U 14 slobodnih zona u Srbiji promet oko 5 milijardi evra

U 14 slobodnih zona u Srbiji promet oko 5 milijardi evra

U 14 slobodnih zona u Srbiji godišnje se realizuje promet od oko 5 milijardi evra, od čega je oko 2,5 milijarde izvezeno iz Slobodnih zona,izjavio je predsednik Grupacije slobodnih zona i carinskih skladišta Srbije Dragan Kostić.

Kostić je u PKS rekao da to pokazuje da je razvoj slobodnih zona doživio pravi bum u Srbiji.

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

„Slobodne zone Srbije su svake godine dodavale po jednu milijardu evra obrta i pola od toga u izvozu. Trenutno imamo oko pet milijardi evra obrta kompanija u slobodnim zonama i pola od toga je izvoz iz slobodnih zona Srbije”, rekao je Kostić, koji je direktor Slobodne zone Pirot.

Prema njegovim rečima, razmatraće se i dalje aktivnosti, a naročito u svetlu novog carinskog zakona i pripreme Srbije za ulazak u EU.

„Suština je da treba da budemo konkurentni u odnosu na slobodne zone u okruženju, mislim na slobodne zone Makedonije i Turske koje trenutno imaju bolje pogodnosti nego mi“, rekao je Kostić.

Sekretar Udruzenja za trgovinu u PKS Žarko Malinović je rekao novinarima da su slobodne zone veoma značajne za privlačenje investicija u Srbiju.

„Videćemo kako da unapredimo poslovanje u slobodnim zonama u Srbiji. Iskustva koja smo do sada imali u slobodnim zonama pokazuju da je Srbija ubedljivo najviše u regionu uradila na poslovanju slobodnih zona”, rekao je Malinović.

Smatra da je jedna od ključnih prednosti poslovanja slobodnih zona poseban carinski režim koji kompanije u slobodnoj zoni imaju.

„Posebno treba istaći povoljnosti koje slobodne zone imaju po pitanju jeftinih energenata, jer poslovati u slobodnim zonama znači i jeftiniju električnu energiju za komppanije”, naglasio je Malinović.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Vozila proizvedena pre 2001. danas neće moći na ulice Pariza i Liona
Next Donald Trump povlači SAD iz Transpacifičkog partnerstva

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Evropska investiciona banka u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra

Evropska investiciona banka (EIB) u poslednjih 15 godina je u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra, izjavila je sinoć šefica kancelarije za Zapadni Balkan u EIB Dubravka Negre.

Makroekonomija 0 Comments

Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Dogovor o otpisivanju dela duga Grčke nije daleko, izjavio je novi francuski ministar finansija Bruno le Maire uoči ključnih razgovora o ovom pitanju u okviru evrozone u četvrtak, 15. juna.

Makroekonomija 0 Comments

ECB će pomoći u podizanju hronično niske inflacije u evrozoni

Evropska centralna banka je spremna da iskoristi sve raspoložive instrumente u okviru svog mandata kako bi pomogla podizanju hronično niske inflacije u evrozoni, izjavio je danas predsednik te institucije Mario

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply