Cene nafte oslabile, u fokusu rast američke proizvodnje

Cene nafte oslabile, u fokusu rast američke proizvodnje

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su oslabile pod uticajem vesti o povećanju bušotina u Sjedinjenim Državama na najveći broj od kraja 2015. godine.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, pala je 0,40 odsto, na 55,27 dolara za barel, dok je američka WTI pojeftinila 0,83 odsto, na 52,78 dolara po barelu.

U petak uveče je “Baker Hughes”, kompanija za usluge u naftnoj industriji, objavila da je prošle nedelje broj bušotina u SAD povećan na 551, što je najveća cifra od decembra 2015. godine.

S druge strane, zemlje proizvođači nafte članice OPEC-a i zemlje izvan kartela ostvarile su snažan napredak u smanjenju proizvodnje u skladu sa sporazumom postignutim u decembru. Ministri su nakon sastanka u nedelju sopštili da je ponuda već smanjena za 1,5 miliona barela dnevno, u odnosu na dogovorenih 1,8 miliona barela dnevno koliko bi trebali smanjiti proizvodnju do kraja juna.

“(Smanjena proizvodnja na nivou OPEC-a) u velikoj je meri već uračunata u cene dok broj bušotina u SAD-u neprestano raste, i to sve brže”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

“Baker Hughes je objavio da je u prošloj sedmici aktivirano 35 bušotina, što je raspirilo strahovanja da će američka proizvodnja znatno porasti i tako neutralisati uticaj OPEC-ova smanjenja proizvodnje. Istovremeno je saudijski stav da su uspeli slomiti američku proizvodnju iz škriljaca podvrgnuta podsmehu”, konstatuje Ashley Kelty iz Cenkos Securitiesa.

Od sredine 2016. godine proizvodnja nafte u SAD-u porasla je više od šest odsto, iako je i dalje 7% ispod rekordno visokog nivoa, dostignutog godinu dana ranije. Takođe se ponovo približava nivou iz kraja 2014. godine, kada je prouzrokovala pad cena nafte.

Izvor:Agencije
Previous Britanska vlada predstavila post-bregzitovski plan za industriju
Next Dinar bez promene prema evru, NBS prodala 30 miliona evra

You might also like

Svetske berze

Evropske berze porasle, zabrinjava jačanje evra

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, kao i na azijskim tržištima, no trguje se oprezno zbog jačanja evra, što ne ide u prilog evropskim izvoznicima.

Berza

Wall Street: Poruke Feda zabrinule ulagače

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija pale jer je zapisnik s poslednje sednice Feda zabrinuo ulagače, koji su ionako oprezni jer nisu sigurni da će predsednik Donald Trump

Berza

Srednji kurs dinara 119,13

Dinar je danas oslabio za 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,1355 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.