Beogradska berza: Belex pao ispod psihološke granice od 700 poena

Beogradska berza: Belex pao ispod psihološke granice od 700 poena

Treći dan zaredom nastavljen je pad beogradskog tržišta akcija, dok je ukupan promet u trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio solidnih 358,2 miliona RSD (2,9 miliona EUR).

Indeks Belex15 oslabio je 0,3% na 699 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu zatvorila je trgovanje ispod praga od 700 poena po prvi put od kraja novembra prošle godine.

Foto:Biznis i Finansije

Foto:Biznis i Finansije

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 37,6 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.690 RSD što je pola procenta više u odnosu na juče. Komercijalna predstavlja najprometniju akciju u okviru indeksne korpe i u novoj godini, a današnja realiacija predstavlja najveći dnevni promet ove hartije u proteklih šest meseci. Beogradski mediji danas prenose da je Privredni sud pokrenuo postupak protiv ove banke i njenih bivših rukovodilaca zbog prestupa zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je oslabila 0,7% na 744 RSD uz promet od 2,1 milion RSD, dok se Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) zadržao na 1.100 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD.

Na nepromenjenom nivou od 1.304 RSD zadržao se i Energoprojekt holding (ENHL) uz minoran promet od 0,2 miliona RSD, dok je Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) pao 2,8% na 1.750 RSD uz promet od 0,1 milion RSD.

Posle dužeg vremena među prometnijim akcijama bio je Impol Seval (IMPL) koji je porastao 0,4% na 2.701 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD. Akcije ove kompanije lani su bile najveći dobitnik na Belexu sa skokom od 142,6%, dok su u ovoj godini porasle dodatnih 1,8%.

Dobitnik dana bile su akcije Savremene administracije (SVRME) koje su skočile skoro 39% na 5.000 RSD uz promet od 3,3 miliona RSD.

Državna obveznica RSO16143, denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 1. avgusta 2018. godine zabeležila je promet od 2,5 miliona EUR uz prinos od 0,95 odsto.

Izvor: Wisebroker
Previous Savills: Stokholm prvi na listi najpovoljnijih gradova za investiranje u tržne centre, Varšava na drugom mestu
Next Prodaje se Titov mercedes za 3 miliona evra

You might also like

Dinar bez promene,srednji kurs 123,18

Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs dinara prema evru iznosiće 123,1820 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Indeksi na Wall Streetu bez promene

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija banaka dodatno porasle, dok je tehnološki sektor bio pod pritiskom.

Azijske berze: Berze skočile, britanska funta ojačala

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle jer se ulagači nadaju da će Britanija ostati u Evropskoj uniji, pa je ojačala sklonost prema riziku, dok je kurs funti malo porastao.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply