Beogradska berza: Belex pao ispod psihološke granice od 700 poena

Beogradska berza: Belex pao ispod psihološke granice od 700 poena

Treći dan zaredom nastavljen je pad beogradskog tržišta akcija, dok je ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio solidnih 358,2 miliona RSD (2,9 miliona EUR).

Indeks Belex15 oslabio je 0,3% na 699 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu zatvorila je trgovanje ispod praga od 700 poena po prvi put od kraja novembra prošle godine.

Foto:Biznis i Finansije

Foto:Biznis i Finansije

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 37,6 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.690 RSD što je pola procenta više u odnosu na juče. Komercijalna predstavlja najprometniju akciju u okviru indeksne korpe i u novoj godini, a današnja realiacija predstavlja najveći dnevni promet ove hartije u proteklih šest meseci. Beogradski mediji danas prenose da je Privredni sud pokrenuo postupak protiv ove banke i njenih bivših rukovodilaca zbog prestupa zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je oslabila 0,7% na 744 RSD uz promet od 2,1 milion RSD, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zadržao na 1.100 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD.

Na nepromenjenom nivou od 1.304 RSD zadržao se i Energoprojekt holding (ENHL) uz minoran promet od 0,2 miliona RSD, dok je Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) pao 2,8% na 1.750 RSD uz promet od 0,1 milion RSD.

Posle dužeg vremena među prometnijim akcijama bio je Impol Seval (IMPL) koji je porastao 0,4% na 2.701 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD. Akcije ove kompanije lani su bile najveći dobitnik na Belexu sa skokom od 142,6%, dok su u ovoj godini porasle dodatnih 1,8%.

Dobitnik dana bile su akcije Savremene administracije (SVRME) koje su skočile skoro 39% na 5.000 RSD uz promet od 3,3 miliona RSD.

Državna obveznica RSO16143, denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 1. avgusta 2018. godine zabeležila je promet od 2,5 miliona EUR uz prinos od 0,95 odsto.

Izvor: Wisebroker
Previous Savills: Stokholm prvi na listi najpovoljnijih gradova za investiranje u tržne centre, Varšava na drugom mestu
Next Prodaje se Titov mercedes za 3 miliona evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Akcije Impola porasle 6,8 odsto, Komercijalnu oborio novi gubitak

Četvrti dan zaredom nastavljen je pad domaćeg tržišta akcija uz solidnu investicionu aktivnost na nekolicini akcija.

Beogradska berza: Najprometnija akcija NIS-a

Najatraktivnija akcija na jučešnjem trgovanju je bila Naftna industrija Srbije (NIIS).

Azijske berze bez promene, evro prema dolaru najniži u poslednjih 13. godina

Na azijskim berzama u petak su cene akcija stabilne, nakon oštrog pada dan pr+e, dok je kurs evra prema dolaru skliznuo na najniži nivo od 2003. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply