Dijalog Beograda i Prištine: Vučić i Nikolić sa Mogerini

Dijalog Beograda i Prištine: Vučić i Nikolić sa Mogerini

Sastanak delegacije Srbije, u kojoj su premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić i visoke predstavnice EU Federike Mogerini, počeo je u Briselu nešto posle 19 časova u okviru dijaloga Beograda i Prištine, navela je na društvenoj mreži Twitter portparolka za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Maja Kocijančič.

 

Federika Mogerini odvojeno će se sastati i s delegacijom Kosova koju predvode predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa.

Posle tih odvojenih sastanaka, oni će prisustvovati zajedničkoj večeri.

Agenda sastanka nije saopštena, a u Briselu je rečeno da poslednji dogadjaji “naglašavaju potrebu jačeg angažovanja” i da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti za obe strane, za EU i za ceo Zapadni Balkan.

Evropski diplomatski izvori u Briselu rekli su agenciji Beta da je dolazak delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou znak koji obećava da će perspektiva dijaloga biti snažno potvrđena.

Foto:www.infolider.rs

Foto:www.infolider.rs

Nikolić ukazao na neispunjene obaveze Prištine

Tomislav Nikolić je rekao za RTS da je ukazao Federiki Mogerini šta je to “što nam stoji na duši” i da je objektivan problem insistiranje na nezavisnosti Kosova i Metohije.

Naveo je da je na početku Federika Mogerini iznela svrhu sastanka i da nije iznela nikakav predlog na papiru.

Navela je da se oseća zastoj u razgovorima na najvišem nivou i da joj se čini da postoje pitanja na koja i Priština i Beograd treba da daju odgovore jer je situacija veoma uzavrela.

Nikolić je dodao da se sve svodi na to da Srbija prihvati nove obaveze a da obaveze Prištine ne moraju “iz ovih ili onih razloga” da budu izvršene.

Naveo je da je bilo reči o situaciji sa vozom koji je krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu “koji je trebalo da bude predmet uništavanja od strane nekakvih specijalnih kosovskih jedinica koje tu ne smeju da se nađu”.

Nikolić je upitao zašto su se specijalne jedinice pojavile na severu KiM tri sata nakon što je voz zaustavljen.

“Radi se o tome da se proveri da li će tu biti sukoba, da li će sukob da se proširi”, rekao je predsednik Srbije i dodao da ne može i ne treba da ih bude.

Kako je rekao, ukazao je na neispunjene obaveze Prištine i na probleme Srba.

Izvor:Beta/N1
Previous Pregovori o miru u Siriji: Režim optužuje Tursku, opozicija ljuta na Iran, Kurdi ne priznaju nikakve dogovore
Next Tramp potpisao dekrete o realizaciji dva sporna naftovoda, uz uslov da se koristi američki materijal

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Vučić u Moskvi: Srbija ostaje neutralna država

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas u razgovoru sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom da će saradnja između dve zemlje u svim oblastima, uključujući vojnu, jačati do “veoma visokog

Tema dana 0 Comments

Šarčević: Nećemo da fabrikujemo vukovce, ulaganje u kadrove

Prosveta je prioritet, treba krenuti od najmlađih, a finski model smo mogli uvesti još pre 30 godina, kaže za N1 ministar prosvete Mladen Šarčević, naglasivši da će sindikati učestvovati u

Saobraćaj 0 Comments

Počeli radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta

Na Železničkoj stanici Zemun, počeli radovi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, prvi prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja CIE, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply