju Savillsa za 2016. godinu, promet u trgovini na malo iznosio je 9.740 evra, što ga svrstava na 5. mesto, od ukupno 23 posmatrana evropska grada.

Sa prognoziranim rastom maloprodaje , u proseku, 5,6% godišnje, Varšava će do 2021. godine postati grad sa najvećom maloprodajnom potrošnjom po glavi stanovnika (11.650 evra). “Niska stopa nezaposlenosti, snažan privredni rast i veliki broj stanovnika ukazuju da se Vršava može, u kratkom i srednjem roku, takmičiti na tržištima imovine”, napisala je u zabelešci direktor Analitičkog odeljenja.

London (Foto:www.onthemarket.com)

London (Foto:www.onthemarket.com)

London je godinama bio dominantan na tržištu po obimu ulaganja u maloprodajne centre. Godine 2011. obim investicija u tržne centre u Londonu činio je 26%, od ukupno akumuliranih u 23 evropska grada koja su obuhvaćena analizom Savillsa. U 2016. godini udeo Londona je smanjen za oko 9 odsto, a vodeće pozicije su preuzeli Krakov sa učećem od 23% i Helsinki sa 13 odsto. Po podacima koji uključuju 23 grada, londonski BDP po glavi stanovnika je najviši (89.400 evra), pri čemu je obim maloprodaje drugi najveći, nakon Pariza, dok je maloprodajna potrošnja po glavi stanovnika takođe, na drugom mestu, posle Dizeldorfa (10.400 evra). “London je ipak manje stabilan od Stokholma, što može biti dobro za kratkoročne investicije. Ali ono što London čini tako atraktivnim za investitore je veličina njegovog tržišta i njegov BDP po glavi stanovnika, (89.000 evra), koji je najveći u odnosu na sve posmatrane gradove.

“Demografske promene, trendovi u urbanizaciji i navike potrošača promenile su maloprodajnu kartu Evrope, a kao rezultat toga uočavamo promenu u zahtevima investitora.Ove godine očekujemo pojačanu tražnju na netradicionalnim tržištima, poput Varšave ili Amsterdama. Relativno mala, ali sa stabilnim ekonomskim temeljima, ova tržišta nude investitorima potencijalnu zaradu.Takođe, verujemo da Skandinavska tržišta, posebno Stokholm, imaju potencijal da, strategijom i konkurentnim cenama u odnosu na ponudu tradicionalnih tržišta poput Londona ili Pariza, privuku investitore različitih profila. Ono što mi zapažamo jeste nastavak trenda prekograničnih aktivnosti, jer investitori ciljaju centre sa dugoročnim osnovama pošto granice više nisu prepreka za ulazak na tržište” komentariše Oli Fraser Looen direktor Odeljenja inostrane prodaje u Savills-u.

Analiza Savillsa koja je obuhvatila investicione mogućnosti ulaganja u tržne centre 23 grada u Evropi uključuje: veličinu tržišta, tržišnu stabilnost, napredak u maloprodaji i potencijalni povraćaj. Gradovi obuhvaćeni ovom analizom su: Amsterdam, Atena, Berlin, Brisel, Kopenhagen, Dizeldorf, Edinburg, Helsinki, Krakov, Lodž, Lion, Madrid, Mančester, Marsej, Milano, Minhen, Oslo, Pariz, Poznanj, Stokholm, Beč, Varšava i Vroclav.

“Savills” je jedna od svetskih vodećih konsultantskih kompanija u industriji nekretnina. Mreža kompanije “Savills” sadrži preko 100 kancelarija u Velikoj Britaniji i više od 700 širom sveta.  Kompanija “Savills” je listirana na Londonskoj berzi i uključena je u FTSE250 indeks.

Gdeinvestirati.com
Previous Forbes: Njujork najpopularniji grad na Instagramu u 2016.
Next Beogradska berza: Belex pao ispod psihološke granice od 700 poena

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Turska, Novi Zeland i Kanada sa najvećim rastom cena nekretnina u svetu

Turska je svetski lider po rastu cena nekretna, ali je godišnja stopa rasta u drugom kvartalu 2016. godine pala sa 19 % odsto na 14 odsto, navodi se u izveštaju

Nekretnine 1Comments

Preko stambenih zadruga do kvadrata od 460 evra?

Udruženje „Ko gradi grad“ iz Beograda predlaže da se kroz stambene zadruge jeftino grade zgrade, da stanari sami prave objekte, bez investitora, uz beneficije države , oslobođeni PDV i poreza.

Nekretnine 0 Comments

Sve teže iznajmiti nekretninu u Nemačkoj, cene najma podigle se u nebo

U Nemačkoj je danas jako teško iznajmiti nekretninu. Na jedan stan ponekad se javi i stotine kandidata što je cene najma diglo u nebo.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply