Britanska vlada predstavila post-bregzitovski plan za industriju

Britanska vlada predstavila post-bregzitovski plan za industriju

Britanska vlada je predstavila novi, post-bregzitovski intervencionistički pristup za uravnoteženje svoje ekonomije zasnovane pretežno na uslugama, koji, kako ocenjuje agencija Rojters, predstavlja prekid sa tradicionalnom lese-fer politikom nemešanja države u ekonomiju.

Dokument „Moderna industrijska strategija” premijerke Tereze Mej zahteva tešnju saradnju ključnih industrija u zamenu za podršku države, s ciljem podizanja produktivnosti, oživljavanja industrijske proizvodnje i podsticanja ulaganja u tehnologije i istraživanje i razvoj (R&D).

Fokus na industriju i zaokret ka intervenisanju države u privredi osporava lese-fer ideologiju za koju se borila nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer, navodi britanska agencija.

„Iza ove strategije je novi pristup vlade, koja ne samo da ne uzmiče ostavljajući preduzeća da sama nastave da rade, već preuzima novu, aktivnu ulogu za podršku poslovanju”, napisala je Mejova u predlogu dokumenta nove politike.

Ona je zatražila od kompanija da zajedno rade na premošćavanju specifičnih problema industrije, navodeći primere uspešne saradnje koji su pomogli da se privuku strana ulaganja, recimo, od proizvođača automobila Nisana, ili omogućila kosmičkoj industriji, kao što je BAE Sistems, da razvije konkurentsku prednost.

Mej je zauzvrat obećala „sektorske sporazume” za rešavanje regulatornih prepreka, za iznalaženje načina kako da sporazumi o trgovini i investicijama budu u funkciji rasta izvoza, kao i podršku osnivanju novih institucija koje bi obezbedile liderstvo, pokretale inovacije ili razvijale veštine.

Vlada je navela da je završena početna faza izrade tih sporazuma za brojne industrije – uključujući prirodne nauke, vozila sa ultra niskom emisijom štetnih gasova, kao i za nuklearnu i kreativne industrije. Ali, istakla je da će raditi sa svakim sektorom koji bi „se prihvatio snažnog vođstva u rešavanju zajedničkih izazova i mogućnosti”.

Plan zagovara ravnomerniju raspodelu bogatstva, nakon decenija industrijskog propadanja pojedinih delova Britanije, i ima za cilj jačanje britanske produktivnosti, koja prilično zaostaje za evropskim rivalima ko što su Nemačka i Francuska.

Kako Rojters javlja, u planu se ukazuje na uspeh ciljanih državnih intervencija u raznim zemljama, uključujući Sjedinjene Države i Južnu Koreju, prenosi Tanjug.

Foto:www.bbc.co.uk

Foto:www.bbc.co.uk

Mej: London će aktivno pomoći domaćoj industriji

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je danas da će pomoći jačanje produktivnosti i konkurentnosti domaće industrije, u trenutku kada se zvanični London priprema za izlazak iz Evropske unije.

Tereza Mej bi kasnije danas trebalo da predstavi „modernu industrijsku strategiju” i da najavi veći angažman vlade na planu kreiranja okruženja koje će doprineti otvaranju dobro plaćenih radnih mesta u čitavoj Britaniji, prenosi agencija AP.

Ta strategija će, kako je izjavila, biti podržana novim pristupom koji podrazumeva aktivniju ulogu vlade u pružanju podrške preduzećima. „Taj pristup će pružiti dugoročnu podršku Britaniji, stvarajući uslove u kojima uspešna preduzeća mogu da rastu i ohrabrujući ih da investiraju u dugoročnu budućnost naše zemlje”, istakla je Mej.

Vlada u Londonu je, kako kaže, spremna da menja regulative kako bi uklonila barijere za inovacije, kao i da trgovinu i investicione sporazume iskoristi za povećanje izvoza.

Previous Počela najveća migracija ljudi u Kini uoči Praznika proleća
Next Cene nafte oslabile, u fokusu rast američke proizvodnje

You might also like

Beogradska berza: Kako se od 10 miliona evra prometa dnevno palo na 200.000 evra

Nakon zlatnog doba Beogradske berze iz 2007. godine kada je prosečna dnevna vrednost prometa iznosila 10 miliona evra, današnji prometi su oko 25 miliona dinara dnevno, što je nešto više

Tema dana 0 Comments

Jagma za dvogodišnje državne obveznice Srbije

Dvogodišnje državne obveznice ukupne vrednosti 6,4 milijarde dinara prodate su u ponedeljak na ponovljenoj aukciji, objavila je Uprava za javni dug.

Dolar ojačao prema evru i jenu, funta raste treću sedmicu uzastopno

Očekivanja da će američka centralna banka menjati kamatne stope do kraja godine povećale su protekle nedelje vrednost dolara na međunarodnim valutnim tržištima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply