Akcije Assicurazioni Generali porasle više od 10 odsto

Akcije Assicurazioni Generali porasle više od 10 odsto

Akcije osiguravajuće kompanije Assicurazioni Generali na berzi u Milanu u ponedeljak su porasle 10,04%, na 15,68 evra, nakon medijskih natpisa da su banka Intesa Sanpaolo i nemački Allianz zainteresovani za moguću investiciju u ovo italijansko osiguranje.

„La Stampa“ je izvestila juče da Intesa razmatra potencijalnu investiciju u Generali, što bi trebalo da bude deo sporazuma sa Allianz-om.

Prema planu, nemački osiguravač bi trebalo da kupi deo imovine Generali-ja, dok bi Intesa trebalo da investira oko 5-6 milijardi EUR da zaštiti italijanski interes u osiguravaču, navodi list.

Akcije Generali-ja porasle su oko 4% na jučerašnjem trgovanju, a njegova trenutna tržišna kapitalizacija od 21 milijardu EUR je manje od polovine vrednosti s početka finansijske krize.

Kompanija je više puta bila predmet spekulacija o mogućem preuzimanju, a francuska AXA je često spominjana kao mogući kupac.

„La Stampa“ navodi da je Allianz već bio zainteresovan za Generali prošlog leta, ali je zbog interesa AXA-e odustao od ovog posla. Prvi čovek Allianz-a je ranije ovog meseca izjavio da ova kompanija preferira „velika preuzimanja“ jer kupovina malih osiguranja nema previše smisla.

Analitičari su skeptični oko najavljenog posla, jer bi se teško mogle dobiti antimonopolske dozvole i sa nemačke i sa italijanske strane.

Allianz, čija je tržišna kapitalizacija veća od 70 milijardi EUR, u Italiji drži treće mesto na tržištu iza Generali-ja i UnipolSai-a. S druge strane, Intesa ima takođe biznis sa osiguranjem, Intesa Sanpaolo Vita, i lider je na polju privatnih penzija.

Izvor: Wisebroker
Previous Vlada Srbije pokreće projekat prekvalifikacije za IT sektor
Next Funta pod pritiskom odluke britanskog Ustavnog suda , evro oslabio prema dolaru

You might also like

Industrija 0 Comments

Continental: Gradi se nova fabrika u Subotici

Nemačka kompanija Continental je u Subotici počela izgradnju nove fabrike za izradu delova za automobile u koju će investirati 17 miliona evra.

Kompanije 0 Comments

Odobren paket pomoći za banku Monte dei Paschi di Siena

Vlada Italije je danas odobrila državni paket pomoći za treću najveću banku u zemlji, Monte dei Paschi di Siena, javlja britanski javni servis BBC.

Saobraćaj 0 Comments

Air Serbia od juna leti za Sankt Peterburg

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavila je danas da planira da od 18. juna ove godine uvede letove između Beograda i Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u Rusiji. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply