Zlato opet na vrhu liste želja investitora

Zlato opet na vrhu liste želja investitora

Izjave Donalda Trampa ne prestaju uznemiravati finansijski svet što je opet dovelo zlato na vrh liste želja investitora.

Cena zlata za isporuku u februaru u ponedeljak je do 14 sati porasla skoro 10 dolara po unci, odnosno 0,80 na 1.214,60 dolara.

“Verujemo da podršku zlatu pruža slabiji dolar, koji je depresirao nakon inauguracionog govora Donalda Trampa u petak. Dolar se jutros trguje na najnižem nivou prema evru u poslednjih skoro sedam nedelja”, kažu analitičari Commerzbank.

Kurs evra trenutno iznosi 1,0723 dolara.

“Tramp je u svom govoru ponovio “snažne poruke”, koje se ne slažu sa realnošću, što još jednom pokazuje koliko je nepredvidiv, smatraju analitičari i dodaju da neizvesnost oko njegove buduće politike generiše povećanju tražnju za zlatom.

Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih valuta u svetu, pao je 0,48 odsto na 100,28 poena, najniži nivo od 8.decembra.

Foto: The Last Refuge

Foto:
The Last Refuge

Tramp: Uskoro razgovori sa liderima Kanade i Meksika o slobodnoj trgovini

Američki predsednik Donald Tramp je najavio da će uskoro razgovarati sa liderima Kanade i Meksika o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

“Započećemo pregovore u vezi sa NAFTA. Započećemo ponovne pregovore o NAFTA, imigraciji i bezbednosti granice”, rekao je Tramp.

Tramp je ovo izjavio obraćajući se osoblju Bele kuće, drugog dana pošto je položio zakletvu kao 45. predsednik SAD.

NAFTA je sporazum koji je stupio na snagu pre 23 godine.

Tramp je tokom kampanje rekao da će, ako bude izabran za predsednika, ponovo pregovarati o tom sporazumu da bi obezbedio povoljnije uslove za SAD.

Kanadska valuta danas nije značajnije reagovala na ovu izjavu i trguje se neznatno niže nego u petak, na 1,3333 kanadsaka dolara za američki.

Izvor:Agencije
Previous MUP Srbije: Zamena registarskih tablica odložena za dve godine
Next Počela najveća migracija ljudi u Kini uoči Praznika proleća

You might also like

Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih političkih događaja, dok se svi najvažniji indeksi kreću oko rekordnih nivoa.

Saudijska Arabija i Rusija povećale proizvodnju nafte u februaru

Iako Rusija i Saudijska Arabija snažno podržavaju mogući dogovor zemalja izvoznica nafte o zamrzavanju proizvodnje, obe zemlje su tokom februara povećale dnevnu proizvodnju za više od 10.000 barela.

Najvažnije vesti 0 Comments

Reuters: Srpski političari ne žele da otvoreno priznaju puni obim partnerstva sa NATO

Srbija izvodi delikatno balansiranje između evropskih aspiracija, partnerstva sa NATO i vekovima starog verskog, etničkog i političkog savezništva sa Rusijom, navodi agencija Reuters u analizi.

1 Comment

Leave a Reply