Svetske berze: Neizvesnosti oko nove američke administracije oslabile indekse

Svetske berze: Neizvesnosti oko nove američke administracije oslabile indekse

Cene akcija na svetskim berzama u petak su blago, ali ipak porasle, što je prvi put u više od 50 godina da su tržišta kapitala beležila pozitivna kretanja na dan inauguracije nekog američkog predsednika.

Poređenja radi, u periodu od pobede Baraka Obame na izborima do njegovog ulaska u Belu kuću, pritisnut i mukama globalne finansijske krize, indeks S&P 500 je oslabio 15,5 odsto. Ipak, Obamina vladavina će ostati upamćena po najvećem rastu berzi od doba Ajzenhauera.

Poslednji put kada su indeksi američke berze porasli na dan 20. januara bilo je 1961. godine kada je Džon F. Kenedi položio zakletvu kao američki predsednik. Tada je Dow Jones zaradio 0,32 odsto a S&P 500 0,31 odsto. (Nasdaq postoji od 1971. godine).

Ako je suditi po analizi Reutersa, bez obzira na pozitivan dan u petak, naredni mesec neće biti uspešan. Analiza je pokazla da je S&P 500 u prvih mesec dana vlasti novog šefa države , svaki put oslabio, u proseku, 2,7 odsto.

U periodu od pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima 8. novembra, S&P 500 je ojačao 6,2 odsto, što se pre svega zahvaljuje Trampovim obećanjima o smanjenju poreza, labavljenju propisa i većim ulaganjima u infrastrukturu, što bi moglo podstaknuti rast privrede, ali i inflacije, zbog čega bi američka centralna banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u narednom periodu.

U petak je Dow Jones ojačao 0,48 odsto,dok je S&P 500 porastao 0,30 odsto a Nasdaq indeks 0,28 odsto.

Međutim, na nedeljnom nivou Dow Jones i Nasdaq su oslabili po 0,3 odsto, a S&P 500 0,2 odsto, pri čemu je to za indekse Dow Jones i S&P 500 drugi nedeljni gubitak.

Posledica je to opreza investitora, jer Tramp na svojoj prvoj konferenciji za medije pre desetak dana nije ponudio jasnije odgovore na pitanja kako će provesti predizborna obećanja, a i pitanje je šta će sve od najavljenog proći u Kongresu.

U fokusu ulagača prošle nedelje bili su i poslovni rezultati kompanija i banaka. Sezona objavljivanja kvartalnih poslovnih izveštaja protiče u skladu s očekivanjima.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom tromesečju prošle godine porasle za 6,3 odsto u odnosu na isti period 2015. godine, što bi bio najveći rast zarada u poslednje tri godine.

I na većini evropskih berzi cene akcija su prošle sedmice beležile negativna kretanja. Londonski FTSE indeks je oslabio 1,9 odsto, francuski CAC 1,5 odsto, dok je Frankfurtski DAX ojačao blagih 0,01 odsto, zahvaljujući snažnim ekonomskim podacima iz najveće evropske privrede .

Indeks berze u Tokiju, Nikkei, u istom je periodu oslabio 0,08 odsto.

Izvor:Agencije

Previous Sirogojno na modnoj mapi sveta
Next ICT Hub Venture: Milion evra za startap IT kompanije

You might also like

Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

Pad berzanskih indeksa u Rusiji posledica je neuspešnih pregovora proizvođača nafte na jučerašnjem sastanku u Dohi.

Beogradska berza: Preovlađuje trgovanje obveznicama, rast indeksa

Blagi oporavak tržišta akcija i veliko trgovanje državnim obveznicama obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 260,4 miliona RSD (2,1 miliona EUR), dok je indeks Belex15

Makroekonomija 0 Comments

Unicredit: Kreditni rast u Srbiji 3,3 odsto ove godine

U regionu Centralne i istočne Evrope kojem pripada i Srbija banke ostvaruju tri puta veće profitne stope nego u Zapadnoj Evropi – 1,3 odsto prema 0,4.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply