Google pomaže ljudima širom sveta da pokrenu sopstveni biznis

Google pomaže ljudima širom sveta da pokrenu sopstveni biznis

Google, kompanija koja je poznata po svom pretraživaču i brojnim uslugama na internetu, pokrenula je inicijativu pod nazivom “Google za preduzetnike”, čiji je cilj da promoviše preduzetništvo i van Sicilijumske doline.

Drugačija vrsta kulture vlada u sedištu kompanije Google. Bašta je puna skulptura različitih verzija mobilnog operativnog sistema Android, nazvanih po slatkišima.

“Cilj je da se neguje kultura inovacije, kreativnosti i razmišljanja van okvira”, kaže Mary Grove, direktorka programa “Google za preduzetnike”.

foto: ign.com

foto: ign.com

Google je tu vrstu kulture Silicijumske doline preneo u šest svetskih gradova, kroz inicijativu nazvanu Google za preduzetnike.

“Preduzetništvo i inovacije cvetaju širom sveta, ne samo ovde u SIlicijumskoj dolini. Na neki način nikada nije bilo lakše osnovati kompaniju, jer nikad nije postojao veći potencijal da dobijete globalnu publiku”, objašnjava Grove.

Od Londona do Madrida, preko Varšave i Tel Aviva do Sao Paula i Seula, Google kampusi imaju mesta za sastanke i zajednički rad, koja su otvorena i besplatna za mlade preduzetnike. Oni dolaze da se upoznaju sa drugima, prisustvuju časovima i rade sa mentorima koji im pomažu da razviju biznis.

Južnokorejski start-up I.M. Lab preko svoje aplikacije i mobilnog uređaja korisnicima obezbeđuje trening u pružanju prve pomoći. Koosnivač kompanije Yeram Kwon prisustvovala je jednom skupu na kampusu u Seulu.

“Zahvaljujući takvim skupovima mogla sam da dobijem nove poslovne mogućnosti ili nove ideje u vezi sa nekim poslovnim problemom”, kaže Kwon.

Foto: tribune.com.pk

Foto: tribune.com.pk

Globalni kampusi svi sadrže deo inovativne kulture Silicijumske doline. Jedan primer je program nazvan Kampus za mame.

Program predavanja se zgusne u jedan dan nedeljno tokom devet nedelja, čime se preduzetnicama sa malom decom olakšava dolazak na časove. One takođe mogu da dovedu decu u kampus.

“Imamo sobe za presvlačenje, igranje, plakanje, sve smo to zajedno osmislile i rukovodimo time na svih šest lokacija. Rezultati su bili fenomenalni”, kaže Mary Grove i dodaje da je za stvaranje zdrave, preduzetničke sredine ključno da postoje talentovani ljudi, vlada koja podržava biznise i kultura koja se ne plaši preduzimanja rizika. Jedno takvo mesto je Južna Koreja.

“Tačno je da se u Koreji preudzetnici smatraju ljudima sklonim riziku. Većina Korejanaca misli da je mnogo sigurnije raditi za velike kompanije kao što su Samsung i LG jer preduzimate veći rizik ako želite da budete preduzetnik u Koreji. Međutim, u poslednje vreme se ta percepija dosta promenila, jer su korejska vlada i kompanije kao Google podržale brojne startape”, objašnjava Yeram Kwon.

Pristup kapitalu je još jedna ključna komponenta zdravog okruženja za startap kompanije. Google za preduzetnike pruža finansijsku podršku brojnim partnerskim organizacijama širom sveta koje pomažu start-upovima.

Od kad je pokrenut 2012. godine, Google za preduzetnike i partnerske organizacije dospeli su do 330.000 preduzetnika u 140 zemalja. Zahvaljujući programu, otvoreno je više od 20.000 novih radnih mesta.

Izvor: GdeInvestirati/VoA/N1
Previous Još 800.000 ljudi nije ni podnelo zahtev za novu zdravstvenu knjižicu
Next MUP Srbije: Zamena registarskih tablica odložena za dve godine

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Država raspisala konkurs za inovacione vaučere do 800.000 dinara

Fond za inovacionu delatnost objavio je javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, koji su novi mehanizam finansijske podrške namenjen malim i srednjim preduzećima.

Preduzetništvo 0 Comments

5 stvari koje su mi pomogle da postanem milioner sa 22 godine

Timothy Sykes je preduzetnik, ekspert za potcenjene akcije, trgovac i advokat. Vrlo mlad je zaradio svoj prvi milion, a u ovom komentaru objašnjava šta mu je u tome najviše pomoglo.

Preduzetništvo 1Comments

Krediti za startupove u IKT-u: Do 3 miliona dinara uz kamatu od 1%

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je javni poziv za dodelu startup i inovativnih kredita IKT preduzećima u 2016. godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply