Nemačka: Inflacija bi mogla da dostigne 2 odsto u januaru

Nemačka: Inflacija bi mogla da dostigne 2 odsto u januaru

Nemačka inflacija mogla bi da dostigne 2 odsto u januaru zbog viših cena energenata, ostvarujući nedostižan cilj ECB prvi put u četiri godine.

Kako je saopštila nemačka centralna banka, Bundesbank, relativno brz uspon nemačke inflacije pojačao je zahteve prema ECB-u da smanji svoje obimne stimulativne mere pošto su realne kamate na štednju otišle u minus i pošto narasta strah da će banka sada premašiti ciljani nivo inflacije od nešto malo ispod 2,0 procenta, prenosi agencija Reuters.

Foto: euronews.com

Foto: euronews.com

ECB, međutim, odlaže takav potez, navodeći da prati kretanje inflacije širom evrozone a ne samo u jednoj članici, i da je potrebno da uoči sveobuhvatniji, održivi rast cena pre nego što smanji mere podrške.

“Zbog znatnog povećanja dnevnih prosečnih cena naftnih proizvoda, stopa (inflacije) mogla bi već u januaru da dostigne dva procenta”, upozorili su iz Bundesbanke.

Inflacija u 19-članoj evrozoni bila je 1,1 odsto u decembru, a 1,7 odsto u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji u tom bloku, u kojoj je i sedište ECB-a. Ali, u drugim zemljama, kao što su Irska, Kipar, Grčka i Italija, rast potrošačkih cena je bio ili negativan ili malo iznad nule.

ECB je pristala da snizi obim svojih mesečnih kupovina obveznica za četvrtinu od aprila ove godine, ali je istovremeno produžila program kvantitativnog labavljenja do kraja 2017. godine.

Prošlonedeljno istraživanje ECB-a pokazalo je da će bazna inflacija, ključni pokazatelj kod utvrđivanja referentne kamatne stope, ostati slaba i u narednim godinama, što nagoveštava da je ECB i dalje vrlo daleko od toga da sreže program podsticajnih mera, najveći ikada vidjen do sada, navodi britanska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Udeo budžetskog manjka u BDP-u u EU porastao na kvartalnom nivou
Next Samsung pokušava nastaviti dalje nakon fijaska Galaxy Notea 7

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Profesor Ted Maloh: Evro je u problemima, mogao bi doživeti slom

Ekonomista, bivši diplomata pri UN i glavni kandidat Donalda Trampa za ambasadora u EU, profesor Ted Maloh smatra da bi jedinstvena valuta evrozone mogla da doživi slom u narednih 18

Najvažnije vesti 0 Comments

Evropska komisija smanjila procenu privrednog rasta Srbije

Evropska komisija smanjila je procenu privrednog rasta Srbije za ovu godinu na dva odsto usled posledica nepovoljnih vremenskih uslova na poljoprivredu, ali ocenjuje da u srpskoj privredi postoje osnove za

Makroekonomija 0 Comments

Evrozona beleži najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih sedam godina

Danas objavljeni zvanični podaci pokazali su da se u novembru stopa nezaposlenosti u evrozoni zadržala na najnižem nivou za sedam godina, jer je skroman ekonomski zaokret nastavljen.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply